»

Premikanje delčkov na metrski skali s pomočjo svetlobe

PhysOrg.com - Že 40 let je odkar je znanstvenikom znano kako nadzorovano premikati delčke s pomočjo svetlobe (optična pinceta), a do sedaj so bili premiki možni le na skalah nekaj desetink milimetra, večinoma v kapljevinah. Novo študija, ki je bila objavljena v Physical Review Letters, pa je pokazala kako je mogoče premikati delčke velikosti 100 mikrometrov do razdalje 1 meter z natančnostjo 10 mikrometrov.

Ko na delček posvetimo s svetlobo, se ta segreje neenakomerno, zato se okoljske molekule od toplejše strani odbijejo hitreje kot od hladnejše, zato se delček premakne stran od svetila (zelo znan primer je svetlobni mlinček).

S pomočjo vrtinčenja snopov svetlobe je raziskovalcem uspelo narediti past s toroidnim presekom, v katero so, kot v cev,...

15 komentarjev

500 GB na ploščkih v velikosti DVDja

Ars Technica - Skupina znanstvenikov na Inštitutu za optiko in optične tehnologije, ki spada pod okrilje Tehnične univerze v Berlinu, trdi, da so odkrili način, kako na plošček v velikosti DVDja skraniti 500 GB podatkov.
Skrivnost leži v uporabi mikroholografije, ki omogoča, da se podatki shranjujejo v treh dimenzijah. Z drugimi besedami: namesto da bi se posnele vdolbine, kot pri trenutnih CDjih in DVDjih, ta tehnologija s pomočjo dveh laserjev vriše v medij tridimenzionalne mreže. Prav tako se fokus laserjev lahko spreminja, kar dovoljuje zapisovanje na različnih višinah.
Znanstveniki predvidevajo, da bo izdelava medijev poceni, zaenkrat pa se še niti približno ne ve, koliko bodo stali...

53 komentarjev

Microsoft Reclusa Gaming Keyboard

Extremetech - Microsoft je ne tako dolgo nazaj v navezi z Razerjem izdal eno izmed trenutno tehnološko najnaprednejših mišk, imenovano Habu. Očitno ni šlo za slučajen dogodek, saj se partnerstvo nadaljuje, zdaj je namreč tukaj tipkovnica Reclusa Gaming Keyboard. Opremljena je s precej standardnimi funkcijami tega razreda, med drugim z različnimi dodatnimi gumbi, dvema vrtljivima kolescima in osvetlitvijo tipk, Razer pa je svoj delež primaknil v obliki posebne tehnologije za hitrejši odziv ob pritiskanju na tipke (kar sicer zveni malce optimistično). ExtremeTechovci so napravico dobili pod prste, priporočamo branje testa. Izvorni članek.

12 komentarjev

Vaš mobilnik je lahko tudi optični bralnik

Slashdot - NEC in Nara Institute of Science and Technology sta razvila posebno tehnologijo, s pomočjo katere lahko uporabite vaš prenosni telefon s kamero kot optični bralnik, četudi ima kamera nizko ločljivost. Vse kar je potrebno za optično branje slike je, da vaš telefon med snemanjem filma pomikate po podlagi, posebna programska oprema pa poskrbi za optimizacijo slike, ki jo sestavi iz delčkov filma. Tehnologijo bo moč uporabiti tudi v video kamerah, omogočala pa naj bi visokokvalitetne slike pri velikosti do formata A4.

7 komentarjev

Symbian OS 8.0

OSNews - Izšla je nova različica operacijskega sistema za mobilne in pametne telefone, Symbian OS 8.0. Pomembna pridobitev nove različice je podpora delovanju v resničnem času (real-time), kar daje izdelovalcem telefonov možnost, da v telefon vgradijo le en čip. Doslej so namreč pametne telefone ponavadi sestavljali z dvema procesorjema, kjer je en skrbel za radijsko komunikacijo, drugi pa za upravljanje z operacijskim sistemom, s katerim se je rokoval uporabnik.

2 komentarja

Mobilni telefoni najbolj osovraženi

The Register - Ko je v naše življenje začelo vstopati vse več naprav, večinoma elektronskih, ki so nas opozarjale na čas, sestanek ali nek drug dogodek, so se le-te naprave sčasoma spremenile v ene izmed najbolj osovraženih predmetov na Zemlji. Slednje naj bi potrjevala tudi študija, ki jo je na drugi strani Atlantika opravil Lemelson-MIT, ki je v svoji raziskavi prišel do ugotovitve, da vsak tretji Američan mobilne telefone sovraži, a ga enostavno mora imeti zaradi službe. Mobilnikom sledijo budilke, ki jih sovraži četrtina ljudi, ter televizija, ki je ne mara vsak peti. Na lestvici pa so se znašli tudi računalniki, mikrovalovne pečice in drugi danes "popularni" predmeti. Klik!

Zanima me, če bi tudi v Sloveniji prišli do podobnih ugotovitev ...

15 komentarjev

Poslovneži stavijo na mobilnost

Gambit - Morda se sliši že klišejsko (posebej, ker prihaja izpod moje tipkovnice), ampak prenosniki so postali več kot enakovredni klasičnim računalnikom. Tudi cenovno, če pogledamo iz sončne na senčno stran Alp.

Da je temu res, priča tudi sledeča ugotovitev skupine Meta Groups, ki trdi, da bo do konca leta 2006 samo še 45 odstotkov poslovnih uporabnikov uporabljajo namizmi računalnik, oziroma, z drugimi besedami, kar 55 od stotih poslovnežev bo kot primarni sistem uporabljalo prenosnik.

Kot napovedujejo, pa zaradi tega ne bo trpela tehnična opremljenost, saj naj bi povprečen uporabnik te skupine imel v lasti še digitalni sistem za zabavo, po vsej verjetnosti domači kino in/ali igralni sistem, ter napreden mobilni telefon, ki bo do takrat že vseboval lastnosti današnjih dlančnikov. Klik.

Tudi v 21. stoletju je lahko biti jasnovidec...

2 komentarja

Razmišljanje: zakaj Linux ne uspe na namiznih računalnikih?

addaboy - Zanimiv članek (editorial) se je pojavil na strani Addaboy, v katerem avtor razglablja o razlogih, zaradi katerih Linux naj ne bi bil primeren za povprečnega uporabnika. Po piščevem mnenju tako niso najbolj odločen razlog za uporabo Windows tolikokrat poudarjene OEM namestitve, ki jih dobite že ob nakupu računalnika, temveč sam pristop, saj Windows delujejo skorajda "iz škatle", medtem ko je za Linux vsekakor potrebno predznanje in nekaj nastavitev. Nadvse zanimivo razmišljanje, ki izpostavi nekaj "problemov" Linuxa, ki nedvomno prispevajo k dejstvu, da so Windows s 95-odstotnim deležem na domačih računalnikih še vedno vodilni operacijski sistem na tem področju.

30 komentarjev

Večerno branje

Overclockers Australia - Med deskanjem po spletu sem naletel na par zanimivih zgodbic, ki vam jih podajam v branje.

Prva govori o nevarnosti, ki jo predstavlja Mandrake 9.2 Linux LG-jevim CDROM pogonom. Očitno se ne marata najbolje, tako da inštalacija tega operacijskega sistema povzroči takojšnjo smrt pogona.

Druga novička pa govori o dogodkih med snemanjem filma The Passion. Film govori o poslednjih urah življenja Jezusa, kar je zanimivo pa je to, da je v igralca, ki igra Jezusa, med snemanjem v Rimu udarila strela. Igralec ni bil poškodovan, producent pa je dejal, da je videl dim, ki se je pokadil iz igralčevih ušes.

14 komentarjev

Optično branje za zahtevne

Tom's Hardware - Optični bralniki nam pridejo v določenih trenutkih zelo prav, včasih pa niti ne vemo, zakaj smo ga sploh kupili. Na Tom's Hardware so se odločili, da bodo testirali optični čitalnik (po domače: skener) podjetja Epson, ki sliši na ime Perfection 3200 Photo. Izdelek ni namenjen "navadnim" uporabnikom, ampak bo našel topel dom pri vseh tistih, ki zahtevajo od njega kar največ in so to pripravljeni tudi plačati. Komuniciranje z računalnikom poteka preko priključka USB 2.0 oziroma FireWire, kar pomeni optimalno delovanje. Še cena? Štiristo ameriških zelencev. Več o tem.

2 komentarja

Večnamenske naprave na kupu

Tom's Hardware - Večnamenske naprave so danes zelo zanimiva kombinacija, saj nam lahko nadomestijo tiskalnik, optični bralnik, faks in še kaj, tako da imamo na mizi več prostora. Tokrat so na Tom's Hardware predstavili te izdelke nižjega cenovnega razreda. Na test so postavili Canonovega, Epsonovega, HP-jevega in Lexmarkovega predstavnika. Njihove cene se gibljejo od 150 pa do 200 ameriških zelencev. Če kupujete táko komponento, vam branje tega članka priporočamo.

0 komentarjev

Vse v enem

Tom's Hardware -

Tiskalniki, ki imajo že vgrajen optični bralnik (domače: skener) postajajo vse bolj priljubljeni, zakaj tako lahko tiskamo, skeniramo, kopiramo in pošiljamo fakse hkrati; tiskalnik se spremeni v večnamensko napravo.

Na Tom's Hardware so na test postavili deset takšnih "tiskalnikov". Testirali so Canonove, HP-jeve in Lexmark-ove modele. Preizkusili so hitrost izpisa, glasnost med delovanjem, ceno tiskanega lista (tako barvnega, kot črnobelega) in porabo elektrike. Po opravljenih testih so priporočili HP-jev model PSC 2210 in Lexmarkov X125. Klik!

2 komentarja

Logitechova brezžična optična miška

CNet - Logitech je izdelal novo miško, Cordless MouseMan Optical, ki deluje na podlagi optične tehnologije in tehnologije radijskih valov. Miškina optična kamera zajame 1.500 slik na sekundo in deluje na resoluciji 800dpi - dvakrat toliko, kot optični senzorji, ki so trenutno na trgu - za večjo natančnost na kakršnikoli podlagi.
Njene baterije delujejo nekje 3 mesece; in da je poraba energije čim manjša, ima miška štiri načine energijske porabe.
Miška vas bo stala $69.95.
Več o miški si lahko ogledate na Logitechovi strani. Zadevca je kar zanimiva, tudi luštna na pogled.

4 komentarji