»

Sam svoj mojster: prenosni MP3 predvajalnik

Slo-Tech - Ste vedno želeli imeti predvajalnik MP3? Se vam je zdel neznansko drag? Ali ste celo med tistimi, ki trdite, da so tovrstne igračke nepotrebne?

Napravite si svoj predvajalnik. Z malo truda lahko začnete serijsko proizvodnjo cenenih MP3 predvajalnikov in svet vas bo vzljubil [:D]. Potrebujete le rabljen ekran stare Nokie 3310, procesor, dekodirno enoto, spominsko kartico in bralnik, igralno paličico, baterijo in vtič za slušalke, da ne omenjamo osnov znanja elektrotehnike.

Za vse pogumne.

23 komentarjev

iPod štiriinšestdesetič

Slo-Tech - Kritiki ne skoparijo s pohvalnimi besedami o Applovem predvajalniku kodirane glasbe, iPodu. Vendar pa lična škatlica ni samo uspešen predvajalnik glasbe, saj ga lahko uporabimo še za kaj. In ne mislim na "šminkiranje". V slogu Unixove dokumentacije so namreč vrli uporabniki poimenovali spis HOW-TO, ki opisuje postopek priprave iPoda, da ga lahko uporabimo kot zagonsko napravo, s katero npr. poganjamo dodatne operacijske sisteme.

Pa sem že mislil, da bo govora o znižanju cene ...

4 komentarji

Zakaj iPod ne predvaja standarda vorbis?

Slashdot - Glasbeni predvajalnik iPod je postal zelo priljubljen med svojimi uporabniki predvsem zaradi prenosljivosti in možnosti predvajanja datotek v standardu MP3, ki zagotavlja majhnost datotek. Projekt Ogg, ki je na svet splavil standard Vorbis, pa nam je ponudil še manjše in bolj kakovostne datoteke kot MP3, zatorej se kar samo poraja vprašanje, zakaj ni Apple v iPod-e vgradil še podpore za standard Vorbis.

Hugo Fiennes, inženir pri konkurenčnem podjetju Rio Audio sklepa, da je razlog za to prepočasen procesor, ki ni sposoben dekodirati datotek, zakodiranih v tehnologiji vorbis. (Pre)počasni bi naj bili vsi iPodi prve, druge in tretje generacije, medtem ko bo naslednja generacija iPodov verjetno zmožna dekodirati datoteke ogg, a je vprašljivo, če bo Apple to opcijo sploh vgradil. Zanimivo razmišljanje, ki razjasni tudi razlike med različnimi procesorji, ki se uporabljajo v predvajalnikih.

28 komentarjev

Applovi finančni razultati za prvo četrtletje

jabuk.net - Včeraj pozno zvečer je Apple na tiskovni konferenci predstavil rezultate za prvo četrtletje tega leta. Rezultati so vsekakor pozitivni saj je dobiček znašal 46 milijonov $, prihodki pa kar 1,9 milijard $. Prodali so 749,000 Macintoshev in 807,000 iPodov, kar znaša 909% povečanje v prodaji iPodov v primerjavi s prejšnjim letom. Prihodki so se povečali tako v Ameriki (33%), kot tudi v Evropi (29%), prodaja na Japonskem pa je bila manjša. Zelo so zadovoljni s prodajo iBookov, nekoliko manj pa s prodajo Power Macov G5, katerih prodaja je manjša, saj veliko kupcev čaka na bližajoče se pohitritve. Do konca leta nameravajo odpreti še 10 svojih trgovin, med njimi tudi največjo v Londonu. Za ostale podrobnosti in zvočni posnetek s tiskovne konference si oglejte Applovo stran za vlagatelje.

Kljub dobrim rezultatom jim še vedno ne uspe povečati tržnega deleža, ki znaša okoli 2,3% računalniškega trga. Pri iPodih pa je ta delež precej večji, po njihovih podatkih kar okoli 40%.

18 komentarjev

iPod Mini bo zamudil

Slashdot - Izgleda da gre Applu prav vse od rok, kar se glasbe tiče, saj se tudi iPod Mini prodaja neverjetno uspešno. Ostali svet (beri: svet brez ZDA) tako ne bo mogel kupiti 4-gigabajtnega predvajalnika glasbe aprila, ampak šele julija, saj je to edini način, da Apple zadosti povpraševanju v domovini. 249 zelencev vreden malček se kljub mračnim napovedim zaradi prevelike cene neverejtno dobro prodaja. Klik!

Mah, če bi jim šlo vse od rok, bi znali predvidevati, kakšne zaloge si morajo ustvariti.

7 komentarjev

TDP

Slo-Tech - Če dobro premislimo, v okviru znanstvene kemije seveda, potem so vse, kar nas glede onesnaževanja okolja resnično mori, krive velike, predvsem organske molekule, ki ležijo naokoli. Pa naj bodo to prioni, kanalizacijski odpadki, pokakane plenice, emabalaža, bakterije cvetoče na teh smeteh ... Seveda so to vse "biološko razgradljive" reči. Če ne v enem, pa v milijonih let. Kakor katera.

Tukaj pa pride v poštev depolimerizacija. V našem primeru termična. Vsi ti odpadki se z njo pretvarjajo v nekaj nafti podobnega....

15 komentarjev