»

Umrl izumitelj osebnega računalnika

vir: engadget
engadget - V četrtek je umrl Dr. Henry Edward Roberts, človek, ki je po mnenju mnogih izumitelj danes tako razširjenih osebnih računalnikov. Leta 1970 je ustanovil podjetje MITS (Micro Instrumentation and Telemetry Systems), ki je pet let kasneje izdalo računalnik Altair 8800, v katerem je počival Intelov procesor 8080. Pomembnost Altaira se skriva v dejstvu, da je prav ta računalnik dal zagon Microsoftu, saj sta Bill Gates in Paul Allen dobila pogodbo za izdelavo prve programske opreme, ki bi tekel na Altairu. Šlo je za Altair-BASIC. Svojo žalost ob novici, da je Dr. Roberts umrl, sta izrazila tudi soustanovitelja...

12 komentarjev

Longhorn Beta 1

Microsoft - V teh dneh je Microsoft začel razpošiljati vabila svojim beta testerjem, ki bodo imeli čast preizkusiti prvo beto novega operacijskega sistema, ki bo na policah predvidoma konec naslednjega leta.

Gre za verzijo 5203, v kateri še ni vseh funkcij in dodatkov, saj bodo te predvidoma vključili v Beta 2 verziji. Na veselje nekaterih pa je vključen dolgo pričakovan prenovljen brskalnik Internet Explorer 7.

Poleg tega Mike Brannigan pojasnjuje, da je ime Longhorn samo kodno ime in da se ime, pod katerim bo ta operacijski sistem izšel, še ni znano. Kar pravzaprav ni novo, saj je na začetku poimenovan Whistler kasneje dobil ime XP.
Načrti za prihodnost pa govorijo, da bi naj naslednik tega operacijskega sistema izšel nekje med letoma 2010 in...

65 komentarjev

Longhorn vse bližje

E-week - Microsoft novinarjem neprenehoma dostavlja nove informacije glede njihovega prihajajočega operacijskega sistema, Longhorn, katerega končna različica je napovedana za konec prihodnjega leta.

Tokrat je potrdil čas prihoda prve testne različice novega sistema. Tako bo letošnje poletje na voljo Longhorn Beta 1 za delovne postaje ter Longhorn Beta 1 za strežnike. Tako se bodo razvijalci programske opreme in tudi skrbniki sistemov lahko začeli navajati na novo okolje ter morebiti predlagali spremebe v funkcionalnosti sistema.

Sočasno je Microsoft tudi omenil, da obstaja velika možnost, da bo poleg različice za delovne postaje in strežnike na voljo tudi različica za domače strežnike, kjer naj bi bili med drugim shranjeni uporabniški računi, datoteke, dokumenti.

60 komentarjev

Linux v šolah pol cenejši od Alternative

Vnunet - Agencija Becta (British Educational Communications and Technology Agency) je izdala poročilo, iz katerega je razvidno, da lahko šole, ki uporabljajo odprtokodne alternative komercialni programski opremi, razpolovijo stroške v sektorju IT. Poleg tega je poročilo ovrglo legendo o dragi podpori odprtokodnih rešitev, saj je strošek zanjo lahko manjši celo za 60 odstotkov.

Na novico nas je opozoril gfighter.

65 komentarjev

Bomo v Longhornu lahko poganjali *nix programe?

Vnunet - Na Vnunet.com pišejo, da bo Microsoft v Longhorn morda vključil dodatek Services for Unix (SFU), ki je trenutno brezplačno na voljo za prenos za Windows 2000, 2003 Server ter XP Pro, omogoča pa poganjanje programov za Unix in Linux.

Pred vključitvijo v Longhorn pa bo treba rešiti še nekaj malenkosti - predvsem vso odprto kodo zamenjati z lastniško, saj v nasprotnem primeru SFU-ja ne bi bilo mogoče distribuirati skupaj z zaprtim Longhornom. Da Microsoft razmišlja strateško pa kaže tudi podatek, da so SCO-ju že plačali licenco za uporabo Unixa!

Na Vnunet.com ocenjujejo, da bi Microsoft utegnil postati glavni distributer Unix programja. Vprašanje je sicer, kako na te načrte gledajo IBM, SUN, HP in razvijalci Linuxa, a kot kaže pri Microsoftu ne spijo in razmišljajo zelo dolgoročno.

13 komentarjev

Service Pack 2 za Windows XP tudi za rožice

ComputerTimes - V nasprotju s svojo politiko ob izdaji prvega servisnega paketa za Windows XP, se je Microsoft odločil, da bo drugega ponudil vsem, da torej vanj ne bo vgradil zaščite, ki bi preprečevala njegovo namestitev na nelegalne verzije Windows XP. Še več, mogoče bo celo naročiti brezplačen CD s popravki, za katerega boste plačali zgolj stroške poštnine.

Microsoft je zatrdil, da so táko odločitev sprejeli, ker menijo, da je v tem trenutku pomembneje, da so uporabniki njihovih operacijskih sistemov zaščiteni, čeprav ne uporabljajo legalne kopije. Očitno se v Redmondu zavedajo problematike črvov, kakršen je (bil) Sasser, ki pustošijo prav zaradi in po nezaščitenih računalnikih. Več o tem.

42 komentarjev

Miguel de Icaza o Longhornu

OSNews - Miguel de Icaza je morda najbolj slaven razvijalec odprtokodne programske opreme poleg Linusa Torvaldsa, saj je avtor namiznega okolja Gnome, trenutno pa se ukvarja z razvojem Mona, odprte implementacije Microsoftove tehnologije .NET. V svojem spletnem dnevniku je predstavil lasten pogled na Longhorn in tehnologije, s katerimi bo slednji zaznamovan, predvsem XAML, Avalon in .NET. Zanimiv sprehod skozi Microsoftove smernice in posledice, ki jih bo prinesel Longhorn.

9 komentarjev

Longhorn prihaja, odprta koda se pripravlja ...

OSNews - Nekje sredi leta 2006 se nam obeta prihod naslednje različice operacijskega sistema Windows, ki še zdaleč ne bo samo lepotni popravek obstoječega okolja, kot morda velja za nekatere prejšnje izdaje. Končna različica Longhorna bo prinesla revolucijo na trg operacijskih sistemov, predvsem po zaslugi treh novosti; povsem prenovljen bo grafični vmesnik -- Avalon, ki naj bi v senco postavil celo Applov Quartz Extreme, WinFS je verjetno datotečni sistem prihodnosti, še najpomembnejša pri vsem tem pa se utegne izkati tehnologija .Net, ki se je poslužuje čedalje več razvijalcev.

Zanimivo pa je, da se odprtokodna skupnost na "revolucijo" že pripravlja in lahko v skrajni sili celo ona poskrbi zanjo. Pripravljajo svoje rešitve za domala vse naštete Microsoftove tehnologije in po besedah Phila Crosbyja postaja tekmovalnost Windowsa in Linuxa realnost.

In če je kaj pravice na tem svetu, bo zmagal ... uporabnik.

27 komentarjev

Posodobite svoj Windows še danes

boston.com - Če se vam je morda zazdelo, da Microsoft že dolgo ni izdal nobenega omembne vrednega varnostnega popravka, ste se danes ob pogledu na storitev Windows Update gotovo začudili. Redmondsko podjetje je namreč izdalo kar dvajset varnostnih popravkov (hotfix) za svoje sisteme Windows in poštnega odjemalca Outlook Express. Tako velikega števila popravkov v enem dnevu Microsoft še ni izdal. To je tudi rezultat napovedi, da nadaljnjega testiranja Longhorna letos ne bo, ker se bodo programerji osredotočili na varnostne izboljšave obstoječih programov. Več o tem.

51 komentarjev

Sporazum Suna in Microsofta

Slashdot - Sun Microsystems in Microsoft sta velika rivala industrije programske opreme, zato niti ni pretirano presenetljivo, da sta se s tožbami napadala celih deset let. A očitno se je to neslavno početje končalo, saj sta podjetji dosegli sporazum, v katerem prekinjata spore iz preteklosti. Ti so bili večinoma posledica nespoštovanja patentnih pravic, največkrat s strani Microsofta, ki bo Sunu plačal 2 milijardi USD odškodnine. Zanimivo je, da je Sun zaradi zmanjševanja stroškov ravno na dan dogovora odpustil 3300 delavcev. Podjetji sicer zagotavljata, da bosta sodelovali pri razvoju sorodnih tehnologij, ki jih razvijata, predvsem pri strežniških rešitvah in seveda v navezi Java - .Net, kar bo še posebej zanimivo. Klik!

In še to: Microsoft obljublja, da bo odslej bolj prijazen do Jave.

9 komentarjev

Bill Gates: Longhorn leta 2006

Slashdot - Lastnik Microsofta, Bill Gates, je ta teden na Gartnerovem jesenskem simpoziju oznanil, da naj bi Microsoft predvidoma v maju izdal novo alfa-različico operacijskega sistema prihodnosti, ki ima razvojno ime Longhorn. Dodal je, da je večina ugibanj o datumu izida končne različice Longhorna (leto 2006) precej natančna, dokončna odločitev o tem pa naj bi bila objavljena šele po izdaji različice alfa. Gates tudi priporoča, da ob nakupu novega računalnika počakate na izid Windows XP Service Pack 2. Klik!

28 komentarjev

Kako na nov način ubiti Windows XP?

Ga pogrešate?

Slashdot - Kljub trudu velike čete razvijalcev v Redmondskih laboratorijih se vedno najdejo junaki, ki so pametnejši od njih in predvsem bolj zviti, kar dokazuje tudi njihovo najnovejše odkritje v Windows XP. S pomočjo majhne spremembe v registru lahko operacijski sistem prepričate, da ob držanju tipke Ctrl in dvakratnem pritisku na Scroll Lock poklekne. Podana so tudi navodila, kaj storiti, če se računalnik resetira, namesto da bi prikazal tradicionalen moder zaslon smrti. Klik!

17 komentarjev

Optimizacija Windows XP

I Am Not A Geek - Od 25. oktobra, ko so bili Windows XP po letih razvoja končno izdani, je preteklo že veliko vode. V tem času so različni avtorji, spisali bolj ali manj obširne članke, v katerih govorijo o opimizaciji tega, nastavitvah onega, itd. A ker XP-jevega naslednika, Longhorn-a, ne bo na spregled še kar nekaj časa, bi bilo prav, da se število člankov povečuje tudi v prihodnosti. In tako vam danes prinašamo članek, v katerem se je avtor razpisal o datotečnih sistemih, sproščevanju spomina, mrežah, zagonu, izklopu, ... So vaša Okna XP počasnejša od vaših želja? Klik!

15 komentarjev

Nekaj novosti o Windows XP Service Pack 2

The inquirer - Odkar je Microsoft izdal prvi servisni paket popravkov, je minilo že kar lepo število dni, do izida drugega SP-ja pa bo prav tako še minilo nekaj dni. A prve novice o novostih in bonbončkih, ki bodo v slednjega vključene, vse bolj curljajo v svet, zatorej je tudi prav, da rečemo kakšno besedo ali dve o njih.

Tako so fantje pri I Am Not A Geek za nas prebrali kar 200 stranski Microsoftov dokument, ki govori o novostih, ki bodo vključene vanj. Tako bo novi Service Pack prinesel podporo za Bluetooth in novi Okenski namestilnik (Windows Installer), ki bo tokrat označen kot tretja(3.0) različica, z njim pa namerava Microsoft skrčiti velikost popravkov, jih avtomatsko namestiti in prenesti na vaš sistem le datoteke, ki jih potrebujete. Celoten članek.

8 komentarjev

Izid Windows XP Service Pack 2 odložen na naslednje leto

Beta News - Microsoft, vsem priljubljeni proizvajalec programske opreme, se je odločil, da bo izid drugega paketa popravkov, domače poimenovanega tudi Service Pack 2, prestavil na drugo polovico naslednjega leta. Ciklus izdajanja servisnih paketov bo tako mnogo daljši kot pri Windows 2000. V tretji četrtini naslednjega leta, od 18. do 24. meseca od izida prvega paketa, lahko tako pričakujemo tudi naslednjega. Razlog za odložitev izida je verjetno načrtovanje in pripravljanje strategije za prihodnost operacijskega sistem Windows XP. Morda pa nas bo Microsoft presenetil in pripravil paket z mnogo več funkcijami. Kakorkoli že -- Microsoft nas bo prisiljen zalagati s paketi popravkov za Windowse XP vse do izida Longhorna, ki nas bo presenetil z začetkom leta 2006. Klik!

5 komentarjev