»

R520 bo zamudil

Slo-Tech - Na HardTecs4U poročajo, da je ATi potrdil zamudo pri izdaji njihovega najnovejšega procesorja, ki ga zaenkrat poznamo pod kodnim imenom R520. Uradne izjave, kaj je vzrok zamude, ATi ni dal, domneva pa se, da je glavni krivec prehod na 90 nm proces izdelave jeder. Poleg tega tudi ni znano, kako dolgo bo potrebno čakati.

Nvidia v tem trenutku že ponuja GPU nove generacije, saj so bile kartice GeForce 7800 GTX dobavljive že z dnem uradne predstavitve.

Če je bilo pred leti, ko je izšel R300, poletje povsem v njegovem znamenju, bo tokrat očitno drugače. Tudi SLi sistemi so dobavljivi danes, CrossFire pa še ne.

27 komentarjev

Opteroni na 90 nm

X-Bit Labs - AMD je brez velikega pompa začel pošiljati prve serije Opteronov, izdelanih v 0,09-mikronski SOI-tehnologiji. Trenutno so na voljo modeli 146, 246, 248 in 846 s frekvenco med 2,0 in 2,2 GHz, ki se bistveno ne razlikujejo od 0,13-mikronskih bratcev. Integriranega imajo megabajt drugonivojskega predpomnilnika in dvokanalni pomnilniški krmilnik za PC3200. Po proizvajalčevih navedbah je maksimalna poraba energije 67 W, v posebnem stanju varčevanja pa porabijo le 21 W.

To je četrta veja procesorjev, ki jih je AMD ponudil v 90 nm tehnologiji; po Athlonih 64 3000+, 3200+ in 3500+ na prehod nanjo še vedno čakajo 3800+, 4000+, FX-53 in FX-55, ki so še vedno na 130 nm. Več o tem.

15 komentarjev

AMD Athlon 64 FX-57 na obzorju

X-Bit Labs - Pojavila se je novica o morebitni AMD-jevi izdaji njihovega najzmogljivejšega procesorja, izdelanega v 90 nm tehnologiji in z uporabo SOI tehnologije, ki so ga poimenovali Athlon 64 FX-57. Še pred prihodom dotičnega procesorja v drugi četrtini prihodnjega leta pa načrtujejo izdajo Athlona 64 FX-55 s frekvenco 2,6 GHz, ki bo izdelan v 0,13 mikronih.

Ker so FX-izdaje Athlonov 64 namenjene najzahtevnejšim kupcem, AMD ni pozabil tudi na spodnji del trga in načrtuje prihod Athlonov 64 4000+ v zadnji četrtini letošnjega leta, 4200+ v prvi četrtini in 4400+ v drugi četrtini leta 2005. Vsi novi Athloni 64 bodo združljivi s Socket 939 podnožjem, ki lahko oskrbi procesor s 105 W energije. Izvirna novica.

2 komentarja

AMD in prehod na 90 nm

X-Bit Labs - AMD je sporočil, da so začeli prehajati na 90 nm tehnologijo. Kljub temu, da so novice zaenkrat še neuradne, je AMD obljubil, da bodo prve pošiljke poslane na trg v tretjem četrtletju letošnjega leta. V izdelke bodo poleg prejšnjih tehnologij vključili še nekaj novejših, kot je na primer SOI. Proizvodnja je bila predvidena za julij, na voljo pa naj bi bili septembra, oktobra ali novembra. To je sedaj potrdil tudi AMD. Manjša tehnologija naj bi omogočila manjšo porabo energijo, uporabo višjih frekvenc in manjše gretje.

To pa ni edina novica. Če gre verjeti načrtom, bo decembra izdelan tudi Athlon 64 3800+ (2,6 GHz) in Athlon 64 FX-53 (2,4 GHz). Uporabljala naj bi že novo podnožje -- Socket 939. Tako naj bi postala najhitrejša procesorja za namizne računalnike. Izvirna novica

13 komentarjev

Strežniki: AMD proti Intelu

AnandTech - Če ste se odločili za nakup strežnika, vam utegne koristiti preskus z zbirkami podatkov, ki so ga opravili na AnandTech. Primerjali so siteme zgrajene na Intelovih jedrih Prestonia in Gallatin ter AMD-jevih Opteron. Ogledali so si omejitve, ki jih prinašajo Intelove kratkoročne rešitve, kar se zelo jasno kaže na rezultatih testov.

Zanimivo branje, ki pokaže samo en izhod. Če kupujete strežnik za resnejše namene, posezite po Opteronu. Cenovno ugoden in največkrat hitrejši od Intelov se ponuja kot odlična izbira, vse dokler Intel ne izda novih različic procesorjev, ki bodo podpirale hitrejša vodila FSB. Prijetno branje.

3 komentarji

AMD na 90 nm aprila

X-Bit Labs -

AMD-jev podpredsednik Robert Rivet je včeraj na MSSSC (Morgan Stanley Semiconductor and Systems Conference) predstavil AMD-jeve načrte glede novih procesorjev in tehnologij. Athloni 64 se prodajajo zelo dobro, je dejal, saj naj bi jih v tem četrtletju prodali milijon. Največji delež dobička sicer še vedno prinaša prodaja Athlonov XP, a AMD optimistično načrtuje, da utegnejo 64-bitni procesorji kmalu preiti v vodstvo.

Prehod na 90 nm tehnologijo naj bi se po Rivetovih besedah zgodil nekje aprila, najhitreje v roku petih tednov v dresdenski Fab30, kasneje pa tudi v ostalih obratih. Proizvodnja bo povsem stekla julija, prve procesorje pa lahko pričakujemo na tržišču med septembrom in novembrom. Rivet ni razkril, ali bodo pri AMD s prehodom na 90 nm procesorje arhitekturno spremenili, dejal je le, da bo novo jedro merilo manj kot sto kvadratnih milimetrov. Več o tem ...

10 komentarjev

AMD: Za slabo prodajo je kriv SARS

The inquirer - AMD je danes objavil pričakovanja za drugo četrtletje (točne podatke bomo dobili v drugi polovici julija). Kot vse kaže, bodo prodali za borih 615 milijonov izdelkov, kar je 14 odstotkov manj od pričakovanih 715. Robert Rivet, finačnik pri AMD-ju, pravi, da je za to kriva slaba prodaja na Daljnem vzhodu, torej SARS. Trenutno AMD-jeve delnice stojijo pri 6,59 dolarjih.

1 komentar