»

Globok Nviidin padec

več strani - Kljub temu, da smo prej časom poročali, da Nviidia napoveduje boljše poslovne rezultate, pa dogajanje zadnjih nekaj dni na newyorški borzi ne govori napovedim v prid.

Tako lahko pri The Streetu in Reutersu preberemo, da je Nviidina delnica dosegla najnižjo vrednost v zadnjih 17 mesecih, saj ji je cena v petek padla za kar 30,9 procenta, na skromnih 10 dolarjev. Kot ugotavljajo analitiki, gre iskati vzroke za tak padec predvsem v cenovni vojni med največjima proizvajalcema grafičnih čipov, torej Nviidijo in ATI-jem, kot tudi v specifiki prodaje podjetja iz Santa Clare.

Zaradi nenapovedanih sprememb v nižjem in srednjem cenovnem razredu je več posledic utrpelo prav kalifornijsko podjetje, medtem ko kanadski gigant, ki prodaja predvsem v višjem cenovnem razredu, poleg tega pa so njegovi produkti prisotni v večjem odstotku prenosnikov, katerih prodaja se je prav tako povečala, ni doživel večjih pretresov poslovanja. Kljub temu se je cena ATI-jevih delnic danes spustila za 7,4%,...

12 komentarjev

NV45, nova ali že videna tehnologija?

vir: Akiba
Akiba - Akiba - znani so po najbolj eksotičnih in res najnovejših novicah (včasih pokažejo kakšen procesor ali grafično kartico še preden se ve, kaj sploh točno zadeva je) - so nas zopet presenetili. Tokrat so nam dali misliti hardverašem s slikami AOpen GeForca 6800 Ultra na PCI Express x16 vodilu ter z "novim" procesorjem NV45. A na X-bit labs ugotavljajo da procesor NV45 verjetno ne bo prinesel nobene izboljšave ali spremembe v primerjavi s trenutnim NV40. Skoraj zagotovo pa drži dejstvo, da bo imel NV45 most HSI ("pretvornik" iz AGP na PCI Express x16) kar na substratu samega procesorja in ne na PCB-ju kartice kot je bilo to prej načrtovano pri SilahG za PCI Express. Da, to pomeni da je...

11 komentarjev

Zgodovina GeForcev

HardOCP - NVidia, vodilni proizvajalec grafičnih čipov, je končno predstavil novi grafični čip NV40. Na HardOCP so predstavili celotno zgodovino GeForce grafičnih kartic, od prvega NV10 (GeForce 256) pa vse do današnjega NV40. V članku je opisana tudi vsa tehnologija, katero poseduje NV40 (od že vsem znanega T&L pogona do NVIDIA HPDR Technology). Drugi del članka pa obsega nekaj slikic same kartice ter grafičnega procesorja.

7 komentarjev

nVidia GeForce 6800 Ultra (NV40) je tukaj

AnandTech - Z enodnevno zamudo so se na spletu končno začeli pojavljati testi dolgo pričakovanega in precej kontraverznega nVidiinega grafičnega čipa, imenovanega NV40.

Veliko govoric, tako dobrih kot slabih, se je izkazalo za resničnih. Tako ima NV40 dejansko 16x1 arhitekturo in prav zares dosega 12.000 točk v 3D Marku 2003. Nekatere druge govorice, za katere smo si želeli, da ne bi bile res pa so se pravtako izkazale kot kruta realnost. Tako so morali za napajanje uporabiti kar 480-wattni napajalnik, z dvema neodvisnima molex priključkoma. Druga neprijetnost pa je hladilnik, ki tudi ni ravno, kako bi rekel, standarden, razen če za standard uporabite GeForce FX 5800 Ultra.

Da vam preveč ne pokvarim veselja ob branju testov, le še podatek, da GeForce 6800 Ultra, v trenutno najbolj vroči DX9 igri Far Cry, pri resoluciji 1280x1024, za 35 % prehiti dosedanjega prvaka Radeona 9800 XT. Pri višjih resolucijah in ob uporabi protiupogibanja in anizotropnega filtriranja pa za kar 59,5 % pusti za...

21 komentarjev

R420 dobi ime

AnandTech - Špekulacije in različna namigovanja o tehničnih sposobnostih R420 krožijo že nekaj časa, a do včeraj še vedno ni bilo znano, kako se bo kartica tudi uradno imenovala, saj kodna imena ne slovijo ravno po višku kreativnosti. No, ko (če) boste v trgovini veselo nakupovali ATI-jevo grafično kartico naslednje generacije, boste spraševali po X800 modelih.

X800 Pro bo prišel na trg 26. aprila, X800 XT pa 31. maja, kar je precej nenavadno, posebej če vzamemo v račun, da je bilo med 9800 in 9800 XT kar šest mesecev premora. Prav tako zaenkrat še ni znano, ali bo ATI sploh izdal standardno Ne-Pro različico X800, je pa predvideno da bo na trg prišel še X800 SE z nižjimi frekvencami in manjšo količino spomina.

X800 bi naj imel 256 MB GDDR3 spomina, kasneje pa se pričakujejo tudi različice s 512 MB, X800 SE pa bo po vsej verjetnosti posedoval 128 MB DDR1 spomina. Vsekakor se nam letos obeta trd boj za prevlado na grafičnem področju, saj tudi izid NV40 ne več zelo daleč.

16 komentarjev

CeBIT 2004 se končuje

več strani - Danes se v Hannovru končuje letošnji največji računalniški dogodek, sejem CeBIT 2004, ki je potekal od 18. do 24. marca. Za vse, ki se dogodka niste mogli udeležiti, so poskrbele vse večje računalniške strani na spletu, ki so že objavile svoje povzetke in vrhunce hannoverskega dogajanja. Naslednje leto se bo CeBIT odvijal med 10. in 16. marcem. Svoje vtise, napovedi, mnenja in vprašanja pa seveda lahko izrazite v našem forumu v temi Obisk CeBITa 2004.

4 komentarji

NV 40 izide 13. aprila 2004

X-Bit Labs - Na spletu so se pojavile govorice, da naj bi nVidia svoj težko pričakovani NV40 grafični čip (vsaj na papirju) splavila že čez manj kot en mesec, točneje 13. aprila 2004 v San Franciscu. Če gre verjeti, da bo zverinica vsebovala 16 samostojnih renderirnih cevovodov ter vertex in pixel shaderje 3.0, ji lahko manjek nativnega PCI-Express vmesnika mirne duše oprostimo. Morda se Jen-Hsun Huang le ni šalil, ko je dejal, da bo zelo razočaran, če njihov nov čip ne bo vsaj 2x tako hiter kot prejšnji. Ob prihajajočih igrah kot sta Doom 3 in Half-Life 2 bo taka pospešitev vsekakor zelo dobrodošla.

ATi-jev R420 oz. R423 s predvidenimi 12 renderirnimi cevovodi bo sicer vseboval nativni PCI-Express vmesnik, na žalost pa vse bolj kaže, da bo le nekoliko izboljšan R300 in ne popolnoma nova arhitektura, ki se nam je obetala pri R400. Slednjega so pri ATi-ju ob pogledu na specifikacije NV40, v paniki kar lepo opustili in se raje lotili izboljševanja R3x0 jedra. No ja, kaj hočemo, vsaj niso...

0 komentarjev

ATI R420 zelo blizu?

The inquirer - O ATI-jevem novem vrhunskem grafičnem čipu ki se bo letos spopadel z nVidiino novo grafično pošastjo (kodno poimenovano NV40) smo že pisali, kot pa sedaj poroča The Inquirer (seveda neuradno) pa je končna verzija R420 (A12) že pripravljena in je novi čip že pripravljen na izid.


Seveda pa je na trgu še vedno veliko "starih" čipov, kot so naprimer vsi derivati Radeona 9800, ravno zato bo ATI verjetno še malo počakal z uradno predstavitvijo, saj se je prej potrebno znebiti starih zalog. Kljub temu pa bo ATIju verjetno ponovno uspelo prehiteti nVidio, saj NV40 pričakujemo šele aprila ali pa še kasneje. ATI bo R420 najbrž predstavil na CeBITu, kot še dodaja The Inquirer

11 komentarjev

Prototip R420 na IDF

X-Bit Labs - Že dlje časa se na internetu špekulira o specifikacijah novega grafičnega procesorja R420, ki ga bo moč kupiti v drugi polovici letošnjega leta. Na IDF (Intel Developer Forum) je ATI te dni predstavil delujoč računalnik s prototipom R420, ki bo neposredno konkuriral nVidiini NV40. Kakšnih novih detajlov nam ATI ni razkril, dejali pa so, da naj bi bil R420 sposoben poganjati Colin McRae Rally 2004 s prek sto sličicami na sekundo, kar je dva do trikrat hitreje do današnjih kartic. Več o tem.

9 komentarjev

ATI R420 in nVidia NV40

X-Bit Labs - Novi grafilčni procesorji so na vidiku in sicer tako iz logov nVidie kot ATI-ja. Sicer podrobne informacije še niso znane, ve pa se, da bosta obe podjetji v njuni novi čudi vključili pixel in vertex shaderje 3.0, ki bodo zmogli dodatne napore, ki jih zahteva DirectX 9.1. Oba procesorja bosta zgrajena v 0,13 mikronski obliki in vsekakor imela višje delovne frekvence kot sedaj Radeon 9800 XT in FX 5950 Ultra.

Zanimiv je podatek, da obe podjetji stegujeta roke po Samsungovem 1600 megaherčnem pomnilniku z 256-bitnim vodilom, kar bo zadostovalo za kar 51,2 GB/s. Kaj pa vodilo prihodnosti, PCIexpress? ATI pripravlja dva modela - R420 in R423, kjer bo eden grajen za PCIexpress x16, drugi pa za AGP 8x, nVidia pa bo verjeto NV40 izdala samo v AGP obliki, ker ima na zalogi poseben AGP na PCIexpress mostiček, ki bo omogočal delovanje teh kartic tudi na novem vodilu. Kdaj, boste vprašali. Izgleda da na CeBITu 2004. X-bit labs.

19 komentarjev

R420 in NV40 šele prihodnje leto

The inquirer -

ATi in nVidia sta objavila, da bosta vsak svojo novo kartico na trg poslala šele prihodnje leto, pa še to malce kasneje, kot so sprva načrtovali. Dasiravno The Inquirer špekulirajo, da bi lahko bila to posledica skrivnih dogovorov, ta razlaga ni kaj prepričljiva.

Mnogo bolj verjetno se sliši dejstvo, da mora nVidia predstaviti še svoj NV38 (475/950 MHz - GPU/RAM), tako da bi si s prehitro predstavitvijo NV40 potem pljuvala v lastno skledo. ATi je takisto pred kratkim izdal Radeona 9800XT, tako da bi si z izdajo R420 storil medvedjo uslugo. Podjetji nameravata nove čipe začeti izdelovati šele februarja prihodnje leto, tako da bomo prve primerke kartic ugledali verjetno na CeBIT-u. Več o tem.

10 komentarjev

NV40?!

X-Bit Labs - Na dan so pricurjale neuradne informacije o nVidiinem novem grafičnem čipu s kodnim imenom NV40. Kljub temu, da je nVidia uradno priznala, da je bil NV30 čip pravi polom, se še vedno drži 6-mesečnega ciklusa najave novih čipov, torej si lahko kmalu obetamo novo presenečenje. NV40 naj bi bil dvakrat hitrejši od svojega predhodnika. Zanimivo je tudi dejstvo, da bo arhitektura čipa polpolnoma nova.

Po spletu se širijo tudi izjave, da naj bi bil najboljši sistem za igranje zahtevnih iger osnovan na nVidiini GeForce FX 5900 grafični kartici, AMD-jevem Opteron procesorju in matični plošči s prihajajočim nVidia nForce 3 vezjem, medtem ko izdelovalcem iger nVidia priporoča svojo profesionalno grafično kartico Quadro. Torej lahko uradno najavo NV40 pričakujemo nekje v novembru, same grafične kartice pa proti koncu tega leta ali v začetku naslednjega. A ne pozabimo na konkurenčno podjetje ATi, od katerega lahko kaj kmalu pričakujemo napoved novega čipa, ki bo odgovor na nVidiin NV40. Klik!

15 komentarjev

NV40

Quake.co.il - V drugi polovici leta 2004 (da, tako pozno) naj bi izšel nVidiin procesor NV40, katerega specifikacije so po notranjem neuradnem viru približno takšne:
  • 300 - 350 milijonov tranzistorjev v 0,09 mikronski tehnologiji (GeForceFX jih ima 125 v 0,13 mikronski tehnologiji);
  • 750 - 800 MHz hitrost jedra;
  • 1.4 GHz 256 - 512 MB DDR-II pomnilnika;
  • 8 cevovodov s po štirimi texel enotami vsaka;
  • 16 Vertex Shaderjev;
  • 44,8 GB/s pasovne šririne pomnilnika;
  • 25,6 GigaTexlov/s;
  • DirectX 10 (ali popravljeni 9.1) ...
Za današnje čase res huda beštija, za katero pa ne vemo, kako se bo obnesla v času izdaje. Na Quake.co.il si oglejte še ostale specifikacije in jih primerjajte s podatki NV30. Razlika je očitna.

Hvala Mr.X!

13 komentarjev