»

Nov, uspešnejši napad na AES

Slo-Tech - Kot na svojem blogu poroča Schneier, so Alex Biryukov, Orr Dunkelman, Nathan Keller, Dmitry Khovratovich, in Adi Shamir odkrili nov napad na AES. Za razliko od prejšnjih, je ta bistveno bolj učinkovit, a v praksi zaenkrat ni potrebna skrb.

Omenjeni so namreč izvedli napad na AES-256. AES-256 sicer za računanje uporablja 14 krogov (ang. round), Biryukov in ostali pa so ugotovili, da je modificirani AES-256 s samo 9 krogi mogoče razbiti s časovno kompleksnostjo 239 in dvema tim. povezanima ključema (prej so potrebovali štiri povezane ključe in 2120 kompleksnost).

AES-256 z 10 krogi zahteva 245 kompleksnost, AES-256 z 11 krogi pa 270.

Vseeno velja poudariti, da se napad nanaša le na AES z 256-bitnimi ključi (in ne AES s 128-bitnimi ključi), da zahteva dostop do tim. povezanih ključev (ang. related-key napad; kriptoanalitik potrebuje dostop do nešifrirane vsebie in do vsebine šifrirane z več med seboj na poseben način povezanimi ključi) ter zgolj teoretičen, saj so raziskovalcu...

12 komentarjev

Winzip 9.0

Slo-Comp - Nepogrešljiv pripomoček pri delu z datotekami in arhiviranjem je vsekakor arhivar. Na najbolj razširjenem operacijskem sistemu je najbolj priljubljen WinZip, ki je dočakal različico 9.0. Glavne novosti so napredno šifriranje AES z 128- in 256-bitnimi ključi, 64-bitna oblika datotek ZIP, ki dopušča arhiviranje skorajda neskončne množice datotek, in učinkovitejša kompresija. Klik!

18 komentarjev

Zip svet spet enoten, vsaj delno

PC World - Danes je v PC svetu zip format praktično že standard. Vseeno pa se skoraj vedno najdejo podjetja, ki mislijo, da imajo odlično idejo s katero lahko še dodatno izboljšajo nekaj in to še patentirajo za povrh. Takšna je tudi zgodba s podjetjem PkWare, ki ga poznamo predvsem po programu PkZip. Tako so na začetku lanskega leta dodali šifriranje in digitalno podpisovanje arhivov. Vse skupaj so prijavili tudi patentemu uradu. Na drugi strani pa je WinZip predstavil svojo različico šifriranja. Seveda formata nista združljiva. Medtem ko je že izgledalo, da se bo zip svet ločil na dva dela, sta podjetji vseeno našli skupni jezik in zdaj delata na skupnem, odprtem formatu.

Svetova nista dva, svet je eden ...

10 komentarjev

Novell kupil SuSE

Novell - Danes je Novell oznanil, da je kupil enega vodilnih svetovnih ponudnikov Linux rešitev tako na področju delovnih postaj kot tudi strežnikov. Pri SuSE so znani predvsem po svoji Linux distribuciji SuSE Linux, ki je ravno v teh dneh dočakala različico 9.0. Poleg tega se je pred nekaj meseci münchensko uradništvo odločilo, da gre celotna javna uprava na Linux. Realizacijo posla, ki je vreden kar 35 milijonov ameriških dolarjev, so zaupali SuSE in IBM.

Novellova poslovna poteza sledi avgustovskemu nakupu Ximiana, enega od glavnih finančnih sponzorjev projekta GNOME in avtorja Ximian Evolution, odprtokodne alternative Outlooka. Novell bo za SuSE odštel 210 milijonov dolarjev v gotovini oz. pravem denarju (in ne naprimer delnicah). Hkrati pa so oznanili IBM-ovo 50 milijonov dolarjev vredno investicijo v Novell. Novo podjetje tako namerava postati vodilni komercialni ponudnik Linux namizja, kar ne bo težko po včerajšni odločitvi Red Hata, da se bo osredotočil na strežniške rešitve.

8 komentarjev

Test stiskalnih programov

Slo-Comp - Naši prijatelji na spletni strani Slo-Comp so spisali temeljit članek o stiskalnih programih. Vanj so zajeli programe, kot so WinZip, WinRAR in WinACE. Vsakega so opisali posebej, primerjali pa so jih tudi v stiskanju različnih datotek. V članku so se osredotočili predvsem na zmogljivost stiskanja posameznega programa in koliko časa porabi za krčenje datotek. Na koncu pa si lahko pogledate še nasvet, katerega izmed preizkušenih programov uporabiti. Stiskalniki!

12 komentarjev

Novi Winzip

Winzip - Sicer je novica stara že nekaj dni, a vseeno. Izžla je nova različica programa za arhiviranje in dearhiviranje domala vseh znanih formatov. Winzip 8.1 lahko vunpotegnete iz tega naslova. Program ima nekaj funkcionalnih novosti (deljenje arhivov, razširjanje v pogosto odprte mape,...) kot tudi vizualnih novosti (razširljiva pogovorna okna, popolna skladnost z Windows XP, Tray ikona). Ja, čas je za nadgradnjo .

0 komentarjev