»

Težave z iPhoni in Intel P55 deloma rešene

engadget - Pred dobrim tednom smo poročali, da imajo uporabniki matičnih plošč z veznim čipovjem Intel P55, ki uporabljajo Windows 7, težave s povezovanje Applovega iPhona prek na ploščo vgrajenih USB vrat, oz. v nekaterih primerih tudi prek USB priključkov na razširitveni, PCI kartici. Izdelovalci matičnih plošč so bili takrat popolnoma v temi, a so seveda obljubili, da bodo zadevo raziskali in ponudili rešitev za nastale težave.

Kot prvi je uporabnike iPhonov rešil Gigabyte, ki je za svoje plošče izdelal nov BIOS. Nova beta različica BIOSa je za prenos na voljo tukaj, pri PCWorld pa poročajo, da so uporabniki Applovega uradnega foruma, ki so uporabili beta različico, zadovoljni z rezultati. BIOS popravek seveda ne reši zapletov uporabnikov plošč ostalih proizvajalcev, a je vsaj korak v pravo smer.

0 komentarjev

Asus se poslavlja od 8,9'' netbookov

DigiTimes - Zaradi velikega povpraševanja po večjih modelih netbookov z desetplačnimi zasloni, se je Asus odločil, da bo počasi prenehal ponujati manjše 8,9-palčne netbooke. Svoje Eee PC-je z zasloni te velikosti bo prenehal proizvajati še letos, tako da bodo desetpalčni modeli po novem predstavljali kar 95 odstotkov vse njihove prodaje, preostalih pet odstotkov pa bo odpadlo na 7-palčne modele. Glede na hud tempo izdajanja večjih modelov tudi pri ostalih proizvajalcih je le vprašanje časa, kdaj jim bodo sledili.

14 komentarjev

Tudi Nvidia podprla OpenGL 3

Heise - Tri tedne za AMD-jem je tudi Nvidia izdala svojo verzijo grafičnih gonilnikov, ki v celoti podpirajo in izkoriščajo OpenGL 3.0. Gonilniki GeForce 182.06 (WHQL) so namenjeni karticam serij GeForce 6, 7, 8, 9 in 200. Nvidia obljublja poleg tega tudi hitrostne pohitritve, ki naj bi znašale okrog deset odstotkov v igrah, kot so Fallout 3, Half Life 2 in Race Driver, če je vklopljeno glajenje robov. Izboljšan je še PhysX, ki naj v novi verziji ne bi imel več težav z neangleškimi sistemi. Prenos je mogoč s predvidljivega mesta.

13 komentarjev

Disk iz papirja

24 ur - Kaj lahko se zgodi, da bodo diski prihodnosti izdelani kar iz papirja. Po dveh letih raziskav sta namreč podjetji Toppan Printing in Sony iz posebne papirnate mase izdelali prototip optičnega diska, ki deluje po tehnologiji Blu-ray, nanj pa se da stlačiti 25 GB podatkov. Disk naj bi bil podoben DVD-jem, le da bo z debelino 1,1 mm za malenkost debelejši.

11 komentarjev

Dvoslojni DVD-ji so na poti

PC World -

Nova generacija zapisovalnikov DVD, ki bodo sposobni ploščke zapisovati dvoslojno in tako na enega zapeči do 8,4 gigabajta podatkov, se nezadržno približuje. DVD-DL oz. DVD-9 zapisljivi ploščki naj bi prišli na tržišče že junija, ko bo Sony začel prodajati svoje enote. Ostali proizvajalci se jim bodo pridružili kmalu.

Še vedno bo problem DVD-R in DVD+R standarda ostal, saj bosta v vzporedni uporabi še vedno oba. Sony je sicer zatrdil, da bo podprl oba, večina ostalih proizvajalcev pa bo sprva podprla DVD+R inačico. Drobni tisk vas opozarja še, da dvoslojnih ploščkov ne bo možno zapeči več kot enkrat, njihova cena pa bo znašala okrog deset dolarjev. Več o tem.

16 komentarjev

Dual layer DVD pekači

Doom9.org - Na strani Doom9.net so objavili zanimivo novico, ki govori o prihodnosti DVD zapisovalnikov z možnostjo dvoslojnega zapisovanja.


Tisti, ki spremljate to tematiko, verjetno veste, da je Pioneer na CES demonstriral zapisovanje dvoslojnih DVD-jev z uporabo DVD zapisovalnika A06, kateri naj bi imel le spremenjeni firmware. Vendar pa, kot poročajo na Doom9, je bila vse skupaj samo pretveza, s katero želijo pospešiti prodajo A06 in A07 enot. Prva Pioneer enota, ki bo zmožnega dvoslojnega zapisovanja, bo A09, in bo prišla na trg šele okoli božiča 2004.



Iz drugega tabora se pa že sliši, da naj bi Philips jutri izdal novo verzijo DVD+R specifikacije, ki bo vključevala tudi dvoslojno DVD+R zapisovanje medijev. Še vedno pa obljubljajo, da bodo prve enote na voljo spomladi 2004, kar naj bi po neuradnih informacijah bilo že aprila.

0 komentarjev

Boj za naslednjo generacijo DVD

The New York Times -

Dasi sedanji DVD-ji zadoščajo trenutnim potrebam potrošnikov in industrije, pa se podjetja že mrzlično pripravljajo na novo generacijo, ki bo prišla na tržišče predvidoma leta 2005 in bo omogočila shranjevanje veliko večje količine podatkov na DVD-nosilce. Spet smo priče dobro poznanemu boju, čigav standard bo prevladal. NEC in Toshiba razvijata svojo rešitev HD-DVD, pri kateri bodo nosilci debeli 0,6 mm, izdelava pa podobna današnjim DVD-jem, medtem ko skupina Bluray Group, ki jo vodita Sony in Matsushita, dela na svoji implementaciji, kjer bodo nosilci debeli zgolj 0,1 mm in prepisljivi, česar za HD-DVD še ne moremo trditi.

Obe tehnologiji sta še daleč od tega, da bi jih v bližnji prihodnosi videli na prodajnih policah, a vseeno bosta skupini vsaka svoje rešitve predstavili že na Consumer Electronics Showu v Las Vegasu ob konca prihodnjega tedna in skušali pridobiti čim večjo podporo, zakaj navsezadnje bodo končno odločitev, kateri standard bo prevladal, sprejeli najverjetneje v...

12 komentarjev

Acer-jev MiniDVD player

t - break - Acer je izdal MiniDVD player oz. enoto, ki meri 13,5cm x 4,5cm x 16,5 cm, sprejme tako 8 centimetrske ploščke, kot 12 centimetrske, poleg tega pa predvaja CD-Audio, VCD, S-VCD, Photo CD, CD-R, CD-RW, DVD-Video, DVD-Audio, ploščke z MP3-ji ter še nekaj ostalih formatov. Vse skupaj pa lahko za nameček upravljamo s priloženim daljincem. Vse to za okvirno ceno $150. Klikni tukaj za več informacij o MiniDVD playerju.

0 komentarjev

Power Magic Radeon 8500

Overclockers Australia - ATI je končno ubral taktiko, ki bi jo moral začeti uporabljati že pred leti - vse svoje procesorje je začel prodajati tudi drugim proizvajalcem. Pred časom smo lahko ATI-jeve procesorje videvali samo na ATI-jevih karticah, na drugih izdelkih pa smo videli samo zastarele ATI-jeve čipe, kot so bili Rage IIc, Rage Pro in podobni shiranci, ki jih je že zdavnaj povozil čas. Tokrat pa se lahko veselimo tudi kartic drugih proizvajalcev - in to na Radeon 7500 in 8500 čipih. No, ATI si je sicer vzel pravico, da lahko samo on prodaja procesorje s frekvenco 275 MHz, ostali proizvajalci pa le 250 in 225 MHz različice. Vendar pa to ne pokvari splošnega vtisa, saj se da šibkejše različice z 250 MHz procesorji za malce truda naviti na 275 MHz. Vsaj, če si ogledamo test Power Magicovega Radeona 8500, za katerega na Planet Savagu trdijo, da se neverjetno dobro navija.
Poleg pestre palete kartic, ki nam jih bodo v kratkem ponudila tudi druga podjetja, pa lahko pričakujemo še nekaj, kar bodo gotovo...

2 komentarja

Masovna dobava 266MHz TBirdov že 26. januarja

X-Bit Labs - Po nekaterih informacijah naj bi se masovna dobava in prodaja 266MHz FSB SocketA procesorjev začela 26. januarja. AMD je na prodajo bil pripravljen že dalj časa, čakali pa so na ostale proizvajalce da se zmigajo z ostalimi komponentami, kot so ustrezne matične plošče, DDR pomnilnik in tako naprej. No, sedaj je vse bolj ali manj nared, tako da se prodaja lahko začne. Baje, da so rezultati 266MHz FSB procesorjev impresivni...

0 komentarjev