»

MP3 v surrond zvoku

Slashdot - Vsi poznamo revolucionarno tehnologijo MP3, ki je omogočila širšo distribucijo glasbe ter posledično razmah peer-to-peer (P2P) scene. S svojim "okrajšanjem" najvišjih in najnižjih delov skladbe (s tem mislim na zvočne frekvence), ki jih človeško uho ne sliši, je namreč glasba postala toliko manj megabajtno obsežna, da se je lahko prosto prenašala po internetu - a o legalnosti takšnega početja kdaj drugič [:D] ).

A večina pravih ljubiteljev glasbe še vedno prisega na različne druge metoda shranjevanja glasbe zaradi tega ali onega razloga, in verjetno je eden izmed teh razlogov tudi pomankanje prostorskega zvoka. A kot poroča BBC News, tudi to ne bo več dolgo ovira, saj so znanstveniki Fraunhoferjevega inštituta iznašli način, kako z minimalno količino dodatnih informacij računalniku dopovedati, iz katere smeri naj izvira zvok.

Tako bo zvok že med shranjevanjem v digitalno obliko opremljen z nekaj dodatnimi biti (ali bajti), v katerih bodo zapisane informacije o lokaciji zvoka v...

15 komentarjev

Zaščiteni CD-ji? Ste prepričani?

The inquirer - Na račun zaščite glasbenih zgoščenk in njihove smiselnosti smo na Slo-techu porabili že precej besed. Kot se je največkrat izkazalo, so ljudje, ki zaščito razbijajo, skoraj vedno korak pred tistimi, ki jo izdelujejo.

Tokrat pa na Inquirerju poročajo še o eni precej nelogični potezi glasbene industije. Tako njihov argentinski sodelavec razlaga, kakšno izkušnjo ima z zaščitenimi zgoščenkami. Tako je po prejemu naročene zgoščenke, ki se na naslovnici in zadnji strani ponaša z napisom BMG's Copy-Control presenečen ugotovil, da medij sploh ni zaščiten. Kot preskus je skladbe pretvoril v mp3 datoteke in CD tudi kopiral, oboje brez problema.

Glede na to se nam poraja vprašanje, ali je šlo zgolj za pomoto založbe, ali pa so pri založbi ugotovili, da določeni trgi preprosto preveč verjamejo napisanemu, da bi se jim sploh splačalo ukvarjati z zaščito? Še klik.

14 komentarjev

Opteron 2,0 GHz kmalu?

The inquirer - Bo AMD res izdelal Opterona, tiktakajočega pri 2000 MHz? Na strani The Inquirer poročajo, da se bo novi Opteron pridružil 1,40, 1,60 ter 1,80 GHz modelom, ki se že prodajajo. Na strani X-bit labs pa poročajo tudi o tem, da naj bi se delavna napetost iz sedanjih 1,55 V znižala na samo 1,45 V. To pa lahko pomeni, da je stopnja donosa high-end Opteronov visoka. Če je temu res, bomo jeseni že lahko občudovali še hitrejše Athlone 64. Celoten članek.

11 komentarjev

Glasbeni založniki: "Vi ste ZlobniZlobni Pirat!"

The Register - V preteklosti smo že pisali o nadkvalitetnih izdelkih glasbene industrije, ki pa se bolj kot prodajajo kopirajo: ljudje pač ne cenijo trdega dela in naporov, ki ga Britni in Riki vlagata...

Hmm, se opravičujem, malce klišejsko sem zašel. No, da pa ne bomo vedno govorili le o 'naši' plati zgodbe, so na Registru objavili pismo zaskrbljenega založníka , ki se na pravo (ali odnose z javnostjo?) spozna še bolj kot jaz (od kuglvinkla pa sploh [;)] ). Vsekakor je dobro vedeti, v kaj se spravljate ob kopiranju CDjev: Klik!

Slo-Techovo Ministrstvo Ljubezni gre v korak s časom: najprej uvedba Predzločina, sedaj pa še nalogi za hišne preiskave...

0 komentarjev

Nič več glasbenih CD-jev brez zaščite

The Register - Ena izmed največjih glasbenih založb, BMG, preizkuša evropske kupce. Danes so namreč sklenili, da bo založba na evropskem trgu odslej ponujala le zaščitene (Cactus Data Shield) glasbene CD-je. Čeprav si kaj takega v Ameriki še ne privoščijo, tudi v Evropi ne gre brez godrnjanja, a brez strahu, "hekerji" so doslej uspešno strli še vse zaščite. Samo vprašanje časa je. Dodatne informacije ter podrobnosti o zaščiti CDjev najdete na tem naslovu.

19 komentarjev

Zaščite so lahko tudi nevarne!

Slashdot - Po poročanju te strani, so razne zaščite, ki "krasijo" nekatere glasbene CD-je lahko tudi nevarne, saj vam lahko poškodujejo računalnik. Po poročanju lastnika iMaca je Celinin CD z naslovom A New Day Has Come trajno poškodoval njegov računalnik, saj se CD enota ni hotela odpreti, računalnik pa se ni hotel ponovno zagnati. Vendar pa to še zdaleč ni edini album, ki vam lahko povzroči preglavice. Poleg tega naj bi bili problematični tudi Soundtrack od Star Wars: Episode II, nekateri Shakirini albumi in še kaj bi se našlo. Seveda pa taki CD-ji ne povzročijo težav samo Macom, ampak tudi nekaterim računalnikom PC. Založniki sicer opremljajo glasbene CD-je z napisi, da niso primerni za iMace/PC-je, vendar pa izgleda, da marsikateri uporabnik to ignorira. Ravno zaradi tega so se nekatere skupine odločile, da naredijo seznam naslovov glasbenih albumov, ki so za računalnike preveč "problematični", da bi jih lahko predvajali....

16 komentarjev

Kako prosim, Celine?

Yahoo News - Okej, tukaj se pa vse hecanje konča. Sony Music gre, vsaj tako lahko preberemo v tem članku, odločno predaleč. Glasbena industrija se oklepa še zadnje bilke proti nezakonitemu kopiranju glasbenih zgoščenk, tako da so z novo zaščito, katero so razvili sami, poskrbeli, da zgoščenka na operacijskih sistemih Windows in Macintosh preprosto sesuje računalnik ter onemogoči pravilno izustitev cedeja prek gumba. Bolno - ter protizakonito. Prosim lepo - bi bili vi srečni, če bi odšteli 3000 SIT za cede neke kanadske siničke, nato pa slišali nič in videli modri zaslon, češ da rabite glasbeni stolp za poslušanje? Prosim lepo...

14 komentarjev

Kopiranje CD-jev brez uporabe računalnika!

CDR-Info - Matsushita Electric Industrial Co. v navezi z Matsushita-Kotobuki Electronics Industries Ltd. najavlja kombinacijo CD-R/RW in DVD-ROM pogona. Vse skupaj postane zanimivo zaradi dejstva, da omogoča presnemavanje CD-jev brez priklopa na računalnik. Resda so pri takem presnemavanje hitrosti dosti nižje (le 2x za glasbene CD-je in 4x za podatkovne), a to niti ni tako pomembno, saj zdaj lahko presnemavate CD-je kadarkoli in kjerkoli. Izdelek naj bi šel v prodajo 18. januarja 2002, več o tem pa si lahko preberete tukaj.

0 komentarjev