»

Vrnite nam planet Pluton!

vir: NASA
Phys.org - Ko so leta 2006 Plutonu odvzeli status planeta in ga uvrstili v novo skupino pritlikavih planetov, so nekateri to vzeli zelo osebno. Toda Mednarodna astronomska zveza (IAU) je bila neomajna, saj Pluton ni izpolnjeval treh pogojev nove definicije planeta. Sedaj pa so znanstveniki s floridske univerze v Orlandu ponovno načeli to temo, ko trdijo, da mora Pluton spet postati planet.

Po veljavni definiciji je planet telo, ki v stabilni orbiti kroži okrog Sonca, je zaradi lastne gravitacije zavzelo sferično obliko (je v hidrostatičnem ravnovesju) in ki je s svojo gravitacij počistilo okoliško orbito. Slednja točka, ki je Pluton ne izpolnjuje, pomeni, da je v svoji orbiti planet gravitacijsko dominanten in da so vsa znatna...

11 komentarjev

Išče se deveti planet

Slo-Tech - Koliko planetov je v našem Osončju, ni tako enostavno vprašanje, kot se zdi. Večina se nas je učila, da devet, danes jih je osem, v preteklosti pa smo jih imeli že tudi enajst. In to v bližnji, človeški preteklosti, ne oddaljeni vesoljski preteklosti med nastajanjem Osončja. Problem je računovodske narave, zanimiv pa je zato, ker so se januarja pojavile špekulacije, da smo odkrili nov planet z orbito daleč onstran Plutonove. Mike Brown s Caltecha je namreč objavil članek, ki precej dobro razlaga nekaj nenavadnih lastnosti našega Osončja s predpostavko, da se daleč za Plutonom skriva deveti planet, ki je vsaj desetkrat masivnejši od Zemlje.

Browna poznamo zlasti kot človeka, ki je med najbolj odgovornimi,...

31 komentarjev

Konjunkcija notranjih planetov, Jupitra in Meseca

Universe Today - V tem tednu bomo vsako jutro pred sončnim vzhodom lahko opazovali zanimiv nebesni pojav, ko bodo vsi notranji planeti (Merkur, Venera, Mars), Jupiter in Mesec v konjunkciji. To pomeni, da bodo na nebu, gledano z Zemlje, zelo blizu skupaj, ker imajo podobne ekliptične dolžine. Pogled proti vzhodu kakšne pol ure pred sončnim vzhodom, to v naših krajih pomeni med 5.20 in 5.30 uro, bo na nebu najprej odkril najsvetlejšo točko, ki bo Venera. Nekoliko niže bodo skoraj na premici ležali Merkur, Jupiter in Mars. Slednjega bo videti najteže, saj bo najbolj medel in skoraj povsem poravnan z Jupitrom.

Konjunkcije so zanimiv, a ne zelo redek pojav, saj vsako leto vidimo vsaj kakšen ducat konjunkcij dveh planetov Sončnega sistema. Redkejše...

14 komentarjev

Odkrit prvi skalnati eksoplanet

Umetnikova upodobitev CoRoT-7b

Slashdot - Večina planetov, ki smo jih odkrili v Vesolju, so plinasti orjaki, ki nimajo trdne površine in so zgrajeni iz vodika, helija in vode v različnih agregatnih stanjih. Planeti, ki imajo trdno površje, se imenujejo zemeljski ali skalnati planeti. Doslej smo poznali le štiri zemeljske planete, ki so bili vsi kar iz našega osončja: Merkur, Venero, Mars in seveda Zemljo. Nove meritve pa so pokazale, da je eksoplanet CoRoT-7b, ki kroži okrog zvezde COROT-7, prav tako skalnat, s čimer je postal peti odkriti zemeljski planet in prvi tovrsten zunaj našega osončja (odtod ime eksoplanet).

Pri iskanju eksoplanetov si znanstveniki pomagajo s kopico tehnik: Dopplerjevo spektroskopijo, astrometrijo, mikrolečenjem in opazovanjem

214 komentarjev

Novo omrežje za distribuirano računanje EvoGrid

Space - Podobno, kot SETI@home ali pa FOLDING@home, so se tudi molekularni biologi spomnili, da bi lahko koristno uporabili procesorski čas vaših računalnikov. Danes so začeli z reklamno kampanijo za novo omrežje EvoGrid za distribuirano računanje, s katerim bi radi določili pogoje nastanka življenja. V simulaciji bi radi določili kemijsko sestavo prajuhe, sestavo prvih samoreplicirajočih molekul in kemijsko-fizikalne pogoje nastanka le-teh. Program bo namreč simuliral dogajanje v zemeljski prajuhi. Ultimativna želja pa je pojav samoreplicirajoče enote v tej simulaciji - samodejno ustvarjenje simuliranega VonNeumanovega stroja.

Zaenkrat aplikacija še ni na razpolago, bo pa glede na obljube verjetno kmalu.

Snovalci projekta pa že razmišljajo o novih simulacijah (v povezavi z drugimi programi, kot je npr. ChemoGrid), s katerimi bi radi določili najprimernejše biološke enote (zanalašč nisem napisal mikroorganizmov ;) ) za kolonizacijo asteroidov in drugih nebesnih teles.

Izvorna...

3 komentarji

Pluton je v Illinoisu spet planet

The Register - Avgusta 2006 je Mednarodna astronomska zveza v Pragi po dolgi razpravi sprejela odločitev, da Pluton ni planet. Tri četrt stoletja po njegovem odkritju so namreč prenovili pogoje, da je neko telesno telo planet. Prva dva, tj. kroženje okrog sonca in sferična oblika zaradi lastne gravitacije, je Pluton izpolnil, tretjega, tj. očiščenje okolice svoje orbite, pa zaradi premajhne mase ni, zato so ga degradirali v pritlikavi planet. Odločitev je sprožila žolčne odzive po svetu, še posebej burno pa so se odzvali patriotski Američani, saj je bil Pluton edini planet našega osončja, ki so ga odkrili oni. Dogajanje nam je prineslo celo nov angleški glagol, saj je to pluto postal angleška beseda leta 2006, pomeni pa razvrednotiti ali degradirati.

Ameriška zvezna država Illinois se je odločila, da je Pluton, vsaj ko potuje nad njihovo državo, spet polnopravni planet, poleg tega pa bo 13. marec postal Plutonov dan. Na ta dan so namreč leta 1930 objavili, da je bil odkrit nov planet. Razlog za...

28 komentarjev

Obletnica pristanka na Luni in še česa

Slo-Tech - Včeraj je minilo 35 let, odkar je prvi človek pohodil Luno. Misija se je začela 16. julija 1969, ko so Neil Armstrong, Michael Collins in Buzz Aldrin zapustili Zemljo. 20. julija je Armstrong postal prvi človek, ki se je sprehodil po Luni, sledil mu je Aldrin, Collins pa je ostal v orbiti nad Luno. Astronavti so se varno vrnili na Zemljo štiri dni za tem. Klik!

Obletnica pristanka na Luni je gotovo bolj odmevna, še bolj aktualen pa je morda pristanek plovila Viking 1 na Marsu, ki se je prav tako zgodil na včerajšnji dan, leta 1975. Viking 1 je kmalu za tem na Zemljo poslal slike površja Marsa, ki še danes velja za enega izmed planetov našega osončja, na katerem bi lahko bilo življenje. Klik!

In še ena obletnica: včeraj je minilo 60 let od neuspešnega poskusa atentata na Adolfa Hitlerja. Klik!

Da pa ne bi govorili samo o včerajšnjem dnevu, še današnja obletnica: leta 1970 je po 11. letih gradnje bil dograjen Asuanski jez, kot poslednica dogovora Egipta in Sudana o skupnem...

52 komentarjev

Prihajajo novi učbeniki

Je planet ali ni?

Space - Merkur, Venera, Zemlja, Mars, Jupiter, Saturn, Uran, Neptun, Pluton. Učili so nas, da si tako sledijo planeti v našem osončju, če se oddaljujemo od Sonca. Pa so nas očitno grdo nalagali. Znanstveniki so namreč odkrili doslej najbolj oddaljen predmet v našem osončju, katerega velikostni red je primerljiv s planeti. Sedna, kot so planet neuradno poimenovali, je trikrat bolj oddaljen od Sonca kakor Pluton, njegovo leto je dolgo 10.000 zemeljskih let, utegne pa imeti celo svojo luno.

Glavno vprašanje, ki trenutno buri duhove astronomom, je, zakaj se Sedna nahaja tako daleč stran od Sonca in zakaj kroži po neverjetno izraziti elipsi. Po eni teoriji je na sedanjem mestu...

16 komentarjev

Mars, bolj gotovo mrtev kot kdajkoli

The Salt Lake Tribune - Medtem ko dve sondi iščeta življenje na Marsu -- no ja, nad kakorkoli živimi Marsovci so vsi že obupali, iščejo predvsem vodo -- so s teleskopom s Havajev v Marsovi atmosferi našli vodikov persoksid, ki učinkovito razkužuje (preprečuje nastanek tudi najbolj osnovnim oblikam življenja) površje Rdečega planeta. Krog je bolj ali manj sklenjen, mali zeleni pa izgnani na rob vesolja.

43 komentarjev

Novi osvajalec Marsa

vir: Space
Space - Medtem ko oba Nasina robotka pošiljata koristne znanstvene podatke z Marsa in s svojim delom v svetovni javnosti znova budita že zamrlo zanimanje za raziskovanje vesolja, v kalifornijskem JPLJU pridno sestavljajo njunega naslednika.

Mars science laboratory, katerega izstrelitev je načrtovana za leto 2009, bo petkrat večji od dvojčkov, Spirit in Opportunity. Velikost, primerljiva z današnjimi avtomobili, mu bo omogočala, da se bo podal na veliko daljša popotavnja kot predhodniki. Za energijo ne bodo več skrbele sončne celice, temveč bo imel na krovu majhen jedrski reaktor, nujnost za večletno misijo (sončne celice imajo že po nekaj mesecih opazne težave zaradi nanešenga prahu, ki ustrajno zmanjšuje njihovo učinkovitost). Tako bodo na krov lahko pritrdili tudi...

16 komentarjev

Prvi sesalci v delni gravitaciji

Telegraph News - Kakor je Mars pred več kot dvema tisočletjema obsedel Rimljane, se v danajšnjem času podobno dogaja med delom znanstvene in politične srenje. Kakor navajajo v tej novici, ima ameriški predsednik resne namene poslati človeško posadko na rdeči planet do leta 2020. Kako pa se bo na približno tretjinsko gravitacijo odzivalo njihovo telo, pa nam bodo poskušale povedati miši.

Namen skupnega projekta dveh ameriških in ene avstralske univerze pod imenom Mars Gravity Biosatellite je do leta 2006 poslati 15 miši v Zemljino orbito v kapsuli, ki bo pet tednov krožila in ustvarila pogoje, podobne gravitaciji na Marsu. Če ste s problematiko življenja v nizki gravitaciji bolje seznanjemi, se boste morda vprašali, zakaj ne uporabijo dosedanjih podatkov iz vesoljskih postaj. Razlog je v tem, da na teh vlada skoraj popolna breztežnost, kar pa ni primerljivo s pogoji na Marsu.

Tako se pri sedanjih prebivalcih "vesolja" pojavljata predvsem izguba kostne mase in atrofija mišic kot posledica...

6 komentarjev

Nove erupcije na Soncu

Včerajšnja erupcija na Soncu

vir: Space
Space -

Poročali smo že, da je Sonce prejšnji ponedeljek zelo močno sijalo, saj je tretja največja zabeležena aktivnost sonca povzročila mnoge fantastične dogodke, kot so čudovite aurore, vidne celó v naših krajih, in nekatere manj fantastične, kot so naprimer občasno moteno delovanje nekaterih satelitov.

Space.com poročajo, da smo bili včeraj spet priče trem veličastnim erupcijam na Soncu, tako da se je njihovo skupno število dviginilo že na devet v zadnjih dveh tednih, česar znanstveniki ne pomnijo. Močna Sončeva aktivnost se bo v prihodnjih dneh nadaljevala, tako da se ponoči le kdaj uzrite v...

18 komentarjev

Odkrili posebno vrsto bakterij

CNN - No, ker je danes eden izmed tistih dni, ko je pomanjkanje kratkih novic na višku, X-bit labsovih esejev pa se mi ne da brati, bom objavil še eno zanimivo novico za vse dvomljivce, ki ne verjamejo, da nekje ve vesolju obstaja neka vrsta organizmov, ki je podobno ali celo bolje razvita od ljudi. Znanstveniki so namreč odkrili bakterijo, ki zmore živeti brez kisika in sončnih žarkov. To pa je gotovo eno izmed najpomembnejših odkritij, ki bo še podkrepilo teorijo o tem, da v vesolju vseeno nismo sami. Več o tem si preberite tukaj.

14 komentarjev

Prihodnost Zemlje je svetlejša

Slashdot - Po odzivu na novico Ali se SETI seli na Luno mislim, da marsikaterega izmed vas zanima tudi vesoljska tematika. Zato sem sklenil, da bom med svoje novice o računalništvu včasih vgradil kakšno zanimivost iz tega z računalniki ne ravno najbolj povezanega področja. Tokrat sem se odločil, da vam poročam o novici, kako naj bi Sonce v prihodnjih nekaj milijardah zaradi širjenja pogoltnilo Zemljo. To je bil do nedavnega zakon o prihodnosti Zemlje, potem pa so astrofiziki na Sussex University odkrili napako v računu. Po njihovih podatkih znanstveniki pri prvotnem računanju niso upoštevali dejstva, da bo Sonce z večanjem postopoma izgubljalo prvotno gravitacijsko silo. Sonce naj bi zaenkrat imelo dovolj materiala za jedrske reakcije še približno 7.5 milijarde let. Približno 7.7 milijarde let od sedaj pa se bo povečalo za 120 krat in pogoltnilo planeta Merkur in Venero. Zemlja se bo po izračunih obdržala. Kljub obetavnim napovedim, pa bo življenje približno 5.7 milijarde let od danes naprej...

12 komentarjev