»

IBM kupuje SPSS

Yahoo News - Kot poročajo na Yahooju, naj bi se IBM odločil za nakup SPSS-a. Podjetje SPSS izdaja znan program za statistične analize Statistical Package for Social Sciences, IBM pa naj bi za podjetje odštel 1,2 milijarde USD.

SPSS se je v zadnjih letih usmeril predvsem v analizo poslovnih in finančnih podatkov ter razvil številna orodja za poslovno analitiko. IBM pa naj bi po poročanjih v SPSS-u v bodoče razvijal predvsem orodja za analize tveganj, lojalnosti potrošnikov, zaznavo goljufij, itd.

Če je bil SPSS v začetku predvsem orodje za statistično analizo v družboslovnih vedah, pa je v zadnjem času pričel čedalje bolj postajati orodje namenjeno poslovni analitiki. Kot je sklepati iz sporočil IBM-a pa se bo ta usmeritev v prihodnosti še okrepila.

Če k temu prištejemo še razmeroma visoko ceno programa, se kar samo zastavlja vprašanje ali bo omenjeni program še smiselno uporabljati v znanstvenem in akademskem okolju, ali pa je morda napočil čas za alternative kot sta recimo PSPP in R.

3 komentarji

Dell ni več glavni v Dellu

Slashdot - Michael Dell, ustanovitelj podjetja z največjim deležem na trgu osebnih računalnikov, je odstopil z mesta generalnega direktorja (CEO) in službo prepustil Kevinu Rollinsu. Dell bo kljub temu ostal prvi mož (chairman) istoimenskega podjetja, kar potrjuje dejstvo, da je tovrstno deljenje "oblasti" očitno nova moda v Ameriki. Podobno potezo sta namreč pred kratkim ubrala tudi Larry Ellison (Oracle) in Tom Engibous (Texas Instruments), že zdavnaj pa je vodilno vlogo Microsofta opustil njegov ustanovitelj, Bill Gates.

0 komentarjev

Dellu napovedujejo porast

The Register - Napovedi, ki temeljijo zgolj na statističnih podatkih prejšnjih dni, mesecev in let, so ponavadi primerne bolj ali manj za primerjavo, kaj se kasneje v resnici zgodi. Če gre verjeti danajšnji, se nam obeta velika sprememba na trgu namiznih računalnikov.

Tako The Register danes poroča o izjavi Merrilla Lyncha, ki napoveduje, da bo Dell tekom tekočega leta pridobil okoli 30% tržnega deleža. Kot tudi napoveduje, se bo na to spremembo najostreje odzval drugi veliki igralec na trgu, konglomerat HP, ki naj bi podoben delež pridobil tekom daljšega časa. Dell naj delež pridobil na račun IBM-a, Fujitsu/Fujitsu Siemensa in Acer-ja, ki bodo svoj delež ustrezno zmanjšali.

Analiza prav tako napoveduje, da bo določen delež pridobil tudi Apple, saj naj bi prodaja iPod-a utrdila njegov položaj na trgu. Še klik.

0 komentarjev

Nov Dellov prenosnik s Pentiumom 4 EE

vir: Dell
The Register -

Kot poročajo pri The Registerju, je Dell v petek uradno predstavil svoj nov prenosnik Inspiron XPS, ki ga bo poganjal Pentium 4 3,4 GHz Extreme Edition. Družbo mu dela ATI Mobility Radeon 9700 z 128 MB pomnilnika, 15,4-palčni zaslon, med 512 MB do 2 GB 400 MHz DDR sistemskega pomnilnika, 60 GB disk, ki se vrti s 7200 rpm in DVD+RW pogon.

Grafična kartica je zamenljiva, torej se lahko odločite za zamenjavo za močnejši model, če vam Radeon 9700 ne zadošča. Tudi na mrežnem področju je prenosnik dobro podkovan, saj ponuja gigabitno mrežno kartico in 56...

27 komentarjev

Dell seli podporo nazaj v ZDA

The Register - Kot verjetno veste, je Dell pred nekaj časa velik del svoje infrastrukture preselil v Indijo, seveda zaradi poceni delovne sile. Da pa cena ni vse, in da je stranka že vedno dejavnik, ki odloča, pa priča sledeča novica.

Dellove stranke so se namreč pritoževale nad rezkim glasom uslužbencev podpore strankam in piskajočim zvokom med pogovorom. Verjetno je odveč poudariti, da je Dell le-ta center tudi prestavil v Indijo. Kakorkoli, od naslednjega ponedeljka naprej bodo banalne probleme najbolj inteligentnih ljudi reševali njihovi rojaki.

Dell bo sicer preostanek industrije, ki v Indiji šteje približno 2000 ljudi, še vedno obdržal. Več poglejte tukaj.

5 komentarjev

Dell: Finance drugega četrtletja

The Register - Pogled na Dellovo izjavo za javnost nam razkriva precej pozitivne podatke; podjetje je v drugem četrtletju, ki se je končalo 1. avgusta, knjižilo $ 621 MIO dobička pri $ 9,78 MRD prihodka, kar v primerjavi s podatki izpred leta dni kaže na 24 % rast dobička in povečanje prihodkov v višini dobrih 15 %. Kot je načeloma v navadi, se je povečala tudi vrednost delnic, ki trenutno znaša $ 31,39.

2 komentarja

Microsoft: NNNP

The Register - Ah, da, to prelepo piratstvo: neprestano čivkanje o [ne]povzročeni škodi, visokih cenah kot vzrokih te oblike pridobivanja produktov znanja in ostale moderno-jih-je-čim-večkrat-omeniti rečenice.

Pred časom sem pisal o zanimivi obliki tega nelegalnega početja, ko so Microsoftovi zaposleni kupovali poceni programsko opremo, nato pa jo po profitni metodi posredovali naprej -- malce osvetlitve tematike ne škodi.

The Register tako poroča o 31-letni nekdanji Microsoftovi uslužbenki, ki jo je sodišče spoznalo za krivo (v bistvu se je 'spoznala' kar sama) (pre)prodaje strežniških izdelkov v vrednosti $ 6 MIO; grozi ji kazen v višini do $ 250.000 in do pet let zapora, ZlaPovezava z novičko o uspešnih ženskih gusarkah pa se ponuja kar sama. S podobnim početjem se je ukvarjal tudi MS-jev projektni koordinator Richard Gregg, ki naj bi podjetje oškodoval za kar 17 milijonov (kaj v ozadju slišim glasove, da naj bi s tem pravzaprav uspešno promoviral Microsoftovo programje in da škoda ni...

2 komentarja

Roadmap prenosnikov

ZDNet - V logih namizih računalnikov je napovedovanje prihodnosti zelo nahvaležna reč. Na srečo je drugače na področju prenosnikov, kjer je trg veliko bolj transparenten, pa tudi podjetja se trudijo na drugačen način. Nenazadnje tudi zaradi cen, ki presegajo cene namiznih računalnikov za faktor ena do dve.

Če gre verjeti poročanju v tem članku, nam trije veliki, Toshiba, Hewlett-Packard in Sony pripravljajo bolj ali manj nove modele s procesorji okoli 1.8-2.0 GHz, 30 GB diski, 15" zasloni in kombiniranimi enotami CDR/DVD. Za bolj petične stranke bodo predstavili prve modele tablet PC-jev (glej povezane novice), za vse z debelimi denarnicami pa Toshiba pripravlja prvi model z DVD pekačem. Ni slabo, kajne?

Glede na to, da je trg prenosnikov beležil večji prirast prodaje kot trg namiznih računalnikov, vas bo mogoče tudi denarnica bolela manj. Ali pač?

3 komentarji