»

Štirje formati na enem ploščku

Ars Technica - Bluray in HD-DVD že dolgo bijeta bitko za naziv standarda nove generacije, a stvari se premikajo zelo počasi. Vsak od obeh formatov ima določene prednosti in slabosti, ki preprečujejo popolno prevlado drugega, zato bi končni izid znal biti najslabši predvsem za kupce, saj bodo ti morali poskrbeti, da bo domača zabavna elektronika kompatibilna kar z obema. Zaskrbljeni pa so tudi proizvajalci diskov in avtorji (založbe), ki bodo na njih objavljali svoja dela.

Objava enega izdelka, na primer filma, v več različnih formatih bo dokaj draga, kot alternativna rešitev pa se ponujajo večslojni ploščki, ki imajo na vsakem sloju shranjen zapis drugačnega formata (o nečem podobnem smo že pisali). Tudi Ars Technica poroča o napredku na tem področju, trenutno najbolj zanimiva je patentirana ideja Warnerja, ki na enem ploščku združuje tako Bluray kot HD-DVD vsebine, teoretično pa bi lahko na obojestranski izdelek s podobno metodo zapisali podatke v kar štirih različnih formatih, pravijo.

9 komentarjev

TV prihodnosti: Prisiljeni v gledanje reklam?

Hartware.net - V Philipsovem razvojnem oddelku so si zamislili točno to, kar najbolj sovražimo: obvezno gledanje reklam! Med predvajanjem reklam ne bo možno menjavati televizijskih programov in pri posnetkih ne bo možno reklam previjati naprej. Patent temelji na obstoječi tehnologiji: MHP - Multimedia Home Platform. K sreči to velja le za digitalno televizijo. Bodo tako v ZDA nemara že čez 3 leta v obvezno gledanje reklam prisiljeni?

Seveda se na ta način lahko predvaja materiale po internetu že sedaj. Morda bo ABC/Disneyeva "zastonj" ponudba na internetu le nekoliko manj mamljiva ... Še ameriška prijava patenta v celoti.

55 komentarjev

Nekaj novega in nekaj starega

ZDNet - Disney je prijavil nov patent, ki bi omogočal restavracijam prenos filmov in ostalih multimedijskih zapisov na prenosne naprave. New Scientist temu pravi McDownload.

"Kako lahko obudimo star računalnik v življenje?", se je vprašal Shawn Morton in starega Maca modificiral v iRitobrisnik oziroma iWipe. Ogled strani ne priporočam vnetim ljubiteljem Macov. Zadeva naj bi vas stala $15 in nekaj ur časa.

9 komentarjev

Applu odobren patent za "računalnik-kameleon"

Slashdot - Apple je znan po posvečanju velike pozornosti zunanjemu izgledu naprav, kar je dokazal z iMaci, iBooki, iPodi in s skoraj vsemi ostalimi napravami, ki jih je ponudil v zadnjih nekaj letih. Podobne mere oblikovalske atraktivnosti je deležna tudi njihova programska oprema, ki med drugim omogoča zamenjavo celostne podobe namizja. V tem Apple nikakor ni edini. Po pridobitvi patenta z zaporedno številko 20040156192 pa bo morda postal edini izdelovalec računalnikov, ki bo ponujal možnost spreminjanja tudi zunanje barve računalnika. Uporabnik bo tako lahko po želji spremenil podobo namizja, tudi v dobesednem pomenu besede. Klik!

11 komentarjev

Dve različici Oken?

Slashdot - Pred približno tremi leti je ameriška vlada Microsoftu grozila z razdelitvijo na več delov, in sicer zaradi izkoriščanja monopola in oviranja tekmecev. Po zamenjavi oblasti in sodnika je Microsoft ušel razdelitvi in prejel le nekaj blažjih ukrepov. Danes mu spet grozi razdelitev, a ne samega podjetja na več manjših, pač pa operacijskega sistema Windows na dve različici.

Tako naj bi Evropska komisija od Microsofta zahtevala, da v prihodnje prodaja dve različici svojega operacijskega sistema - eno z različnimi priloženimi programi, kot je npr. Windows Media Player, drugo pa brez nijh. Klik!

35 komentarjev

Microsoft bi patentiral pozivnik

Slashdot - Uporabnikom odprtih operacijskih sistemov je poznan princip navideznih namizij, ki omogočajo razporeditev oken na več namizij (ponavadi 4). Pri tem potrebujemo posebnega pomočnika, namizni pozivnik (pager), ki prikazuje majhna okenca z vsebino namizij in omogoča preklapljanje med njimi. Podoben sistem se obeta tudi v novem Windowsu, saj Longhorn že kaže dodelane zametke navideznih namizij in pozivnikov. In zdaj se je Microsoft odločil pozivnik patentirati ...

20 komentarjev

Microsoftu odobren patent za avtomatizacijo skript XML

Slashdot - Po kopici neuspehov v zadnjih dneh za Redmontsko programsko hišo, se je le zgodil en uspešen dogodek za uveljavljanje njihove poslovne vizije. Ameriška pisarna za patente in blagovne znamke je podjetju dodelila patent številka 6 687 897, na katerega je Microsoft čakal dobra 3 leta. Odslej ima tako edini pravico do uporabe sistemov, metod in podatkovnih struktur, ki združujejo skripte, napisane v enem ali več skriptnih jezikih, v eno samo datoteko XML. Patent ni neposredno povezan z nedavno vloženim v EU in Novi Zelandiji, o katerem smo poročali pred kratkim, saj se slednji nanaša na zaščito zapisa dokumentov. Klik!

8 komentarjev

Pisanje na CD patentirano?

Slashdot - Pri CNet.com poročajo o tožbi podjetja Optima Technology. Tožijo Roxio saj naj bi le ta kršil njihov patent 5,666,531.

Če slučajno še nikoli niste slišali za ta patent gre za "sistem za dostopanje do posnetega CD-ROM-a" oziroma po domače: nekdo je patentiral snemanje zgoščenk. Seveda želijo, da Roxio pridobi od njih licenco za uporabo te tehnologije. Akcija pa ima veliko širši pomen saj danes obstaja malo morje programov za zapisovanje. Dodatna zahteva za nakup licence bo podražil marsikateri kvalitetni "shareware" izdelek, pojavi pa se tudi vprašanje kaj bo z raznimi zastonjskimi in predvsem odprtokodnimi implementacijami.

Dobrodošli v čudovitem svetu programskih patentov. Če tudi vi čutite neverjeten bes ob takšnih patentih potem si oglejte stran o prihajajočih patentih v EU in se osvestite o grozotah, ki nas čakajo.

11 komentarjev

Nova številka on-line časopisa ZZZ

ZZZ - Spet je tu. Kot vsakega prvega v mesecu je ZZZ spet objavil najbolj nore stvari, ki si jih človek lahko zamisli. Pa poglejmo o čem govori tokrat. O vozilu, ki lahko doseže 100mph in je v resnici kolo. Gre za kolo, v sredini katerega sedi voznik in vozi. O posebnih raketicah, ki bi bile poslane v nevarne situacije... Edino kar me moti pri njih je hm, hm čudna oblika. Poglejte si sami in presodite, na kaj vas spominja. O posebni sondi, ki bi jo poslali na Sonce. O posebni napravi, ki omogoča preklapljanje med dvema računalnikoma. Najbolj pa mi je všeč "tedenska fotografija". Na fotografiji je YF-24 stealth. Letalo ki je, kot boste sami videli, resnično nevidno. Več o tem tu.

12 komentarjev