»

Nemški zavarovalniški gigant prehaja na Linux

ITworld.com - Običajno preberemo, da ta ali oni del javnega sektorja prehaja na Linux, v čemer prednjačijo Nemci in to v obe strani. Pri državnih prehodih na Linux se vedno poleg ekonomske upravičenosti zastavi tudi vprašanje, ali je nemara migracija še kako drugače motivirana, medtem ko v zasebnih podjetjih teh drugotnih ciljev ni. Zdaj se je tudi nemški zavarovalniški gigant LVM Versicherungen odločil za prehod na Linux na vseh računalnikih.

LVM je sicer že uporabljal Linux na nekaterih svojih računalnikih, zato odločitev ni presenetljiva. Toda sedaj bodo Linux namestili na vse svoje računalnike, torej tri tisoč namiznih in prenosnih na sedežu v Münstru in sedem tisoč v pisarnah po vsej državi....

45 komentarjev

Nov članek: Uvod v Linux

Tux!

Slo-Tech - Se vam je že kdaj zazdelo, da Slo-Tech neprenehoma govori o Linuxu, vam pa je vse to popolnoma nerazumljivo in morda celo nezanimivo? Ali pa ste morda že kdaj pomislili, da bi poskusili uporabiti kak drug operacijski sistem? Če se želite kar najhitreje soočiti z Linuxom, imamo za vas idealno rešitev. Predvsem z namenom, da bi vam predstavili Linux, je Matjaž Horvat spisal članek z naslovom Uvod v Linux.

109 komentarjev

Odgovor: "Je Linux bolj varen kot Windows?"

OSNews - Veliki distributerji Linuxa, Debian, Mandrake, Red Hat in SUSE, so s skupnimi močmi odgovorili na Forresterjevo raziskavo z naslovom "Je Linux bolj varen kot Windows?". Kljub temu da slednja obljublja prikaz finančnih posledic za podjetja glede na kvaliteto varnostnih lukenj v sistemih, privzema, da so vse luknje enakovredne. V zaključkih Forrester ne upošteva, da je zelo pomemben tudi čas, ki je potreben, da se določena varnostna pomanjljivost odpravi. Vas zanima, kaj si o tem mislijo VelikiŠtirje™?

12 komentarjev

Želite preiti na GNU/Linux? Stric Tom vam bo pomagal!

Tom's Hardware - Če je množica tem, ki se zadnje čase porajajo na našem forumu in so tako ali drugače povezane z Linuxom, v vas vzbudila zanimanje za priljubljen operacijski sistem, bi vam lahko članek, ki prihaja izpod rok Humphreyja Cheunga, zelo pomagal, saj uporabnikom Oken pomaga narediti kar se da neboleč prehod na Linux.

Na voljo so navodila za prenos in peko Linuxa na CD-medije, preverjanje združljivosti strojne opreme (čeprav ta problem v zadnjem času vse bolj izginja) ter za izdelavo varnostnih kopij datotek, ki jih boste morda potrebovali v vašem novem sistemu. Vas je kaj strah? Naj vas ne bo.

0 komentarjev

Linux 2.6.4 proti 2.4.25

Overclockers Australia - Po navadi, ko govorimo na Slo-Techu o Linux jedrih, je to ali zaradi nove različice ali pa zaradi neke varnostne pomankljivosti v njem. A danes temu ne bo tako. Danes bomo namreč vsem vam, nejevernim Tomažem, ki se še vedno "bojite" novega 2.6.x Linux jedra pokazali test, v katerem so preizkusili najnovejši jedri - iz 2.6 in 2.4 serije. Rezultati? Razen v dbench sta si jedri po zmogljivostih precej podobni - 2.6.4 prevaja programe hitreje, 2.4.25 deluje hitreje s statičnimi internetnimi stranmi, medtem ko 2.6.4 hitreje poganja apache z dinamično (PHP in MySQL) vsebino, itd. Velja pa "opozorilo": test so fantje pri 2CPU poganjali na računalniku z dvema 3.2 GHz Xeonoma.

2 komentarja

Gimp 2.0!

Slashdot - Podporniki odprtega modela razvoja programske opreme radi izpostavljajo, da prost dostop do izvorne kode omogoča hitrejši razvoj programja, ker ga lahko vsak razvija, spremembe pa mora objaviti. Kljub temu pa se je pri nekaterih ključnih izdelkih razvoj zelo zavlekel, kar smo občutili predvsem pri čakanju na Mozillo 1.0.

Nekaj podobnega pa se je zgodilo tudi pri razvoju drugega rodu programa GNU Image Manipulation Program, ki mu na kratko pravimo GIMP 2.0. Trajal je kar tri leta, zdaj pa smo končno dočakali izid nove različice, ki se z dvignjeno glavo kosa z Adobe Photoshopom in Jasc Paintshop Projem. Nova različica je prvič hkrati uradno na voljo za različne Unixe (tudi Linux), Windows in Mac OS X. Najpomembnejši novosti sta povsem prenovljen uporabniški vmesnik in podpora barvni paleti CMYK, ki jo uporabljajo tiskalniki.

Prenos z prenovljene uradne strani je zaradi preobremenjenih strežnikov trenutno skoraj nemogoč, tako da poskusite raje katerega izmed zarcalnih strežnikov....

16 komentarjev

Začetni tečaj: Ustvarjanje spletnih strani z Mozilla Composerjem

Kiberpipa - Ste si kdaj zaželeli imeti čisto pravo in čisto svojo spletno stran? Pa se vam je ustavilo že pri naslednjem koraku, ker niste vedeli niti kako začeti? Ali pa se vam je zdel Dreamweaver predrag, Frontpage pa ne zna izdelati čisto čiste spletne strani? Potem imate zdaj enkratno priložnost.

V samo dveh (2) urah po šestdeset (60) minut lahko osvojite znanje, s katerim boste zmožni ustvariti čisto pravo spletno stran. V torek, 16. marca, ob 19.00 bomo v Kiberpipi zaradi velikega povpraševanja ponovili spoznavanje orodja Mozilla Composer, ki je preprost urejevalnik čisto pravih spletnih strani za različne operacijske sisteme, med drugim Linux, Windows in MacOS X. Če s tečajem ne boste zadovoljni, nam lahko v štirinajstih (14) dneh vrnete znanje, mi pa vam bomo vrnili vaš denar. Udeležba je brezplačna. ČistoPraviKlik!

Za tečaj se je potrebno predhodno prijaviti. Prijava in dodatne informacije.

1 komentar

Volja FTP Downloader

Volja - Glede na to, da nas je veliko v Sloveniji, ki koristimo takoimenovanega zastonj ponudnika internet storitev Volja, za vas ena zanimiva novica, ki bo prišla prav marsikateremu uporabniku.

Volja se je odločila, da vsem svojim uporabnikom ponudi možnost prenašanja datotek z oddaljenega računalnika. Kot vsi vemo, je trn v peti marsikateremu slovenskemu ljubitelju interneta prav pipica v svet. Velika večina nas, žal, še danes objokuje 56 kbps modeme, ki res niso hitri, kakopak. Si predstavljate, da se lotite dolvleke datoteke, ki je dolga 500 megabajtov ali celo, bognedaj, 1 gigabajt? Gotovo se boste prej upokojili, ali pa privarčevali za najetje lastnega voda oziroma satelita :D. Storitev ki jo ponuja Volja, pa gre takole:

Če ste njihov uporabnik, jim pošljite popoln URL naslov FTP strežnika, vključno z imenom datoteke, ki bi jo radi imeli. Po tem jo bo za vas vunpotegnila Volja (pa ne vaša lastna :D). Ko dokončajo dolvleko, dobite na vaš e-mail obvestilo, da je datoteka prenešena, ter...

12 komentarjev