»

Polurna odpoved računalniškega sistema kriva za zamudo tisoč letov

The Wall Street Journal - Aerodata je eno tistih manj znanih podjetij, o katerih se v javnost in ne govori, spletne strani imajo iz prazgodovine, a so hkrati nujno potrebna za funkcioniranje države. Danes je bilo v ZDA preloženih več sto poletov, ker je za 40 minut odpovedal računalniški sistem, ki ga zagotavlja Aerodata. Posledice so se kaskadno razširile po celotnih ZDA in so trajale ves dan.

Aerodata nudi programsko opremo, ki se uporablja za izračun mase letala in težišča, kar je ključno za načrtovanje poletov, predvsem z vidika potrebnega goriva ter razporeditve potnikov in prtljage. Uporabljajo jo tudi Southwest in podizvajalci za United, American in Delto. Zato je bilo po do sedaj znanih podatkih preloženih vsaj 970 letov, posledice pa so čutili tudi...

14 komentarjev

Virtualization Technology v Pentiumih 4

The Register - The Register poroča, da Intel namerava v zadnji četrtini letošnjega leta posodobiti svoja najhitreje utripajoča procesorja, Pentiuma 4 660 in 670, z novo tehnologijo imenovano Virtualization Tehnology.

Tehnologija, ki je bila do sedaj uporabljana predvsem v velikih superračunalnikih, nam omogoča natančno razdeljevanje procesorskega časa in tako lahko na enem samem procesorju poganjamo več, lahko tudi različnih, operacijskih sistemov. Da pravilno ste slišali. Vaš procesor boste lahko podobno kot trdi disk v vašem računalniku razdelili na več razdelkov in potem vsakemu razdelku namenili svojo vlogo.

Uporabnost nove tehnologije je velika. Domači uporabniki boste lahko spremenili svoj računalnik v dva, potrebno bo dodati samo še en komplet vhodno izhodnih naprav. In tako bo lahko vaša mama mirno pregledala svojo elektronsko pošto med tem, ko boste vi gledali film ali igrali najnovejšo igro. V pisarniških okoljih lahko en tak računalnik nadomesti dva. Prav tako v serverskih vodah...

15 komentarjev

Intel napovedal Pentium 4 3,6 GHz za junij

The Register - The Register je razkril novico, da Intel načrtuje splavitev njihovega paradnega konja, Pentiuma 4 3,6 GHz, za četrti teden junija. Ta izdaja procesorja naj bi bila pripravljena samo za podnožje Socket 775 in v 90-nanometerski tehnologiji. Izid naj bi spremljale tudi splavitve Celeronov na podnožju Socket 775 in sicer z deklarirano nazivno hitrostjo 2,8 GHz (junija), 2,93 GHz (avgusta), 3,06 GHz (oktobra) in 3,2 GHz (prva četrtina leta 2005). Meseca junija pa naj bi izšla tudi tri nova čipovja: 925X (Alderwood), Grantsdale 915P in 915G. Vsa tri bodo podpirala Pentiume 4 izdelane v 90-nanometerski tehnologiji in pomnilnik DDR2, čipovje 915P pa naj bi podpiralo tudi DDR. Izvirna novica in ostale informacije.

4 komentarji

Intel spreminja poimenovanje procesorjev

Slashdot - Po tem, ko se je precej časa nazaj AMD odpovedal poimenovanju procesorjev z dejanskimi hitrostmi (v MHz) in se zatekel k primerjanju novih procesorjev Athlon s starejšimi, bo nekaj podobnega storil tudi AMD-jev največji konkurent -- Intel.

Intel se je za uvedbo novega sistema odločil predvsem zaradi želje kupcem jasneje pokazati razlike med podobnimi modeli -- tako načrtujejo v novo poimenovanje modelov vključiti informacije o hitrosti jedra, količini predpomnilnika in še nekaj drugih najbolj bistvenih lastnosti vsakega procesorja. Novo poimenovanje naj bi se začelo uvajati z najnovejšimi Pentium M procesorji, Intel pa načrtuje popoln prehod na novo poimenovanje do poletja. Klik!

14 komentarjev

Intel Developer Forum

News Forge - Od 17. do 19. februarja je v Moscone Centru potekal Intel Developer Forum, vsakoletno srečanje soustvarjalcev in podpornikov Intela. O revolucionarnih novostih ne bomo poročali, ker jih pač ni bilo, govora pa je bilo predvsem o spremembah cen. Še najpomembnejši dogodek je verjetno bil, da je Intel končno razkril načrte o razširitvi nabora ukazov x86 s 32 na 64 bitov. Tako je AMD vendarle dobil priznanje za svoje delo s procesorji Opteron, ki so prvi poganjali 32-bitne aplikacije in hkrati tudi 64-bitne. No ja, Intel v dokumentaciji ni niti omenil podjetja Advanced Micro Devices, kar je razjezilo tudi Linusa Torvaldsa, ki je v enem izmed sporočil na dopisnem seznamu pokazal svojo ogorčenost nad egoizmom Intela.

0 komentarjev

Intel Mobile Pentium 4 E z zamudo

X-Bit Labs - Po poročanju Xbit Labs bo Intel zamudil z izdajo mobilnih Pentium 4 E ("Prescott") procesorjev, ki naj bi jih velikan iz Santa Clare trgu ponudil v prvem četrtletju letošnjega leta. Ti 90 nm procesorji bodo tako izšli šele v drugem četrtletju 2004.

Novi procesorji, namenjeni domačim prenosnikom (DTR - Desktop Replacement Laptops), bodo, kot že rečeno, izdelani v 90 nm tehnologiji, opremljeni z 1 MB drugostopenjskega predpomnilnika in 533 MHz sistemskim vodilom. Prvi primerki bodo tiktakali pri frekvenci 2.8, 3.06 in 3.2 GHz, v tretjem in zadnjem četrtletju pa Intel namerava predstaviti še 3.46 in 3.6 GHz različici. Mobile Pentium 4 E 3.73 GHz, ki bi v zadnjem četrtletju 2004 že moral biti na voljo, pa se bo na prodajnih policah pojavil šele v prvem četrtletju 2005.

Ob splavitvi bo za 3.2 GHz Mobile Pentium 4 E procesor potrebno odšteti 294, za 3.06 GHz 234 in za 2.8 GHz različico 202 USD.

4 komentarji

Dothani odloženi

X-Bit Labs - Predstavitev Dothanov, nove generacije Intelovih procesorjev za prenosnike, o katerih smo že poročali, ki naj bi se pojavili na trgu 16. februarja letos, je Intel še malce odložil. Po besedah Paula Otellinija je razlog nedavno odkrit hrošč v načrtih, ki so ga sicer že odpravili, vendar pa bodo Dothani zaradi njega predstavljeni šele v drugem četrtletju letošnjega leta. To je že druga prestavitev predstavitve, ki bi morala prvotno biti na sporedu že sredi leta 2003. Več o tem.

4 komentarji

Transmetin nov procesor

X-Bit Labs - Transmeta, podjetje iz Santa Clare, znano predvsem po svojih inovativnih in energetsko varčnih procesorjih Crusoe, je danes objavila ime Crusojevega naslednika, kodno poimenovanega TM8000. Procesor, poprej poimenovan Astro, se bo odslej klical Efficeon, kar naj bi povdarjalo njegovo nizko porabo in visoke performanse.

Procesor sam je zasnovan na 256 bitni VLIW (Very Large Instruction Word) arhitekturi, kateri gre zahvala da procesor zmore osem ukazov na urin cikel, kar je dvakrat več, kot jih je lahko izvedel Crusoe. Efficeoni bodo zgrajeni v 0,13 mikronski tehnologiji v podjetju TSMC, njihova hitrost ob splavitvi pa bo 1,4 GHz.

Za konec pa samo še povezava na originalno novico, kjer si lahko preberete malce več podatkov o Efficeonu.

3 komentarji

Intel znižal cene procesorjem

Digit Life - Vsem znano podjetje Intel je uradno naznanilo še eno znižanje cen njihovih procesorjev. Na spletni strani Digit-Life so objavili tabelo znižanj intelovih procesorjev. Tako se je recimo Pentium 4 3,06 GHz, s prednjim vodilom 533 MHz, znižal za kar 32 odstotkov. Naslednji Intelov procesor, Pentium 4 3,2 GHz, lahko pričakujemo v mesecu maju za ceno 637 ameriških dolarjev. Tabelo si le poglejte, saj so cene več kot zanimive. Klik!

27 komentarjev

Intel Xeon DP razkriti

X-Bit Labs -

Intel je danes uradno razkril novo družino procesorjev, Xeon DP. Najpomembnejše je, da procesorji ne bodo tekli pri 800 MHz-vodilu, temveč še vedno pri 667 MHz. Najprej lahko pričakujemo izid 3,06 GHz-inačice s 512 KB L2 in dvakrat več L3 predpomnilnika ter podporo HyperThreadingu. Cena ne bo pretirana -- 700 zelencev.

V zadnjem četrtletju pa lahko pričakujemo Nocona procesorje, ki bodo v bistvu strežniške izdaje Prescottov. Imeli bodo kar megabajt L2 predpomnilnika, prvi modeli pa bodo tiktakali pri 3,2 in 3,46 GHz.

Tretja novost, ki jo lahko pričakujemo šele prihodnje leto, bo novo dvoprocesorsko čipovje, poimenovano Lindenhurst. Podpiralo bo 667 MHz-vodilo, hitrejši pomnilnik, PCI Express in najhitrejše Nocona procesorje, ki bodo takrat tikatali tudi že pri 3,67 GHz. Več o tem.

2 komentarja

Prenosnik s 3.06 GHz?

AnandTech -

Da, pravilno ste prebrali; prenosnik s procesorjem, ki tiktaka pri 3.06 GHz. No, Intel v resnici tako hitrega prenosnega procesorja sploh še ni predstavil, a to podjetja Hypersonic ni motilo. Sestavili so računalnik, ki se po velikosti uvršča med prenosnike, njegova funkcija pa je zamenjava namiznega računalnika. Trigigarečni procesor, gigabajt pomnilnika, DVD pogon ter Radeon 9000 res ni tako slabo, kajne? Klik za branje!

8 komentarjev

Intel najavil mobilne Pentiume4

The inquirer - Izgleda, da se pri izdelavi mobilnih različic dobro znanega procesorja Pentium4 še celo nekaj premika, saj so The Inquirerjevci našli logotip teh procesorjev, ki ga bo Intel uporabil na svojih nalepkah. Na prvi pogled se logotip ne razlikuje od "starih", ki že dolgo časa krasijo desktop Pentiume4. Dodana mu je samo majhna črka M, ki da vedeti, da procesorji niso običajni, ampak so namenjeni mobilnemu trgu. Po zadnjih podatkih bomo mobilne Pentiume4 videli v prenosnikih že to četrtino, Intel pa naj bi s tem posegom končno poslal tudi mobilne Pentiume III v...

0 komentarjev

Za vse Intelaše

X-Bit Labs - Xbit-labovci so sestavili kratek pregled Intelovih načrtov za bližnjo prihodnost. Saj vem, da ste že vsi siti raznih napovedi in načrtov, toda po zmedi, ki jo je prinesel Computex, je lepo stvari strniti v pregledno obliko:

Pentium 4:
  • Julija bosta izšla 1.6 in 1.8 GHz čipa (0.18 mikronsko Willamette jedro),
  • Septembra bomo videli 1.9 in 2.0 GHz procesorje (Willamette, 0.18 mikronov),
  • V zadnjem četrtletju (verjetno oktober ali november) pridejo prvi primerki 0.13 mikronskih Northwoodov: 2 in 2.2 GHz (512 KB L2 predpomnilnika),
  • Drugo četrtletje 2002 pride 2.4 GHz Northwood
Pentium III:
  • Trenutno v prodaji ali do konca junija: 900 kHz, 1 GHz, 1.1 GHz, 1.13 GHz čipi (0.18 mikronski Coppermine),
  • Sredi julija pridejo 1.13 GHz in 1.2 GHz Tualatini (0.13 mikronov, 256 KB L2 predpomnilnika)
  • Drugih desktop Pentiumov III ne bo...
Celeron:
  • Tretje četrtletje: 900 MHz čip na Coppermine jedru s 128 KB L2 predpomnilnika,
  • Zadnje četrtletje 950 MHz Celeron s Coppermine jedrom,
  • Prvo četrtletje 2002: 1 GHz...

6 komentarjev

ATIjevi načrti

3D Concept - Glede na trenutno stanje na trgu, je edini resen konkurent Nvidii ostal ATI (in mogoče STM). Podjetje, ki so ga že dalj časa pestile velike težave, je sedaj očitno prišlo iz krize in se z novim elanom zagnalo k zmagam. Tako vsaj kažejo njihovi načrti za prihodjne leto, ki so res obetavni:
  • Mobile Radeon:Potem, ko je Nvidia najavila GeForce2 Go in s tem prevzela pobudo na mobilnem tržišču, je ATI seveda moral odgovoriti. Njihov odgovor se imenuje Mobile Radeon oziroma Radeon Mobility. Kako se bo lahko kosal z mobilnim GeForcom bomo šele videli, saj gre v bistvu za izpeljanko Radeona VE, ki ima le en renderirni cevovod in je brez T&L enote. Izid je načrtovan za prvo četrtletje tega leta.
  • R 200: Naslednik Radeona s kodnim imenom Sidewinder nas bo tudi razveselil že v tem četrtletju. Čip bo deloval pri 300MHz, imel bo 4 renderirne cevovode in popolnoma progamibilno in DX 8 kompatibilno T&L enoto.
  • AGP 4x Bridge: Glavni razlog za neuspeh MAXX kartic je bil popolnoma neuporaben Bridge čip,...

1 komentar