»

300 GB holografski CD

digg.com - Pri Our Picks pišejo, da bo ta teden Hitach-Maxwell javnosti pokazal popolnoma nov holografski disk s kapaciteto kar 300 GB.

Med glavne prednosti naj bi spadala seveda velika kapaciteta ter prenos podatkov s hitrostjo nekje 20 MB/s. Glavna slabost novega medija pa bo gotovo cena, saj naj bi začetni primerki stali nekje med 100 in 125 dolarji, optični pogon, ki bo znal z njimi sploh kaj početi, pa naj bi lastnike olajšal za 15.000 dolarjev.

Ta disk pa seveda ne bo višek razvoja, saj namerava InPhase v letu 2008 predstaviti 800 GB prepisljivi disk s prenosi okoli 80 MB/s. Do leta 2010 naj bi tako že uporabljali 1.6 TB diske.



Zanimivo vprašanje je, koliko so sploh te zadevice odporne...

39 komentarjev

Hitachi: 1 terabajt!

Slashdot - Hitachi Global Storage, potomec slovitega IBM-ovega oddelka za razvoj trdih diskov, je oznanil prihod prvih diskov z zgodovinsko kapaciteto 1 TB! Razvili so posebno tehnologijo 3D-zapisa, ki bitov ne prebira in zapisuje le v horizontalni ravnini, pač pa ji dodaja še tretjo razsežnost. Na kvadratni palec je na ta način moč shraniti do 230 gigabitov, kar v praksi pomeni, da bi na Microdrive v iPod minijih lahko zapisali do 20 GB podatkov.

34 komentarjev

Novi diski za prenosnike

The inquirer - Hitachi je predstavil nove diske za prenosnike s hitrostjo vrtenja plošč 5400 obratov na minuto in podporo vodilu S-ATA. Novi diski bodo na voljo v velikostih od 40 do 100 GB, v prodajo pa bosta prišla dva modela. Modeli 5K100 so namenjeni bolj običajni uporabi v prenosnikih, medtem ko bi naj bili modeli E5K100 namenjeni zahtevnejšim uporabnikom. Diski bodo na voljo tudi v izvedbi P-ATA. Hitachijevo objavo za medije lahko najdete tukaj.

4 komentarji

Hitachi: 30 GB na 1,8 palca

Slo-Tech - Hitachi Global Storage Technologies, naslednik velikega IBM-ovega oddelka za razvoj strojne opreme za trajno pomnjenje podatkov, je predstavil novo vrsto trdih diskov. Travelstar C4K60 spada v razred diskov s premerom 1,8 palca in nudi kapaciteto do 30 GB. Namesto običajnih priključkov za PC uporablja prikjučke ZIF (zero insertion force), tako da je primeren za uporabo v prenosnih napravah, kot so na primer čedalje bolj priljubljeni predvajalniki MP3. Pa ne le zaradi primernosti priključkov, pač pa tudi zaradi prostora, ki ga je zaradi novega načina priklopa 10% več, in zaradi manjše porabe energije. Klik!

1 komentar

Prvi 400 GB disk nared

Hitachi 7K400

vir: AnandTech
AnandTech - 400 GB, pet 80 GB plošč, povprečni dostopni čas 8,5 ms, 8 MB predpomnilnika in hitrost 7200 RPM so odlike najnovejšega Hitachijevega 7K400 trdega diska. Njegova kapaciteta ga postavlja na vrh lestvice trdih diskov, saj boste, v primeru, da ga boste kupili, bogatejši za 400 GB ([:)]). Tudi v opravljenih testih se je odrezal zelo dobro. Resda so ga nekateri diski, na primer WD Raptor, skoraj vedno prehiteli, a je potrebno upoštevati, da ima Raptor manjšo kapaciteto in tudi višjo hitrost vrtenja plošč. Za celoten opis in preizkus pa si preberite celoten članek.

51 komentarjev

Pamet premaga hitrost - vsaj pri trdih diskih

Neowin - Do pred kratkim so tako proizvajalci kot tudi kupci trdih diskov živeli v prepričanju, da potrebuješ za hitrejše delovanje diska večje hitrosti vrtenja in večji predpomnilnik, a so se motili. Tako je Seagate razvil NCQ tehnologijo s katero trdi diski s 7200 obrati/min delujejo hitreje kot konkurenčni trdi diski z 10000 obrati/min. Kaj torej NCQ počne? V bistvu je koncept relativno preprost: Večina današnjih trdih diskov bere in piše podatke glede na vrstni red zahtevkov, kar pomeni da bralno/pisalne glave "skačejo" in iščejo zahtevan podatek po celem disku.

NCQ pa naredi isto stvar, le da vse skupaj na malenkost pametnejši način: Vsi ukazi in zahtevki so shranjeni v posebni čakalni listi, kjer je lahko shranjenih do 32 zahtevkov/ukazov in če med izvrševanjem enega ukaza bralno/pisalna glava naleti na podatek, ki je zahtevan v enem izmed preostalih 31 zahtevkov/ukazov, bo najprej prebrala ta, pravkar najdeni podatek.

Rezultat? Seagatov trdi disk z NCQ in 7200 obrati/minuto je...

14 komentarjev

Diski Hitachi Deskstar mijavkajo

The inquirer - Menda naj bi karakteristika Hitachijevih diskov 7K250 bilo mijavkanje. Več nezadovoljnih kupcev se je pritožilo, da njihov disk mijavka. Po besedah predstavnika družbe Hitachi je zvok podoben oglašanju mačk, posledica nove tehnlogije, ki preverja učinkovitost in zanesljivost diska. Na žalost Hitachiju zvoka še ni uspelo odpraviti. Zvok se pojavlja na približno 10 minut ali 6-krat na uro. Zahvaljujoč enemu uporabnikov dotičnega diska, kroži po spletu zvočna datoteka, iz katere je jasno razvidno, da je zvok res podoben mačjemu oglašanju.

Če v bližnji prihodnosti nameravate kupiti dotični disk, dobro premislite. Razen, če ste predan ljubitelj mačk. [:)]

10 komentarjev

Hitachijev mikrodisk

The inquirer - Hitachi Global Storage, lastnik IBM-ovega oddelka za trde diske, je začel razpošiljati prve primerke svojega novega 4 GB mikrodiska. Sony, Kodak, Minolta, Pentax in Sigma so prva podjetja, ki jih je doletela čast preizkušati disk velikosti škatlice vžigalic in mase 16 gramov. Malček bo v prosti prodaji na voljo v mesecu novembru za ceno 500 ameriških dolarjev. Hitachi bo še naprej prodajal 1 GB inačico, poleg tega pa bo še letos svetu predstavil tudi 2 GB izvedenko mikrodiska. Klik!

Česa takega se ne bi branil niti James Bond ;) ...

6 komentarjev

Hitachijev 250 gigabajtnež

The inquirer - Hitachi je danes uradno "splavil" svoj novi Serial ATA disk s kapaciteto kar 250 GB. 3,5-palčni disk Deskstar 7K250 se v eni minuti zavrti 7.200-krat. Poleg Serial ATA diska bo Hitachi na tržišče poslal še diske kapacitet 40, 80 ter 160 GB, z ali brez Serial ATA vmesnika. Cene diskov zaenkrat še niso znane, zvedeli pa naj bi jih konec meseca, ko bodo naprodaj. Kljub temu, da S-ATA diski prihajajo na tržišče relativno počasi, je že očitno, da bo nova tehnologija kaj kmalu zamenjala svojo predhodnico. Klik!

0 komentarjev

IBM DeskStar 180GXP

Tom's Hardware - Na Tom's Hardware so si ogledali nov trdi disk podjetja IBM. Disk je del serije DeskStar in premore kapacitete od 60GB pa do 180GB. Ena plošča ima kapaciteto 60GB, sukajo pa se pri 7200 obratih. 120GB in pa 180GB različica imata po 8MB predpomnilnika, medtem ko ga imajo ostale le po 2MB. Vsi delujejo v ATA 100 vodilu. Kljub temu, da so specifikacije zelo podobne tistim od Western Digitala še vedno 180GB IBM zaostaja za 120GB WDjem. Tudi močnejše hlajenje potrebujemo pri takem IBM-u. Test.



O tem je pisal tudi Foto_ - hvala!

1 komentar