»

V brazilskem mestu osnovnošolce opremili s čipi

O Globo - Neopravičeno izostajanje od pouka je sestavni del šolanja, proti katerem se starši in šole na vse kriplje borijo. V Braziliji so ta boj prignali še korak dlje, in sicer so učence opremili s čipi. V šolske uniforme so vgradili RFID-čipe, ki avtomatično registrirajo prisotnost pri pouku in obveščajo starše.

Eksperimentalni projekt za zdaj teče v mestu Vitória da Conquista v zvezni državi Bahia, ki leži približno 500 km jugozahodno od Salvadorja. V 25 osnovnih šolah v mestu so šole po dogovoru s starši v šolske uniforme všile RFID-čipe, ki beležijo prisotnost pri pouku. Če učenec 20 minut po začetku pouka še vedno ni vstopil v šolsko zgradbo, starši prejmejo sporočilo SMS na telefon....

118 komentarjev

Črtne kode beremo že 35 let

Črtna koda

vir: Wikipedia
ComputerWorld - Danes mineva 35 let, odkar je bil uporabljen prvi laserski čitalec za branje črtne kode. Znameniti dogodek se je zgodil 26. junija 1974 v Marshevem supermarketu v mestu Troy v ameriški zvezni državi Ohio, ko je neka stranka kupila paket 10 žvečilnih gumijev. Za prve patente za črtne kode so sicer prijavljali že od konca 50. let, a same po sebi brez bralnikov niso bile uporabne. Jerome Schwartz ga je kasneje izumil in soustanovil podjetje Symbol Technologies, ki ga je predlani prevzela Motorola. Tehnologija črtnih kod je tako napredovala, da je njihova uporaba danes samoumevna, saj jih imamo na vseh izdelkih. Ocenjujejo, da se vsak dan prebere 10 milijard črtnih kod. Njihova uporaba daleč presega...

30 komentarjev

Discovery umaknil oddajo o ranljivostih RFID

Slashdot - Vsem uporabnikom dobro poznana oddaja Mythbusters, ki se načeloma ukvarja z razbijanjem sodobnih mitov in se je zadnje čase nekoliko oddaljila od svoje jedrne filozofije in zaplula tudi v bolj splošne vode, je posnela za svoje občinstvo tudi oddajo o pomankljivostih RFID čipov in kako preprosto je RFID tehnologijo obiti in zaradi pomanjkanja vsakršnih varnostnih mehanizmov pridobiti osebne podatke s katerimi je mogoče izvesti krajo identitete.

Tekom snemanja oddaje so za diskusijo o tehnologiji prosili tudi inženirja Texas Instruments, ki je največji proizvajalec RFID čipov na svetu. A vsakdanji intervju, ki bi ga naj opravil eden izmed voditeljev oddaje ter eden izmed producentov z inženirjem je bil vse prej kot to - namesto inženirja...

57 komentarjev

Nič več "špricanja" v šoli

Slashdot - New York Times je objavil članek, kjer opisuje nov način uporabe RFID-tehnologije. Gre za tehnologijo, ki je bila razvita kot naslednica črtne kode, le da omogoča identifikacijo izdelka iz oddaljenosti nekaj metrov s pomočjo radijskih valov.

Nek šolski okoliš v Teksasu je uvedel RFID za beleženje prihodov in odhodov študentov. Zabeleženi podatki se samodejno posredujejo tako šolski administraciji kot tudi mestni policiji.

Na Slashdotu so mnenja, da za "špricanje" ni več veliko možnosti ... 1984 prihaja.

33 komentarjev

Črtne kode poenotene

Slashdot -

Črtne kode, neopazni črno-beli trakovi, ki nas spremljajo na vseh aritklih in jih sploh ne opazimo več, so bile predmet vročih polemik o poenotenju. Leta 1977 je Evropska unija patentirala svoje črtne kode, ki so imele, med drugim tudi zaradi ločevanja držav, eno cifro več kot ameriške. Evropski standard trinajstih števk so začeli uporabljati povsod po svetu, razen v ZDA in Kanadi, kjer so ostali pri dvanajstih.

Zavoljo globalizacije so poenotene tude črtne kode, a tokrat je zmagala Evropa in ameriška industrijska prevlada je doživela manjšo erozijo, kakor so se izrazili pri The New York Times. Seveda ne gre za nobeno tragedijo. Naslednje leto bodo ameriški čitalci črtnih kod morali brati tudi trinajstmestne kode. Da, v tem primeru so se tudi Američani morali prilagoditi globalnemu standardu. Slashdot

5 komentarjev

Prijazno oko Velikega brata

Slashdot - V Pittsfordu v ZDA bodo letos avgusta odprli poseben dom za ostarele. Stanovalci doma za ostarele (pravzaprav gre za posebno naselje) bodo opremljeni s sledilnimi napravami, ki bodo osebju v primeru zdravstvenih ali drugih težav omogočile natančno lociranje starostnika na območju celotnega naselja.

Vsa stanovanja bodo tudi opremljena s senzorji, ki bodo strežnemu osebju sporočali kdaj stanovalci vstanejo, verjetno pa je odveč poudariti, da bo naselje dobro pokrito tudi z videokamerami.

Vsekakor je to eden od primerov, ko nadzorna tehnologija ljudem pomaga. Ne glede na to ali je tehnologija do uporabnikov prijazna ali ne, pa kaže, da postajajo domovi za ostarele nekakšen poligon za testiranje nadzornih tehnologij. Če ne verjamete, si le preberite na kakšne načine je mogoče uporabiti tehnologijo RFID.

2 komentarja

Oko Velikega brata na cesti

RFID News - Kot poroča RFIDNews, v Veliki Britaniji razmišljajo o tem, da bi v avtomobilske tablice vgradili identifikacijske RFID čipe, ki jih je mogoče odčitati iz razdalje do 100 metrov in pri hitrosti do 320 km/h.
Britanci nameravajo postaviti tudi fiksno omrežje čitalcev, na voljo pa bodo tudi mobilni čitalci za policijska vozila in ročni čitalci. Čitalci bodo stalno povezani s centralno bazo vozil.

In ja, ne piše se leto 1984...

23 komentarjev

RFID za sledenje ljudi

Wired News - Tehnologija RFID, ki naj bi v prihodnosti nadomestila klasično črtno kodo, je bila prvotno namenjena sledenju izdelkov v skladiščih, trgovinah, itd. No, sedaj pa so se pri Intel Research Seattle in Georgia Institute of Technology spomnili, da bi bilo mogoče z isto tehnologijo izboljšati zdravstveno nego starejših - vsaj tako so prepričani raziskovalci teh dveh ustanov. Tako naj bi starostnike opremili z RFID čipi in spremljali njihove dnevne aktivnosti. S pomočjo Caregiver's Assistant-a naj bi tudi zagotavljali, da bodo osebe redno jemale zdravila in se držale diete.
Čeprav je namen takšne tehnologije vsekakor hvalevreden, pa se nekateri bojimo, da ta tehnologija pomeni prevelik poseg v zasebnost in avtonomijo posameznika, saj bo z njo posameznik izpostavljen stalnemu in totalnemu nadzoru, sistem pa bo tudi odločal namesto njega, pardon, mu bo "pomagal" pri odločitvah.
Več informacij na Wired News (RFID Keeps Track of Seniors)!

Ko bo tehnologija preiskušena na starostnikih, pa...

8 komentarjev

Biometrični potni listi tudi v Sloveniji?

Slo-Tech - V času vsesplošne paranoje pred teroristi in "teroristi" so se ameriške oblasti odločile zagnati projekt US-VISIT (United States Visitor and Immigrant Status Indicator Technology). Program predvideva zbiranje osebnih podatkov za vse tujce, ki za vstop v ZDA potrebujejo vizum, osebni podatki pa vključujejo med drugim tudi fotografiranje in oddajo prstnih odtisov. Celoten postopek naj bi trajal okrog 15 sekund.
Za državljane 28 držav, ki so vključene v program visa waiver oz., ki za obisk ZDA do 90 dni ne potrebujejo vizuma pa ta program ne velja, vendar...
Vendar pa ZDA zahtevajo, da te države v svoje potne liste po 26. oktobru vključijo biometrične podatke, sicer bodo njihovi državljani ob vstopu v ZDA obravnavani na enak način kot državljani drugih držav, ki za vstop potrebujejo vizo.

Ministrstvo za notranje zadeve RS je tako 12. januarja izdalo sporočilo za javnost, iz katerega je moč razbrati, da bodo imeli novi slovenski biometrični potni listi vgrajene brezkontaktne čipe z...

43 komentarjev

Chips for a dollar coming soon ...

Overclockers Australia - ... se glasi naslov novice, ki si jo lahko preberete tukaj. Govori o vedno cenejših čipih, ki jih lahko pričakujemo v prihodnje in o vgradnji miniaturnih računalnikov, ki so vgrajeni v en čip v razne potrošne naprave, kot so hladilniki, toasterji in podobno. Da se nekaj premika v tej smeri smo lahko videli že pri Hitachijevem projektu, kjer so poročali, da bodo izdelali poseben čip, ki ga bodo lahko tiskarne denarja vgradile v bankovce in s tem močno otežile ponarejanje. Tokratni članek pa govori tudi o nternetnem strežniku, ki je vdelan v samo 1 čip in ni nič večji, kot vžigalčna glavica in o tako imenovanih RFID (radio frequency identity) čipih, ki jih lahko vgradimo v naprave in nadzorujemo njihovo premikanje (idealno za nadzor transporta izdelkov).
Da razne teze o vgrajevanju čipov v gospodinjske in druge potrošne naprave niso samo znanstvenofantastično nakladanje priča tudi Electroluxov hladilnik (tega ni v članku), v katerega so vgradili podporo operacijskemu sistemu Windows...

0 komentarjev