»

Na internet pricurljala izvorna koda Windows XP

Slo-Tech - Vse kaže, da je Microsoftu ušla izvorna koda Windows XP. Sprva se je povezava pojavila na 4chanu, sedaj pa se 42 GB velika datoteka valja tudi na različnih torrentih. Poleg Windows XP je notri še koda Windows 2000, NT 4, NT 3.5, Windows CE in nekaj druge kode. Obseg kode še ni potrjen, so pa raziskovalci našli že marsikaj zanimivega, denimo certifikate za NetMeeting. Ena izmed zanimivost je grafična tema Candy, ki je zelo podobna Applovemu vmesniku. Teme niso nikoli dokončali, saj je služila kot začasna rešitev pri sestavljanju mehanizma za menjanje tem. Windows XP je bil namreč prvi Microsoftov operacijski sistem, ki je omogočal res obsežno prilagajanje. Vse to kaže, da je arhiv zelo verjetno pristen. Microsoft ni bil posebej zgovoren. Dejali so, da incident preiskujejo, podrobnosti pa ne razkrivajo.

Microsoftova izvorna koda sicer ni nekaj doslej nevidenega. Poleg programa GSP (Government Security Program), ki daje 45 državam in mednarodnim organizacijam dostop do izvorne kode v...

22 komentarjev

Microsoft bo ruski tajni službi FSB omogočil dostop do izvorne kode Windows 7

ZDNet - Kot poročajo na ZDNetu, bo Microsoft ruski tajni službi FSB omogočil dostop do izvorne kodo Windows 7. Poleg tega so se v Redmondu odločili, da bodo Rusom omogočili še dostop do odprte kode Microsoft Windows Server 2008 R2, Microsoft Office 2010 in Microsoft SQL Server. Pravijo, da gre za komercialno odločitev, saj želijo pospešiti prodajo na ruskem tržišču. Omogočanje dostopa do odprte kode je sicer del Microsoftovega Government Security Program.

Nekateri strokovnjaki sicer opozarjajo, da to morda ni dobra ideja, saj bo na tak način ruska tajna služba lažje odkrila kakšno varnostno ranljivost, ki jo bo nato lahko zadržala zgolj zase in nato izkoristila. Dejstvo pa je, da je Microsoft dostop do izvorne kode svojih produktov že omogočil nekaterim zahodnim vladam in nekaterih državam članicam NATA. Poleg tega so nekatere države (npr. Rusija in Kitajska) v preteklosti večkrat postavile pod vprašaj varnost Microsoftovih produktov, zato Microsoft izbire pravzaprav nima.

Pa se le...

21 komentarjev

Vulgarno programiranje

Mozillazine - Po kraji izvorne kode operacijskega sistema Windows je v javnost pricurljala vest o številnih neprimernih besedah in besednih zvezah v kodi. Pričakovali bi, da v odprtokodnem taboru, kjer je vse vidno, tega sploh ni, ali pa je vsaj manj razširjeno. No ja, obstajata celo dve spletni strani, ki spremljata število vulgarnih izrazov in kletvic v izvorni kodi Linuxa za prav vsako različico Linuxa. Klik1! in Klik2!

In nikar ne mislite, da kolnejo samo programerji operacijskih sistemov -- preglejte Mozillino izvorno kodo.

19 komentarjev

Opozorila uporabnikom zaradi deljenja kode

The Register - Po tem, ko se je prah okoli Microsoftove "izgube" izvorne kode Oken 2000 in NT4 pri enem izmed partnerjev nekoliko polegel, je sedaj jasno, da za Microsoft še zdaleč ni konec zgodbe. Tako so pri britanskem ponudniku internetnih storitev BTopenworld na podlagi pritožb začeli uporabnikom pošiljati elektronsko pošto, v kateri jih opozarjajo, naj nehajo deliti izvorno kodo Windows 2000 in NT4 preko P2P omrežij, sicer jim bodo ukinili račun.

Koliko pritožb, v katerih BTopenworld zahteva uro, datum in IP naslov, in od koga, so do sedaj že prejeli, Nick Truman, BTopenworld-ov šef za varnost, ni povedal. Za več informacij in primer opozorilnega pisma - Klik!

6 komentarjev

Windows 2000: We are morons

Kuro5hin - Ker po P2P omrežjih kroži izvorna koda Oken, je bilo samo še vprašanje časa, kdaj se jo bo kdo spravil analizirati. No, tega so se lotili pri Kuro5hin, in odkrili... hm, zanimive stvari. Avtor članka se je namreč lotil analize komentarjev v izvorni kodi Windows 2000. Nekateri komentarji so naravnost zabavni. Datoteka \verinfo.h recimo vsebuje naslednje besedilo:

* !!!!!!!IF YOU CHANGE TABS TO SPACES, YOU WILL BE KILLED!!!!!!!
* !!!!!!!!!!!!!!DOING SO FUCKS THE BUILD PROCESS!!!!!!!!!!!!!!!!

Takih "bonbončkov" je sicer v ostalih datotekah še več:
// we are such morons. Wiz97 underwent a redesign between IE4 and IE5 private\shell\ext\ftp\ftpdrop.cpp: We have to do this only because Exchange is a moron.
// We are morons. We changed the IDeskTray interface between IE4
// should be fixed in the apps themselves. Morons!


Seveda pa se pri Kuro5hinu niso samo zabavali nad temi komentarji, pač pa so skušali tudi odkriti ali držijo govorice, da naj bi Microsoft v svojih produktih...

14 komentarjev

Prvi "sadovi" pobegle izvorne kode Oken

Security Tracker - Komaj je v javnost "pricurljal" del okenske izvorne kode, že so na njeni osnovi odkrili prvo varnostno luknjo. Zlikovec lahko ustrezno "obteše" datoteko z bitno sliko in ko jo naložite z IE 5, se zaradi celoštevilskega preliva lahko izvede poljubna koda, torej tudi kaj škodljivega. Na srečo (ali pa tudi ne glede na razvado prenekaterega uporabnika, ki se prijavlja kar kot administrator ali svojemu računu dodeli upravljalske pravice) se ta ZlobnaKoda™ izvede s privilegiji deskajočega uporabnika.

Kot poročajo, naj bi IE 6 bil imun na to varnostno luknjo. Če izvzamemo nadgradnjo na različico IE 6 (oz. kakšno alternativo, kot so npr. Opera, katera od izvedb Mozille ipd.) ali kar popravek "pobegle" izvorne kode v lastni režiji (kar zna biti pravno vprašljivo), v tem trenutku še ni uradnega popravka, upajmo pa, da se bodo pri Microsoftu zganili hitreje kot pri neki drugi luknji v IE ali celo pri luknji v knjižnici ASN.1. Še novica z več podrobnostmi.

9 komentarjev

Izvorna koda Windows 2000 izgubljena pri partnerju

Beta News - Kot smo pred nekaj dnevi že poročali, je v javnost ušel del kode Windows 2000. Ta izguba pa se, kot poročajo na BetaNews.com, ni zgodila pri Microsoftu samem, pač pa pri njihovem dolgoletnem partnerju, Mainsoftu. Mainsoft že od leta 1994 sodeluje z Microsoftom na različnih projektih, njihov glavni posel pa predstavlja izdelava razvojnih orodij za Windows ter njihovo uporabo na Unix-u in Linux-u.

Del kode, ki se je pojavil v javnosti, naj bi obsegal 30915 datotek, ustvarjenih 25. julija 2000, ki so domnevno del Service Packa 1. Kako lahko več kot tri leta stara programska koda vpliva na današnje Windows 2000 s Service Pack 4 in njegova naslednika, Windows XP in 2003, bomo videli v naslednjih letih. Upajmo, da bo ta dogodek povečal Microsoftovo skrb za varnost tudi v samem okolju Windows.

7 komentarjev

Microsoftu odobren patent za avtomatizacijo skript XML

Slashdot - Po kopici neuspehov v zadnjih dneh za Redmontsko programsko hišo, se je le zgodil en uspešen dogodek za uveljavljanje njihove poslovne vizije. Ameriška pisarna za patente in blagovne znamke je podjetju dodelila patent številka 6 687 897, na katerega je Microsoft čakal dobra 3 leta. Odslej ima tako edini pravico do uporabe sistemov, metod in podatkovnih struktur, ki združujejo skripte, napisane v enem ali več skriptnih jezikih, v eno samo datoteko XML. Patent ni neposredno povezan z nedavno vloženim v EU in Novi Zelandiji, o katerem smo poročali pred kratkim, saj se slednji nanaša na zaščito zapisa dokumentov. Klik!

8 komentarjev

Dve pomembni zmagi za Lindows.com nad Microsoftom

Slashdot - Že pred dvema letoma je Microsoft z ovadbami napadel Lindows.com, ker naj bi ime podjetja preveč spominjalo na paradnega konja podjetja iz Redmonda. Vendar je sodišče Microsoftove očitke zavrnilo, Lindows.com pa je v obrambi navadel obsežno dokumentacijo, ki dokazuje, da je beseda "windows" bila razširjena že mnogo pred Microsoftovo odličitvijo, da tako poimenuje svoj izdelek. Sledilo je dolgotrajno zavlačevanje s strani Microsofta in pritiski na prodajalce izdelkov Lindows.com, ki so pripomogli k nastanku iniciative ChoicePC, razsodbe pa še vedno ni.

Očitno pa se ji le približujemo, saj je sodišče dokončno odločilo v prid Lindows.com in to kar dvakrat. Microsoft trdi, da je v propagando Windowsa vložil 1,2 milijarde dolarjev in ima tako velik delež na trgu, da je beseda "windows" dobila povsem nov pomen. Sodišče pa pravi, da je neka splošna beseda splošna za vse čase in kot taka ne more biti blagovna znamka. Poleg tega je časovni okvir za ugotavljanje splošnosti besede...

15 komentarjev

Izvorna koda Windows 2000 in NT 4 ušla

Slashdot - V stilu pravih senzacionalističnih tabloidov vam tudi na Slo-Techu prinašamo zadnje govorice, kakor se spodobi. Trenutno celotni splet išče arhivsko datoteko v kateri je glede na govorice celotna izvorna koda tako Windows 2000 kot tudi Windows NT 4. Glede na seznam datotek (2,3MB), ki prav tako kroži naokoli je izvorne kode Windows 2000 za nekaj gigabajtov. Na spletu se že pojavljajo opozorila, da ostanite čim dlje stran od izvorne kode, če ne želite imeti pravnih težav z Microsoftom nekoč v prihodnosti, ko vas bo tožil zaradi kraje njegove intelektualne lastnine (seveda, če nameravate kaj programirati oz. načrtovati sisteme.)

Kot kaže se najpomembnejša predpostavka varnosti Oken -- zaprta koda -- poslavlja, zato se lahko počasi pripravimo na novo serijo napadov. V kolikšnem času pa bo (če bo) Microsoftu uspelo odpraviti pomanjkljivosti pa bomo videli. Seveda, če se novica izkaže za resnično.

Dodatek 1: o tem je odprta tudi tema na forumu.

Dodatek 2: Microsoft je priznal...

45 komentarjev