»

Apple tudi brez Franca zaostruje zakonodajo

I need a jailbreak.

vir: Information Week
Information Week - Pričakovano zaostrovanje pravil pri uporabi primarnih distribucijskih kanalov za OS X programje se bo glede na applova obvestila razvijalcem začelo v marcu 2012. Odtlej bo moralo programje, preden bo sprejeto v trgovino programja App Store za osebne računalnike, delovati v t.i. peskovniku (ang. sandbox), ki programju dostop do sistemskih vmesnikov, uporabniških podatkov in drugih oblik komunikacije znotraj računalnika omejuje na vnaprej določen seznam varnostnih pravil (kar na primer programu za spletni klepet preprečuje dostop do zgodovine v brskalniku, medtem ko ga aplikacija za univerzalno...

121 komentarjev

Africa Source 2004

Slashdot - Končal se je Africa Source 2004, vseafriško srečanje razvijalcev odprtega in prostega programja, ki je uradno potekalo med 15. in 19. marcem v Namibiji, najbolj vztrajni pa so "potegnili" vse do konca marca. Dogodka se je udeležilo 60 razvijalcev, ki so v razpravah izmenjali poglede na izzive razvoja tovrstne programske opreme na najrevnejši celini. Srečanje je bilo tudi praktične narave, tako da so udeleženci predstavili svoje zvijače in tehnike pri programiranju, medtem pa je nastal tudi kiswahilski črkovalnik.

1 komentar

KDE + GNOME = Novell bi novo okolje za SuSE Linux

OSNews - Počasi se končujejo ugibanja o stališču Novella do privzetega namiznega okolja za SuSE Linux. Problem se je namreč pojavil, ker slednji na vse pretege promovira KDE, Ximian, ki ga je prav tako prevzel Novell, pa izdeluje Ximian Desktop, ki temelji na konkurenčnem okolju GNOME, ki ga podpira kdo drug kot Ximian sam.

V nedavnem intervjuju je prvi mož Novella izjavil, da Novell (oz. SuSE) aktivno razvija povsem novo okolje, ki bo poskušalo združiti dobre lastnosti KDE in GNOME. Okolji je nemogoče povezati med sabo, vendar pa se lahko zgodi, da bo izhodišče le eno izmed njih, potem pa bodo razvijalci nanj prenesli potrebne lastnosti drugega okolja. Rezultati naj bi bili na voljo v naslednji različici SuSE Linuxa, ki izide proti koncu leta. Pričakovanja so velika, glede na spremembo licence YaST-a pa se lahko nadejamo, da bo tudi koda novega okolja prosto dostopna in, v primeru uspeha, na voljo tudi za ostale distribucije.

0 komentarjev

Yast odslej pod dovoljenjem GPL

News.com - Tisti, ki ste kdaj namestili SuSEjev Linux, gotovo poznate Yast (yet another setup tool), ki je bilo vsaj po mojih izkušnjah eno najboljših orodij za nameščanje Linuxa, programja ter upravljanje sistema (takoj za urejevalnikom vi, če mene vprašate [:D]). Doslej je SuSE ljubosumno prepovedoval razpečevanje tega programa, z Novellovim prevzemom pa se načrti očitno spreminjajo. Po poročanju News.com in Slashdota sodeč lahko namreč pričakujemo, da bo ob izidu SuSE Linux Enterprise Server 9 (predvidoma konec pomladi ali začetek poletja) Yast prešel pod linuxašem tako ljubo dovoljenje GPL. Stvar seveda ne bo takoj uporabna (in tudi ne priporočljiva) za debianovsko, rdečeklobučno ali podobno podvrsto vernikov v pingvina, saj pri Novellu pričakujejo predvsem, da bodo Yastove "dobrote" postopoma prepričale izdajatelje pomembnejših distribucij Linuxa in da bodo razvijalci dodali še kakšno izboljšavo.

0 komentarjev

Red Hat World Tour 2004

News Forge - Red Hat je prvi distributer Linuxa na svetu, ki se je zadnje čase specializiral v razvoj Linuxa za podjetja. Kljub temu pa ostaja zvest načelom odprte kode, kar dokazuje tudi njihova odprava, ki se podaja na pot razširjanja idej o Linuxu in prostem programju. Ekipa bo obiskala sedem svetovnih mest na štirih celinah: Tokyo, Brisbane, Sydney, Munchen, London, Boston in Toronto. Potovanje se bo končalo 1. aprila, ko bo na sporedu tudi prvo mednarodno Red Hatovo srečanje, ki bo hkrati potekalo v 612-ih mestih po svetu. Klik!

0 komentarjev

Mono bo zavladal Linuxu!

Slashdot - "C je mrtev!" je kratko in jedrnato sporočilo Miguela de Icaze, ki je zaslovel z namiznim okoljem GNOME, danes pa je glavni razijalec Mona, proste implementacije Microsoftovega .NET-a. Na dvodnevnem srečanju razvijalcev v Bostonu je postalo jasno, da je cilj projekta postati izbira številka 1 pri razvoju programja za Linux. Za oboževalce Linuxa je to precej nenavadno, ker gre vendarle za dobesedno posnemanje Microsofta, po drugi strani pa je tako dejanje lahko samo vzor drugim povezavam konkurenčnih taborov.

15 komentarjev

Skupščina društva uporabnikov Linuxa Slovenije - LUGOS

Lugos - Društvo Lugos vabi na 8. redno skupščino društva.

Skupščina bo potekala 6. 3. 2004 ob 15.00h v prostorih Fakultete za matematiko in fiziko na Jadranski ulici 21 v Ljubljani.

Lugos je neprofitna organizacija, katere cilj je promocija operacijskega sistema GNU/Linux, ter drugih rešitev, ki temeljijo na načelih odprte kode in prostega programja. V društvu je steklo slovenjenje proste programske opreme, vključno z namizjem KDE, Gnome, OpenOffice.org, Mozille in drugega programja GNU ...

Na tokratnji skupščini se bomo najprej posvetili formalnostim, volitvam in tudi debati kar tako v točki razno. Dnevni red in vabilo na skupščino najdete tukaj.

0 komentarjev

Sourceforge hacked?

več strani - Največji strežnik za razvoj prostega programja je bil očitno na nek način shekan. Sourceforge nudi razvijalcem vse živo od CVSja, sledenja hroščem, mailing list, shranjevanja releasov itd. Zaenkrat na spletni strani SF o hacku ni še nič napisanega, so pa vsi uporabniki, ki so CVS uporabljali v zadnjem tednu, dobili nova gesla. Nobody's safe. Si predstavljate, da bi nekdo takole na skrivaj v kak open source projekt vstavil kakega trojanskega konja? Verjetno bi ga kaj hitro odkrili. Kaj pa Microsoft?
Razvijalci prostega programja pa bodo navdušeni nad zadnjim IBMjevim korakom. Da bi programerjem omogočili lažje 'portanje' programov na njihove platforme, so se odločili, da bodo začeli dajati zastonj accounte na njihovi mainframe mašini (tipa zSeries).

3 komentarji

Poročilo z "The Gatheringa"

Euro Gamer - Ne, ne gre za kakšno srečanej igralcev Magic The Gathering kart (ki sem jih v mladosti preganjal tudi jaz... ah nostalgija ), temveč za srečanje razvijalcev, ki ga je pripravila Nvidia. Na to srečanje so bili povabljeni vsi, ki kaj pomenijo v programrskem svetu, saj so Nvidiiaši predstavljali svojega GeForca3. No, tja so zašli (baje zaradi zastojn pira, ki je tekel v potokih - Slin!) tudi fantje z EuroGamerja in tukaj lahko preberete njihovo doživetje tega dogodka. Precej zanimivo .

0 komentarjev

Mobilni Athloni marca!

ZDNet - Mobilni Duroni so na trgu prenosnikov povzročili precej razburjenja, kmalu pa bo na voljo tudi mobilni Athlon, ki bo definitivno zmešal precej štren. Sodeč po ZDNetu, bo novi procesor predstavljen nekje v sredini marca (mogoče 19. marca), nekaj velikih podjetij pa je že najavilo prenosnike s temi procesorji. To bo še vroče .

0 komentarjev