»

Strojna oprema

Slo-Tech - Ponovno je čas, da si pogledamo kaj se kaj dogaja na drugih prijateljskih straneh. Tako so na GruntvillE.com objavili test LCD zaslončka Matrix Orbital MX3 VFD. Ogledali so si tako MX222 kot MX322 različico. Pri priporočeni ceni 130 dolarjev vsekakor kar draga naložba za nadobudnega modifikatorja. Na spletnih straneh 3DX pa si lahko preberemo test Foxconn Heat Guzzler Heatpipe Socket754 (AMD64) hladilnika za procesor. Test je pokazal, da nudi poleg dobrega hlajenja še izredno tiho delovanje. Moti edino ne preveč lep postopek namestitve na matično ploščo. Za dobro mero pa zaključimo še s testom napajalnika QTechnology G (Papst) Series 460W Ultra Quiet, ki ga odlikuje, kakor je že iz imena razvidno, predvsem zelo tiho delovanje. Za...

1 komentar

Sodoben in zmogljiv PC brez ventilatorjev - je to mogoče?

Slo-Tech - Do nedavnega sem bil prepričan, da ti dve lastnosti PC-ja ne gresta skupaj (seveda v okviru ljudskih cen). Normalno zmogljiv PC, ki bi deloval brez ventilatorjev (in brez vode), se pravi praktično neslišno, se zdi skoraj nemogoč. Tako ostanejo najglasnejše komponente v sistemu diski, enote CD/DVD in disketne enote! :)

Danes pa sem presenečen ugotovil, da je to mogoče. Sistem je lahko sestavljen na osnovi Intel Pentium 4 ali AMD Athlon 64 in hlajen izključno...

21 komentarjev

Nekaj testov

Overclockers Australia - Za prijeten zaključek nedelje pa je tu še nekaj testov.
  • Na A1-Electronics in 3DXtreme so preizkusili AOpen-ovo AK86-L matično ploščo,
  • Fantje pri The Tech Lounge so v svoje računalnike vstavili Corsair-ov PC3500 spominski modul,
  • Na TweakNews so gledali v Samsung-ov 173MW monitor,
  • Na Hardware Zoom so preizkusili LG-jevo GCC-5241P prenosno CDRW/DVD enoto,
  • Fantje pri VR-Zone so izmerili kako močno rjove Sapphire-jevega Radeon 9800 XT Ultimate Edition,
Mimogrede še omenimo, da je danes izšlo novo Linux jedro - 2.6.5 - prenesete ga ga lahko od tu, celoten seznam sprememb pa si lahko ogledate tukaj.

3 komentarji

Gigabyte 3D Cooler-Ultra GH-PCU31-VH Heatsink

3dXtreme - V zadnjem času smo deležni kar veliko rešitev za hlajenje s tehnologijo HeatPipe, ki omogoča dokaj učinkovito hlajenje brez dodatnih ventilatorjev. Tokrat opisani hladilnik je sicer grajen na tehnologiji HeatPipe, vendar ima dodan ventilator (ki je v sam hladilnik vdelan kot nekakšna turbina). Izgled hladilnika je nekaj posebnega (izgleda kot nekakšen filter zraka pri avtomobilu), zanimiva pa je tudi sama teža hladilnika, ki znaša kar zajetnih 780 gramov. Hladilnik je narejen tako za SocketA procesorje kot tudi za P4 in prihajajoče Athlone 64. Test, ki so ga...

6 komentarjev

Hladilnik s "toplotno pipo"

Club Overclocker - Na ClubOC so na test dobili zanimiv hladilnik s tehnologijo "toplotne cevi" oziroma s HeatPipe-om. Kaj to je za eno čudo? Tisti, ki Slo-Tech spremljate že dalj časa, veste, da je to tehnologija hlajenja, ki deluje na principu hlapenja tekočine, in da lahko na eni strani sistema proizvede precej nizke temperature, medtem ko pa na drugi zopet precej visoke. Za tiste, ki jih zadeva zanima, si preberite tole, kjer imate dokaj podroben članek o toplotnih ceveh.
Sedaj pa nazaj na temo novice. Kot sem rekel, so na ClubOC stestirali hladilnik s to tehnologijo in po navdušenju opisovalca sodeč, mora biti zadeva kar dobra. Je popolnoma bakrena in ima zelo preprost način pritrditve. Ime ji je: Cooler Master HHC-001 "Heat-Pipe".

6 komentarjev

Naslednik HeatPipe tehnologije?

ZDNet - HeatPipe je tehnologija, namenjena hlajenju naprav v stisnjenih prostorih. Medtem, ko se nikoli ni uveljavila v osebnih računalnikih, je zelo popularna na področju prenosnih naprav in računalnikov. No, podjetje Novel Concepts je najavilo njihovo IsoSkin tehnologijo, ki je v bistvu nekakšna evolucija HeatPipea. IsoSkin sestavlja dva kosa kovine, ki sta med seboj ločena in napolnjena z nekaj grami vode v vakumu. IsoSkin tako odvaja toploto z vročega mesta in jo enakomerno prevaja na okolico in tako hladi celotno napravo. Največja prednost IsoSkina je njegova majhnost in tako ga nameravajo vgrajevati v mobilne telefone (Vodno hlajeni mobiteli? Yeah!) in majhne prenosne diske za prenosnike. Prvi IsoSkin prototipi naj bi se pojavili v roku enega leta. Če vas zanima več o tej novi tehnologiji hlajenja, kar pojdite sem.

1 komentar

HeatPipe tehnologija

Bench Test - HeatPipe prenos toplote se vsake toliko časa pojavi kot veliki bum na računalniški sceni. Spomnite se samo kontraverznega CoolerMasterjevega hladilnika ali pa Toshibe, ki je svoje nove prenosnike opremila s HeatPipei. Za kaj v bistvu sploh gre? Zelo, zelo poenostavljeno rečeno gre za vodno hlajenje v malem in če vas zanima kaj več, vam resnično priporočam ogled odličnega članka na BenchTestu. Tip se je celo spravil delati svoje lastne testne modele HeatPipe hladilnikov in moram priznati, da se je zadeve lotil pošteno!

0 komentarjev