»

Novosti .NET

Kaj za ... ?

OSNews - DotGNU, Monu soroden projekt, je nedavno predstavil poseben prikazovalnik tem za Windows XP za njihovo implementacijo WinForms. Tako lahko aplikacije, ki uporabljajo DotGNU-jev WinForms, preoblečemo v tisoče različnih grafičnih podob, ki jih najdemo npr. na ThemeXP.org.
Izšel je tudi MonoDevelop 0.5, razvojno okolje projekta Mono, zasnovano na SharpDevelopu in prilagojeno za Linux in Mac OS X. Razvijalci SharpDevelopa so še pred tem izdali izdajo RC2 svojega paradnega konja, ki bo očitno kmalu ugledal luč sveta v prvi uradni različici. Klik!

Medtem ko se razvijalci Jave in ".NET-a" bohotijo s...

0 komentarjev

Java in Solaris kmalu odprta ?

Slashdot - ZDnet poroča, da namerava SUN odpreti njihov operacijski sistem Solaris in programsko platformo Java.

Pozivi skupnosti (najbolj znana sta IBM-ov in Eric S. Raymond-ov) so očitno obrodili sadove, saj je SUN po vztrajnem zanikanju prvič napovedal možnost odprtja svojih paradnih produktov. Raghavan Srinivas, višji uslužbenec SUN-a, je dejal, da bo Java odprta "mogoče danes, jutri ali čez dve leti - toda definitivno jo bomo odprli".

Čeprav so mnenja o smotrnosti odprtja Jave deljena, ta poteza SUN-u skoraj ne more škoditi, saj je že tako v rdečih številkah.

9 komentarjev

Odgovor: "Je Linux bolj varen kot Windows?"

OSNews - Veliki distributerji Linuxa, Debian, Mandrake, Red Hat in SUSE, so s skupnimi močmi odgovorili na Forresterjevo raziskavo z naslovom "Je Linux bolj varen kot Windows?". Kljub temu da slednja obljublja prikaz finančnih posledic za podjetja glede na kvaliteto varnostnih lukenj v sistemih, privzema, da so vse luknje enakovredne. V zaključkih Forrester ne upošteva, da je zelo pomemben tudi čas, ki je potreben, da se določena varnostna pomanjljivost odpravi. Vas zanima, kaj si o tem mislijo VelikiŠtirje™?

12 komentarjev

Rich Green: nepreklicno zapuščam Sun

The Register - Podpredsednik Sunovega oddelka za razvojne platforme Rich Green je odstopil. S tem se je pridružil več kot trem tisočim odpuščenim v prejšnjem tednu, ko je Sun objavil zgubo že dvanajsto četrtletje zapored.

Njegov odhod je seveda posledica nedavnega dogovora o sodelovanju z Microsoftom, ki je vključeval tudi izdatno finančno injekcijo Sunu. Green je bil vsa leta eden glavnih promotorjev Jave in je, med drugim, kot ključna priča nastopal v procesu proti Microsoftu. Dogovor z Microsoftom je očitno prevelik zalogaj za njegov ponos (pa ne samo njegov, saj naj ne bi bil edini, ki se je odločil za tak korak). Klik do izvorne novice.

Kot zanimivost si oglejte še kratko zgodbico, ki je nastala že več kot eno leto nazaj.

24 komentarjev

Sporazum Suna in Microsofta

Slashdot - Sun Microsystems in Microsoft sta velika rivala industrije programske opreme, zato niti ni pretirano presenetljivo, da sta se s tožbami napadala celih deset let. A očitno se je to neslavno početje končalo, saj sta podjetji dosegli sporazum, v katerem prekinjata spore iz preteklosti. Ti so bili večinoma posledica nespoštovanja patentnih pravic, največkrat s strani Microsofta, ki bo Sunu plačal 2 milijardi USD odškodnine. Zanimivo je, da je Sun zaradi zmanjševanja stroškov ravno na dan dogovora odpustil 3300 delavcev. Podjetji sicer zagotavljata, da bosta sodelovali pri razvoju sorodnih tehnologij, ki jih razvijata, predvsem pri strežniških rešitvah in seveda v navezi Java - .Net, kar bo še posebej zanimivo. Klik!

In še to: Microsoft obljublja, da bo odslej bolj prijazen do Jave.

9 komentarjev

Bill Gates: Longhorn leta 2006

Slashdot - Lastnik Microsofta, Bill Gates, je ta teden na Gartnerovem jesenskem simpoziju oznanil, da naj bi Microsoft predvidoma v maju izdal novo alfa-različico operacijskega sistema prihodnosti, ki ima razvojno ime Longhorn. Dodal je, da je večina ugibanj o datumu izida končne različice Longhorna (leto 2006) precej natančna, dokončna odločitev o tem pa naj bi bila objavljena šele po izdaji različice alfa. Gates tudi priporoča, da ob nakupu novega računalnika počakate na izid Windows XP Service Pack 2. Klik!

28 komentarjev

Ko Microsoft jamo koplje, sam vanjo pade.

Slashdot - Microsoft Office ima mnoge možnosti, ki jih pri običajni obdelavi dokumentov sploh ne opazimo, ker jih ne potrebujemo nujno. Ena izmed takih je možnost sledenja spremembam, ki so nastale od nastanka dokumenta dalje. Prikupna možnost, a njena "žrtev" je postal Microsoft sam.

V okviru iniciative Get The Facts se nahaja nekaj dokumentov, v katerih redmondski velikan prepričuje stranke, naj nikar ne presedlajo na Linux, ker sploh ni poceni niti zmogljiv. Nekatere izmed njih si je ogledal tudi Michael Zalewski, ki je objavil članek, v katerem prikazuje smešne rezultate branja dokumentov s pomočjo sledenja spremembam.

Kdor se zadnji smeje, se najslajše smeje.

13 komentarjev

IBM Sunu ponuja pomoč pri odpiranju Jave

Slashdot - Eric S. Raymond, eden najuglednejših podpornikov filozofije odprte programske opreme, je že pred časom izpostavil predlog odprtja Javine izvorne kode. Danes pa je idejo podprl še IBM, ki je Sunu poslal odprto pismo, v katerem predlaga, da podjetji sodelujeta pri odpiranju izvorne kode Jave. Veliki Modri je pripravljen ponuditi tehnične pripomočke in kodo za odprto implementacijo Jave, Sun pa naj bi odprtokodni skupnosti ponudil specifikacije Jave, preskuse in seveda izvorno kodo. Klik!

6 komentarjev

Sun razkriva podrobnosti namizja treh razsežnosti

OSNews - Sun Microsystems utegne kmalu postaviti novo prelomnico v evoluciji računalniškega namizja. Njihovi predstaviniki so namreč na nedavni konferenci Linux World v okviru projekta Looking Glass prvič javno demonstrirali namizje v treh razsežnostih. Zanimivo je, da je odprtokodno in zaenkrat teče samo na Linuxu, povsem logično pa, da je napisano v Javi. Glavna prednost 3D namizja, ki naj bi izšlo že v roku naslednjega leta, je v tem, da omogoča razporeditev elementov v prostor na različne nivoje, kjer jih lahko uporabnik obrača v obsegu 360°. Klik!

Kot vse kaže, bo končna različica ustvarjena s pomočjo Jave 1.5, saj je že izšla njena prva beta različica. Klik!

40 komentarjev

Java, Sun in Microsoft niso najboljši par

The inquirer - Java je kar zanimiv programski jezik, s katerim se da narediti čuda stvari. Vendar se je Microsoft kljub vsesplošni zanimivosti tega programskega jezika odločil, da v svoje težko pričakovanje Windows XP ne bo vgradil podpore javi. Seveda pa to ne pomeni, da jave pod WinXP nikakor ne bomo mogli uporabljati. Da bo java delovala, bomo morali iz interneta potegniti poseben plug in ali pa upati, da Microsoft in Sun skleneta kompromis. Gotovo se bo kdo vprašal, kaj je pripeljalo do te odločitve. Vzrokov za to je veliko, vendar nekaterih gotovo ne bomo nikoli izvedeli. Mogoče se je Microsoft naveličal stalnega tožarjenja s Sun-om glede jave. Kdo ve ...

3 komentarji