»

Mozilla predlaga nov način varovanja zasebnosti na internetu

Slo-Tech - Mozilla je predstavila predlog nove tehnologije DoNotTrack, ki kani preprečiti zbiranje podatkov o obiskovalcih spletnih strani, če ti tega ne bodo želeli, in njihovo profiliranje. Ameriška Zvezna komisija za trgovino (FTC) je o tem konceptu že lani pripravila 122 stran dokument, Mozilla pa je sedaj predstavila idejo o praktični implementaciji.

Uporabnik bi imel v brskalniku možnost izbrati opcijo Brez sledenja (Do not track). Ko bi jo aktiviral, bi brskalnik to sporočil vsem obiskanim spletnim stranem kar v glavi HTTP-paketkov. Te bi to informacijo prepoznale in uporabniku ne bi sledile,...

17 komentarjev

Firefox 2.0.0.12 z resno varnostno luknjo

Slashdot - Niti trije dnevi niso minili od izida Mozille Firefox 2.0.0.12, pa je že bila najdena prva kritična varnostna napaka v brskalniku.

Luknja se je pojavila v view source, ki skozi JavaScript omogoči dostop do vsebine praktično celotnega trdega diska. Zaenkrat se da zadevi izogniti z uporabo dodatka NoScript.

Izvorna novica je bila objavljena na Slashdotu, kjer se tudi krešejo mnenja o dejanski resnosti luknje.

75 komentarjev

Mozilla in lov na čarovnice

Heise - Mozilla Security Bug Bounty Program je nov program, s katerim želi Mozilla Foundation izboljšati svoje internetne programe, ki že sicer slovijo kot najbolj varni na svojem področju. Tako je vsakomur, ki odkrije novo varnostno luknjo oz. napako, obljubljena denarna nagrada v vrednosti 500 USD. Pogoje in opis Mozilla Security Bug Bounty programa najdete tukaj, na voljo pa so tudi pogosta vprašanja in odgovori.

9 komentarjev

Mozilla Developer Day

Mozillazine - Nedavno je v Mountain Viewu potekal prvi Mozilla Developer Day, na katerem so se srečali razvijalci Mozille. Kratka vsebina srečanja je podana v izjavi za medije, ki omenja najpomembnejše projekte, ki so se predstavili. Največ zanimanja je požel Brendan Eich, ki je predstavil prihodnost Mozille.

Po besedah glavnega načrtovalca v Mozilla Foundation je potrebno izboljšati integracijo SVG v Mozilli, uvajati podporo novim jezikom (JavaScript 2, Python in Perl 5) in ustvariti dodatek za Eclipse za razvoj programov v jeziku XUL, vse to z namenom širjenja spletnih aplikacij. Poleg tega je Eich opozoril na potrebo po boljši integraciji domačih (native) gradnikov v namizna okolja, kmalu naj bi ustvarili stran developer.mozilla.org z dokumentacijo za programerje, sodelovali pa naj bi tudi z Opero in Applom, tako da bi skupaj dosegli napredek pri uveljavljanju spletnih standardov.

2 komentarja

Mozilla Europe

Mozillazine - Ustanovljena je nova neprofitna organizacija z namenom razširjanja Mozille v Evropi. Mozilla Europe, ki so jo ustanovili nekdanji uslužbenci Netscapa, ima sedež v Parizu, Mozilla Foundation pa ji je že izrazila polno podporo. Organizacija ima tri glavne cilje:
  • Promocija Mozille in njenih "potomcev" v Evropi s pomočjo lokalnih skupin.
  • Spodbujanje razvijalcev in podjetij, da prispevajo k projeku (s kodo ali finančno).
  • Širjenje Mozille v poslovnih okoljih preko tehnične podpore.
Spletna stran je na voljo v štirih evropskih jezikih. Klik!

8 komentarjev

Odprta koda govori mnogOOo jezikov ... tudi slovenskega

Najdi.si - Windows XP je preveden v 47 jezikov, Office 2003 pa v 34. Če je to veliko ali malo, nam razkrije primerjava s konkurenco. OpenOffice.org je na voljo v 30 jezikih, poteka pa še prevajanje v dvakrat toliko jezikov. Namizno okolje KDE lahko v domačem jeziku uporabljajo govorci 40 jezikov, prav toliko pa jih je "na poti". Mozilla je prevedena v 59 jezikov, kmalu pa se bo število povečalo za nekaj deset.

Očitno je torej, da odprtokodna skupnost uspešno širi svoje izdelke v bolj eksotične države, torej tudi v tiste, ki jih komercialni ponudniki zanemarjajo. Tu se kaže izvrstna priložnost za širjenje odprte kode. V zanimivem članku na C|Net je tudi izjava vodje slovenjenja pisarniške zbirke OpenOffice.org, Roberta Ludvika.

7 komentarjev

Mozilla Firefox 0.8, Thunderbird 0.5, in prenovljen portal MozillaZine

Mozillazine - Kot smo že včeraj napovedovali, sta izšla novi Mozilla Firebird in novi Mozilla Thunderbird. No ja, pravzaprav samo slednji, kajti Firebirda ne bo več -- njegovo novo ime je Mozilla Firefox. Kljub temu, da gre še vedno samo za izdelek v razvoju, je že druga sprememba imena nekoliko nenavadna poteza. Zakaj so se vodilni kljub temu odločili zanjo, lahko preberete tukaj.

Različica 0.8 je precej bogata z novostmi, saj prinaša namestilnik za Windows, izboljšana upravitelja zaznamkov in prenosov, novo privzeto temo za MacOS X, izboljšano namestitev razširitev, pregledovalnik DOM in še in še. Ime spremlja tudi nov logotip, na voljo pa so tudi reklamni gumbki za promocijo in prenos novega Firefoxa.

Nakoliko manj pompa je sprožila izdaja novega Mozilla Thunderbirda, ki se je povzpel do različice 0.5. Seznam vseh novosti najdete tukaj, najpomembnejše pridobitve pa so podpora večim identitetam ter izboljšave pri prejemanju pošte preko protokola IMAP in pri delu brez povezave.

Ravno...

40 komentarjev

Mozilla ne počiva na lovorikah

Mozillazine - V zadnjih izvodih priljubljenih (računalniških) revij je padlo kar nekaj pohval na račun Mozille, oz. bolje rečeno njenih derivatov in naslednikov. Tako je v Forbesu dobil odlično oceno Mozilla Firebird, angleški Linux Format ga je skupaj s Thunderbirdom okitil z nazivom "najboljšega novega odprtega programja na svetu", prvi pa je, kot so zapisali na CIO.com tipičen primerek iz skupine najboljših odprtokodnih izdelkov.

Razvijalci Mozille pa kljub temu ne sedijo križem rok. Skoraj takoj, ko se je izvedelo, da nočne izdaje (namenjene le preskušanju) Mozille za Windows iz 3. februarja 2004 lahko izbrišejo celotno mapo Program Files, je bila napaka odpravljena. Naj samo spomnim, da je Microsoft za odpravo kritične varnostne luknje v končni(!) izdaji Internet Explorerja potreboval 53 dni.

Kmalu se lahko nadejamo tudi nove izdaje Mozilla Firebirda in Mozilla Thunderbirda. Slednjega lahko že preskusite, saj je izšel že drugi kandidat za izdajo, ki ga najdete tukaj.

50 komentarjev

Mozilla 1.4 Release Candidate 3 je izšel

več strani - Ponovno, in tokrat zadnjič, je izšla Mozilla kot jo poznamo danes. Release Candidate 3 je namreč zadnja različica, v kateri so brskalnik, poštni odjemalec in vse kar spada zraven vključeni v en paket. Od sedaj naprej bo namreč vsaka komponenta ločena.

Brskalnik bo od sedaj(oz. že) temeljil na Phoenixu, ki se je že preimenoval v Mozilla Firebird, poštni odjemalec, od sedaj temelječ na Minotauru, pa bo po novem imenovan Thunderbird.

Za sedanjo različico pa najdete seznam izboljšav tukaj. Še slovenska win32 prevedena različica.

Čez nekaj let pa se bomo nostalgično spominjali časov, ko smo vse dobili v enem kosu...

5 komentarjev