»

ATi X800 XT: Kraljeva vrnitev

Beyond 3D - Po skoraj dvoletni suši na področju grafičnih procesorjev, nas je pomlad 2004 presenetila s pravim monsunskim deževjem. Najprej je kot strela iz jasnega udarila nVidia s 16 cevno GeForce 6800 Ultra, sedaj pa se ji je pridružil še ATi z nič manj pretresljivo serijo grafičnih kartic X800.

Čeprav smo lahko danes uradno pričakovali le Radeona X800 Pro, pa smo zaradi istega kodnega imena (R420) mnogi čakali tudi na prihod X800 XT. K sreči nas ATi tokrat ni razočaral, zato si kar poglejmo, kakšne vojake je poslal v boj proti GeForce 6800 Ultra:
  • RADEON X800 Pro: arhitektura 12x1, GPU 475 MHz, MEM 450 MHz, cena: $399, dobavljivost 4. maj 2004
  • RADEON X800 XT Platinum Edition: arhitektura 16x1,...

53 komentarjev

Razvojna pot ATI Radeon R420

HardOCP - R420 je grafični čip, ki ga nestrpno pričakuje cel svet. O podrobnostih ste že lahko brali, zdaj pa vam prinašamo še razvojno pot, ki bi si jo naj ATI zastavil. V tabeli je prikazano ime kartice s količino pomnilnika, širino pomnilniškega vodila, številom cevovodov, podnožjem, na katerem bo kartica delovala, približnim datumom izida in okvirno ceno. ATI razvojne poti sicer ni potrdil, vendar Hard|OCP zatrjuje, da je novica prišla iz trdnih virov.

4 komentarji

R420 dobi ime

AnandTech - Špekulacije in različna namigovanja o tehničnih sposobnostih R420 krožijo že nekaj časa, a do včeraj še vedno ni bilo znano, kako se bo kartica tudi uradno imenovala, saj kodna imena ne slovijo ravno po višku kreativnosti. No, ko (če) boste v trgovini veselo nakupovali ATI-jevo grafično kartico naslednje generacije, boste spraševali po X800 modelih.

X800 Pro bo prišel na trg 26. aprila, X800 XT pa 31. maja, kar je precej nenavadno, posebej če vzamemo v račun, da je bilo med 9800 in 9800 XT kar šest mesecev premora. Prav tako zaenkrat še ni znano, ali bo ATI sploh izdal standardno Ne-Pro različico X800, je pa predvideno da bo na trg prišel še X800 SE z nižjimi frekvencami in manjšo količino spomina.

X800 bi naj imel 256 MB GDDR3 spomina, kasneje pa se pričakujejo tudi različice s 512 MB, X800 SE pa bo po vsej verjetnosti posedoval 128 MB DDR1 spomina. Vsekakor se nam letos obeta trd boj za prevlado na grafičnem področju, saj tudi izid NV40 ne več zelo daleč.

16 komentarjev

PowerColor Radeon 9800XT 256MB pred sodniki

PowerColor Radeon 9800XT

vir: Hexus
Overclockers Australia - Medtem ko ATI in NVidia pridno kuhata nove grafične čip in tehnologije, ki bodo v prihodnjih letih bolj ali manj dominirale trgu, pa različna podjetja na podlagi njunih čipov izdelujejo grafične kartice. In tako so danes na Hexus.net preizkusili PowerColor-jev Radeon 9800XT s 256 MB. V testih je, kako presenetljivo, po večini odnesel lovoriko, a ima NVidia s svojim GeForce FX5950 Ultra zares omembe vredno prednost edino pri RTCW: Enemy Territory. A vendarle se nam poraja vprašanje, kaj je to, kar loči tega Radeon-a 9800XT od ostalih? V bistvu nič, razen dejstva, da se prodaja po precej nizki ceni (320 funtov) - no kakor za koga. Končna presoja je torej na vas, a test vam lahko precej olajša izbiro.

7 komentarjev

NV 40 izide 13. aprila 2004

X-Bit Labs - Na spletu so se pojavile govorice, da naj bi nVidia svoj težko pričakovani NV40 grafični čip (vsaj na papirju) splavila že čez manj kot en mesec, točneje 13. aprila 2004 v San Franciscu. Če gre verjeti, da bo zverinica vsebovala 16 samostojnih renderirnih cevovodov ter vertex in pixel shaderje 3.0, ji lahko manjek nativnega PCI-Express vmesnika mirne duše oprostimo. Morda se Jen-Hsun Huang le ni šalil, ko je dejal, da bo zelo razočaran, če njihov nov čip ne bo vsaj 2x tako hiter kot prejšnji. Ob prihajajočih igrah kot sta Doom 3 in Half-Life 2 bo taka pospešitev vsekakor zelo dobrodošla.

ATi-jev R420 oz. R423 s predvidenimi 12 renderirnimi cevovodi bo sicer vseboval nativni PCI-Express vmesnik, na žalost pa vse bolj kaže, da bo le nekoliko izboljšan R300 in ne popolnoma nova arhitektura, ki se nam je obetala pri R400. Slednjega so pri ATi-ju ob pogledu na specifikacije NV40, v paniki kar lepo opustili in se raje lotili izboljševanja R3x0 jedra. No ja, kaj hočemo, vsaj niso...

0 komentarjev

ATI ostaja na Shader 2.0 tehnologiji?

X-Bit Labs - Po internetu krožijo govorice, da naj bi kanadski velikan ATI v svojih prihajajočih modelih, R420 in R423, ohranil Pixel Shaders in Vertex Shaders 2.0 ter se predvsem osredotočil na izboljšanje delovanja, namesto da naredi dokončen prehod na tretjo generacijo senčnikov.

R420 in R423, ki bi naj po ATI-jevih trenutnih načrtih dosegla police trgovin enkrat v marcu ali aprilu, bosta tako, če držijo 3DCentrove trditve, "optimizirana" naslednika sedanjih čipov R300, grajena pa naj bi bila v 13-mikronski tehnologiji. Posedovala naj bi 160 milijonov trazistorjev z osmimi prikazovalnimi cevovodi, šestimi senčnimi pogoni Vertex, novimi FSAA- in antistropičnimi filtri, vse skupaj pa naj bi delovalo kot velika pohitritev sedanjih ATI-jevih modelov. 3DCentrova in X-bit Labsova novička.

12 komentarjev

ATI R420 zelo blizu?

The inquirer - O ATI-jevem novem vrhunskem grafičnem čipu ki se bo letos spopadel z nVidiino novo grafično pošastjo (kodno poimenovano NV40) smo že pisali, kot pa sedaj poroča The Inquirer (seveda neuradno) pa je končna verzija R420 (A12) že pripravljena in je novi čip že pripravljen na izid.


Seveda pa je na trgu še vedno veliko "starih" čipov, kot so naprimer vsi derivati Radeona 9800, ravno zato bo ATI verjetno še malo počakal z uradno predstavitvijo, saj se je prej potrebno znebiti starih zalog. Kljub temu pa bo ATIju verjetno ponovno uspelo prehiteti nVidio, saj NV40 pričakujemo šele aprila ali pa še kasneje. ATI bo R420 najbrž predstavil na CeBITu, kot še dodaja The Inquirer

11 komentarjev

Prototip R420 na IDF

X-Bit Labs - Že dlje časa se na internetu špekulira o specifikacijah novega grafičnega procesorja R420, ki ga bo moč kupiti v drugi polovici letošnjega leta. Na IDF (Intel Developer Forum) je ATI te dni predstavil delujoč računalnik s prototipom R420, ki bo neposredno konkuriral nVidiini NV40. Kakšnih novih detajlov nam ATI ni razkril, dejali pa so, da naj bi bil R420 sposoben poganjati Colin McRae Rally 2004 s prek sto sličicami na sekundo, kar je dva do trikrat hitreje do današnjih kartic. Več o tem.

9 komentarjev

Neuradne informacije o R420

X-Bit Labs - Čeprav ATi še vedno ljubosumno skriva specifikacije novega grafičnega čipa s kodnim imenom R420, so na splet vendarle pricurljale neuradne informacije. R420 naj bi bil tako sestavljen iz 160 milijonov tranzistorjev grajenih v 0,13-mikronski tehnologiji. Procesor bo tiktakal pri 500 MHz, GDDR-3 pomnilnik pa pri gigahercu. Omeniti velja še osem cevovodov, podporo Pixel in Vertex Shaders 3.0, DirectX 9.0, OpenGL in boljši FSAA. Masovno proizvodnjo lahko pričakujemo v drugem kvartalu, uradno predstavitev pa na CeBIT-u. Več o tem.

7 komentarjev

ATI R420 in nVidia NV40

X-Bit Labs - Novi grafilčni procesorji so na vidiku in sicer tako iz logov nVidie kot ATI-ja. Sicer podrobne informacije še niso znane, ve pa se, da bosta obe podjetji v njuni novi čudi vključili pixel in vertex shaderje 3.0, ki bodo zmogli dodatne napore, ki jih zahteva DirectX 9.1. Oba procesorja bosta zgrajena v 0,13 mikronski obliki in vsekakor imela višje delovne frekvence kot sedaj Radeon 9800 XT in FX 5950 Ultra.

Zanimiv je podatek, da obe podjetji stegujeta roke po Samsungovem 1600 megaherčnem pomnilniku z 256-bitnim vodilom, kar bo zadostovalo za kar 51,2 GB/s. Kaj pa vodilo prihodnosti, PCIexpress? ATI pripravlja dva modela - R420 in R423, kjer bo eden grajen za PCIexpress x16, drugi pa za AGP 8x, nVidia pa bo verjeto NV40 izdala samo v AGP obliki, ker ima na zalogi poseben AGP na PCIexpress mostiček, ki bo omogočal delovanje teh kartic tudi na novem vodilu. Kdaj, boste vprašali. Izgleda da na CeBITu 2004. X-bit labs.

19 komentarjev

R420 z 32-bitnimi Pixel Shaderji?

X-Bit Labs - Na X-Bit Labs objavljajo napovedi, da naj bi ATI-jeve kartice od R420 podpirala 32-bitno natančnost Pixel Shaderjev. Trenutno vse z DirectX 9 združljive kartice podpirajo zgolj 24-bitno, kar je po Microsoftovih zahtevah za DirectX 9 dovolj, a nVidia že nekaj časa v karticah višjega cenovnega razreda uporablja 32-bitno. Implementacije 64-bitnih Pixel Shaderjev sicer niso ne potrdili ne zavrnili, so pa potrdili manjše težave oz. nevšečnosti z njimi. Klik!

1 komentar

Zanimivo hladilno telo

več strani - Sicer je novička že malce stara (okoli 6. marca), toda zaradi pomanjkanja novic tudi hudič muhe žre. Firma Neolec je naredila en zanimiv vodni blok ter komplet, ki spada zraven za vodno hlajenje vaše elektronske pošasti. Moram reči, da zadeva izgleda precej dobro ter "vesoljsko", samo cen še ne vemo. Baje bodo kompletek predstavili na CeBITu. Še dve slikici zaradim manka le-teh zadnje čase. Aja, tej stvari se reče Aquastar.

1 komentar