»

Obstoječe Blu-ray enote podpirajo medije do 50 GB

9. plast levo (~50% prosojnost), prva plast desno (90+% prosojnost)

vir: engadget
X-Bit Labs - Po besedah Blu-ray Disc Association obstoječe naprave ne bodo podpirale 100, 200 oz. 320 GB medijev, čeprav naj bi jim vgrajeni laserji (v teoriji) to omogočali. Predstavnik asociacije, Andy Parsons, je povedal, da je do podobnih težav prišlo tudi z DVD+R mediji, ki jih ne znajo brati nekateri pogoni, ter 240 minutnimi, long play VHS kasetami, ki prav tako niso bile podprte na vseh video predvajalnikih.

Mnogi proizvajalci svoje naprave izdelajo glede na uradne standarde, ki se jih držijo tudi založniki filmov. Ta standard je v primeru Blu-raya 25 oz. pri dvoplastnem ploščku 50 GB. Andy Parsons je povedal tudi, da meni, da bo 25 oz. 50 GB za filme zadostovalo še za lep čas, čeprav imajo tudi večji mediji potencialne tržne niše. Težava z...

26 komentarjev

500 GB na ploščkih v velikosti DVDja

Ars Technica - Skupina znanstvenikov na Inštitutu za optiko in optične tehnologije, ki spada pod okrilje Tehnične univerze v Berlinu, trdi, da so odkrili način, kako na plošček v velikosti DVDja skraniti 500 GB podatkov.
Skrivnost leži v uporabi mikroholografije, ki omogoča, da se podatki shranjujejo v treh dimenzijah. Z drugimi besedami: namesto da bi se posnele vdolbine, kot pri trenutnih CDjih in DVDjih, ta tehnologija s pomočjo dveh laserjev vriše v medij tridimenzionalne mreže. Prav tako se fokus laserjev lahko spreminja, kar dovoljuje zapisovanje na različnih višinah.
Znanstveniki predvidevajo, da bo izdelava medijev poceni, zaenkrat pa se še niti približno ne ve, koliko bodo stali...

53 komentarjev

Posnemite CDje na obeh straneh

Slashdot - Gotovo ste se že spraševali, kako bi čim lepše označili vsebino na CDju ali DVDju. Sicer so za to obstajale posebne nalepke, toda vseeno je bila stvar precej nepraktična.

V odgovor temu so fantje pri Hewlett-Packardu pogruntali način, kako "natisniti" zgornji del CDja ali DVDja kar s pomočjo istega laserja v CD/DVD snemalniku v kombinaciji s posebnimi mediji, ki imajo na zgornjem delu prevleko, ki spremeni barvo v stiku z laserjem. Postopek je zelo preprost, saj se CD/DVD snemalnik predstavi računalniku kot katerikoli drugi tiskalnik, kar pomeni da kar odprete programsko opremo za ta namen in kliknete "Natisni".
Ima pa t.i. "LightScribe" tehnologija zaenkrat še nekaj težavic. Že prva, ki se posveti je ta, da rabite snemalnik, ki podpira to tehnologijo, in s posebno prevleko prevlečene...

15 komentarjev

Disk iz papirja

24 ur - Kaj lahko se zgodi, da bodo diski prihodnosti izdelani kar iz papirja. Po dveh letih raziskav sta namreč podjetji Toppan Printing in Sony iz posebne papirnate mase izdelali prototip optičnega diska, ki deluje po tehnologiji Blu-ray, nanj pa se da stlačiti 25 GB podatkov. Disk naj bi bil podoben DVD-jem, le da bo z debelino 1,1 mm za malenkost debelejši.

11 komentarjev

Gigabajt na gigabajt

EETimes - Danes, ko ima praktično vsak resnejši uporabnik računalnika v svojem računalniki CD snemalnik, zanesnjaki kupujemo single-layer DVD snemalnike s kapaciteto 4,7 GB. O prihajajočih dual-layer DVD snemalnikih s kapaciteto "norih" 8.5 GB, smo že poročali.
Že danes lahko, če seveda dobimo ustrezen medij, pečemo DVDje na dve strani (4.7x2=9.4GB), če bodo na voljo tudi dual-layer dual-side DVD mediji, bomo pa dosegali celih 17GB na plošček.

A CD in DVD nista edini tehnologiji za optično hranjenje podatkov. Že pred skoraj desetletjem se je poročalo o novih prihajajočih medijih, ki naj bi temeljili na modrem (in ne rdečem) laserju. T.i. Blue-ray s kapaciteto 27GB je razvit že dolgo časa, na Japonskem so na voljo tudi snemalniki.
Ker pa se DVD počasi približuje tej številki (17GB za dvoslojni dvostranski plošček), je Matsushita izdelala prototip dvoslojnega blue-ray snemalnika, ki bo na Japonskem na voljo že letos. Dosegel bo celih 50 GB kapacitete. Klik!

7 komentarjev

Osemgigabajtni DVD+RW

Dvdrw.com - Kot poročajo na Dvdrw.com, bo Phillips na japonskem CEATEC-u med 7. in 11. oktobrom predstavil novo dvoplastno DVD+RW tehnologijo, ki jo je bil razvil v sodelovanju z MTK/Verbatimom. Nova tehnologija bo omogočila, da na DVD+RW plošček zapečemo namesto običajnih 4,7 GB podatkov kar 8,5 GB. Dobra stran te tehnologije je, da nikjer v drobnem tisku ne omenja morebitne nezdružljivosti s "starimi" DVD+RW, ki tudi še niso za odmet. Več o tem.

3 komentarji

Modri laserji za DVD

CNN.com -

Devet podjetij, ki propagirajo t.i. Blu-ray Disc tehnologijo -- DVD format nove generacije, ki uporablja lasersko svetlobo modre valovne dolžine -- je končno sprejelo dogovor, da bodo pričeli licence podeljevati jutri. Tehnika modrega laserja bo dopuščala kapacitete do 27 GB na običajni 12 cm plošči, kar je v primerjavi s trenutnimi 4.7 GB nepredstavljivo veliko.

Že prej omenjene licence bodo podeljevali za dobo deset let, stale pa bodo od 20.000 do 60.000 dolarjev, odvisno kaj bodo njihovi kupci razvijali (ploščke, pogone, komponente ...). Kdaj bo ta tehnologija postala dostopna ljudskim množicam, uradno še ni znano, govori pa se, da na Japonskem še letos. Kakorkoli že, tehnologija je po besedah odgovornih nared, zaplete se lahko le še pri licenciranju in patentiranju. Originalna novica.

10 komentarjev

Xstružnica

The Register - Takoj po splavitvi na Japonskem so se -- poleg mizerne stabilnosti -- pojavile tudi težave z nalagalnim sistemom ploščkov v X Štauljo. Pri vlaganju ploščkov naj bi jih enota namreč opraskala po robu. Microsoft je napako sicer priznal, a šele pred kratkim (verjetno po tem, ko se je pritožilo 243 kupcev. Detajli.

1 komentar