»

Globok Nviidin padec

več strani - Kljub temu, da smo prej časom poročali, da Nviidia napoveduje boljše poslovne rezultate, pa dogajanje zadnjih nekaj dni na newyorški borzi ne govori napovedim v prid.

Tako lahko pri The Streetu in Reutersu preberemo, da je Nviidina delnica dosegla najnižjo vrednost v zadnjih 17 mesecih, saj ji je cena v petek padla za kar 30,9 procenta, na skromnih 10 dolarjev. Kot ugotavljajo analitiki, gre iskati vzroke za tak padec predvsem v cenovni vojni med največjima proizvajalcema grafičnih čipov, torej Nviidijo in ATI-jem, kot tudi v specifiki prodaje podjetja iz Santa Clare.

Zaradi nenapovedanih sprememb v nižjem in srednjem cenovnem razredu je več posledic utrpelo prav kalifornijsko podjetje, medtem ko kanadski gigant, ki prodaja predvsem v višjem cenovnem razredu, poleg tega pa so njegovi produkti prisotni v večjem odstotku prenosnikov, katerih prodaja se je prav tako povečala, ni doživel večjih pretresov poslovanja. Kljub temu se je cena ATI-jevih delnic danes spustila za 7,4%,...

12 komentarjev

Nvidia objavila poslovne rezultate

The Register - Kot je za čas par tednov po koncu zadnjega kvartala značilno, podjetja objavijo analizo poslovanja. Kako je zadnje tri mesece poslovala Nvidia, so si ogledali na Registru.

Rezultati kažejo, da je bilo letošnje zadnje obdobje, ki je končalo 25. januarja, sicer manj uspešno kot tretja četrtina, na letni ravni pa vseeno zelo primerljivo, saj se vse številke, ki ponazarjajo celoten promet, gibljejo okoli 480 milijonov dolarjev. Kljub temu se je tromesečni prihodek prepolovil, saj namesto 50 znaša samo še 24 milijonov zelencev.

Na letni ravni so številke pokazale, da je celoten promet od lanskega leta upadel za pet odstotkov, medtem ko se je dobiček, ki je lani znašal nekaj več kot 90 milijonov, letos zmanjšal na malo pod 75 milijonov dolarjev. Glede na stalno pritoževanje, kako se podjetjem težko preživeti, številke vseeno niso slabe. Še klik.

11 komentarjev

ABIT in nVidia vendarle nadaljujeta sodelovanje

X-Bit Labs - Pred nekaj dnevi smo poročali, da naj bi se tajvanski proizvajalec matičnih plošč in grafičnih kartic ter kalifornijski snovalec grafičnih in veznih čipov razhajala.

Toda sodeč po tej novički na X-Bit Labs temu vendarle ne bo tako. Kot poročajo, naj bi ABIT že dobil primerke nForce3 čipovja, kar pomeni, da se kmalu lahko nadejamo družine matičnih plošč, zgrajeno okoli le-tega.

Kot kaže, so bili naši strahovi, da od ABIT-a ne bomo deležni matičnih plošč in grafičnih kartic, zgrajenih okrog nVidiinih čipov, preuranjeni.

5 komentarjev

ABIT & nVidia - konec ljubezni

The inquirer - The Inquirer poroča da sta Abit in nVidia prenehala s sodelovanjem tako na grafičnem področju kot na področju osnovnih plošč. To sta potrdila že oba proizvajalca. Abit tudi zatrjuje da se ne ločujejo zaradi morebitnega povezovanja s kanadskim podjetjem ATI, temveč zaradi razhajanj v idejah. Torej lahko pozabimo na kakršnekoli Abit-ove nForce matične plošče in nVidia grafične kartice. Kako pa bo s podporo dosedanjim produktom bomo pa še videli.

Kljub Abitovemu zanikanju, pa so vse glasnejše govorice, da bo Abit pričel s proizvodnjo grafičnih kartic in matičnih plošč na osnovi ATI-jevih čipovij. Povezava do originalne novice.

6 komentarjev

nVidia - bolje kot pričakovano

Slo-Tech - Ta novica na X-bit labs je izredno obširna, zato le nekaj bistvenih in bolj zanimivih podatkov.
  • Finančno se je nVidia odrezala precej bolje, kot je bilo napovedano.
  • Oktobra so iz tovarne v širni svet potrošnikov poslali 6 milijontega nForce2.
  • 37% vseh prodanih čipovij za AMD-je so nForci.
  • Predvidevajo da se bodo stroški obratovanja podjetja povečali, a hkrati pričakujejo več dobička.
  • Njihovi načrti so prodreti tudi na področje dlančnikov in majhnih, energijsko varčnih naprav, zato bodo začeli razvijati kup novih izdelkov.
  • Prvi PCI Express je že na poti k ponosnim novim uporabnikom.
  • Že v prvem kvartalu leta 2004 se bo začel pohod NV4x grafičnih čipov, ki se bo skozi leto tudi...

14 komentarjev

Nintendo povečal tržni delež

The Register - Če gre verjeti sledeči novici na Registru, je recept, kako v malo več kot mesecu dni povečati tržni delež na velikem trgu, zgolj in samo rahlo znižanje cen.

Tako je Nintendo objavil, da je znižanje cen GameCuba pred 35 dnevi povzročilo preskok prisotnosti pri prodaji iz 19 na 37 procentov. Podjetje se je zato izognilo padcu prodaje, ki je grozil v nasprotnem primeru, saj se je tudi prodaja konkurenčih izdelkov znižala. Tako Microsoft z Xboxom beleži na letni ravni 3%, Sony pa s PS2 kar 17% padec prodaje.

Kako bodo izziv sprejeli drugi proizvajalci zabavne elektronike, pa si oglejte tukaj.

0 komentarjev

Ameriški jabolčni velikan zopet z dobičkom

več strani - S sedeža ameriškega proizvajalca osebnih računalnikov Apple Computer so sporočili, da je njihov dobiček v prvih treh mesecih letošnjega leta padel na 43 milijonov dolarjev. Ta je v enakem obdobju lani znašal 233 milijonov dolarjev, prodaja pa je v primerjavi z enakim lanskim obdobjem padla za 26 odstotkov na 1,43 milijarde dolarjev. Kljub relativno velikemu padcu je dobiček večji, kot so napovedovali strokovnjaki. Ob takih poslovnih rezultatih se ameriškemu velikanu po polletnem črnem obdobju, ko je njegova izguba znašala 152 milijonov dolarjev, obetajo boljši časi. Izvršni direktor ameriškega koncerna Apple Steve Jobs je dejal, da so prenosni računalniki Titanium PowerBook G4 in operacijski sistem Mac OS X glavni proizvodi, s katerimi je ameriškemu proizvajalcu uspelo splezati na zeleno vejo.
V poslovni svet se je za vas odpravil Mitja.

0 komentarjev