»

Napad z virusi v tiskalnikih

InfoWorld - Daljnega leta 1991 je InfoWorld na prvi april objavil potegavščino o virusu, ki ga je ameriška vlada skrila v tiskalnike in ki je v Iraku nato onesposobil radarje. Takrat je šlo za šalo, ki jo je marsikdo vzel tako resno, da se je razvila v urbani mit, a sedaj je to postala realnost. Raziskovalci za testiranje varnosti svojih strank uporabljajo Trojanske konje, ki so zakamuflirani v tiskalnikih.

Steve Stasiukonis iz Secure Network Technologies pojasnjuje, da je vse skupaj pravzaprav zelo preprosto. V najbolj primitivni izvedbi lahko v ohišje tiskalnika stlačimo svojo škatlo in upamo, da ne bo nihče opazil, da ima tiskalnik priključenih nekoliko preveč napajalnih kablov. Zmogljivejši tiskalniki pa imajo tako ali tako že vgrajene pravcate računalnike z Linxuom ali Windows, ki jih je moč napasti. Če te Trojanske konje nato fizično prinesejo v podjetje in jih priključijo v omrežje, imajo lokalen dostop in zelo olajšano podlago za napad.

9 komentarjev

Ericsson odpušča vsled slabih rezultatov

CNet - Ericsson je včeraj objavil, da bodo odpustili 1500 zaposlenih. Konec prejšnjega tedna so objavili poslovne rezultate, ki so bili nepričakovano slabi. V četrtletju, ki se je končalo decembra, je njihov dobiček upadel za kar 92 odstotkov na pičlih 314 milijonov kron (31 milijonov evrov), medtem ko so se prihodki od prodaje znižali za 13 odstotkov na 58,3 milijarde kron (5,7 milijarde evrov).

Celoletni finančni izkaz za leto 2009 kaže padec dobička za 67 odstotkov na 3,7 milijarde kron (361 milijonov evrov), medtem ko se je prodaja obdržala na istem nivoju kot leto prej, to je 206,5 milijarde kron (20 milijard evrov).

Pred približno letom dni je Ericsson že najavil, da bo na cesto poslal 5000 ljudi, sedaj pa se jim pridružuje še 1500 novih. Z odpuščanjem in krčenjem stroškov nameravajo letno prihraniti poldrugo milijardo evrov. Na mesto izvršnega direktorja so z novim letom pripeljali tudi novega človeka, ki bo Hans Vestberg, prejšnji glavni finančnik (CFO).

0 komentarjev

Microsoftov Dan D bo 12. februar

Slashdot - Po poročanju InfoWorlda naj bi Microsoft 12. februarja nadgradil vse sisteme z brskalnikom Internet Explorer 7. Kar so do sedaj omogočali na izbiro, bo po novem vključeno v kritične popravke. Govora je tudi o preprečitvi za sistemske administratorje, ki ga na svojih sistemih ne želijo.

Pri Microsoftu zatrjujejo, da so se za ta korak odločili iz varnostih razlogov.

Izvorna novica.

Kaj bo naslednji korak? Nadgradnja XP-jev na Visto...

53 komentarjev

"Shell:" ranljivosti nima samo Mozilla

InfoWorld - InfoWorld poroča, da varnostna ranljivost "shell:", ki je bila odkrita, oznanjena in popravljena pred dnevi ter o kateri smo že poročali ni prisotna samo v Mozillinih aplikacijah, pač pa jim podlegajo tudi Microsoftove - Word in MSN Messenger.

In kako hitro lahko pričakujemo popravke za ta dva izdelka ...? Upajmo, da ima Microsoft dovolj razvijalcev, da bodo z delom opravili vsaj približno v takšnem časovnem obdobju.

7 komentarjev

Windows XP SP2 žrtvoval združljivost za varnost?

Slashdot - Infoworld v svojem članku pravi, da je možno, da prihajajoči drugi paket popravkov in izboljšav Service Pack 2 za Windows XP žrtvuje del združljivosti za izboljšanje varnosti. Pri svojih trditvah se opirajo predvsem na besede Tonya Goodhewa - odgovornega v Microsoftovem razvijalskem oddelku, ki pravi, da določene aplikacije ne bodo delovale zaradi pomanjkanja varnosti.

Področja, katerim je Microsoft odločil posvetiti svojo pozornost so predvsem "zaščita spomina" (memory protection), internetna varnost, e-poštna varnost in varnejše brskanje, saj so to danes najbolj izpostavljeni in ranljivi deli Oken. In prav zaradi možnosti nezdružljivosti aplikacij je Microsoft začel obširno osveščanje razvijalcev in programerjev. Klik!

17 komentarjev

Dve različici Oken?

Slashdot - Pred približno tremi leti je ameriška vlada Microsoftu grozila z razdelitvijo na več delov, in sicer zaradi izkoriščanja monopola in oviranja tekmecev. Po zamenjavi oblasti in sodnika je Microsoft ušel razdelitvi in prejel le nekaj blažjih ukrepov. Danes mu spet grozi razdelitev, a ne samega podjetja na več manjših, pač pa operacijskega sistema Windows na dve različici.

Tako naj bi Evropska komisija od Microsofta zahtevala, da v prihodnje prodaja dve različici svojega operacijskega sistema - eno z različnimi priloženimi programi, kot je npr. Windows Media Player, drugo pa brez nijh. Klik!

35 komentarjev

AMD pozitiven

CNN.com - Kljub temu, da si AMD s svojimi nizkimi cenami in kvalitetnimi procesorji resnično zasluži aplavz, je najbolj razveseljivo, da je ameriški velikan v tem četrtletju prvič po dveh letih posloval pozitivno. Rezultat bo zelo razveselil tako osebje pri AMD-ju kot tudi njihove delničarje, saj so pred nekaj meseci nekateri poznovalci že špekulirali, da bo podjetje, če mu ne uspe z Opteroni in AMD64, propadlo.

CNN trdi, da je glavni "krivec" za uspeh njihov paradni konj, Opteron, in njegova zmožnost poganjanja tako 32- kot tudi 64-bitnih programov. Da se Opteroni resnično odnesejo enakovredno s pričakovanji, je nakazal tudi HP, ki je potrdil svojo namero o prodaji strežnikov s procesorji Opteron. Klik!

5 komentarjev

AMD-ju pol milijarde evrov

InfoWorld -

Že pred časom smo poročali o namigovanjih, da naj bi AMD nameraval zgraditi svojo tovarno v Dresdnu. Vse skupaj je od tedaj postalo že povsem uradno.

Na InfoWorld tako poročajo, da bo AMD prejel izdatno finančno injekcijo. Nemčija mu bo namreč podarila 545 milijonov evrov sredstev za gradnjo dresdenske tovarne, ki se bo imenovala Fab 36. Delovati bo pričela predvidoma leta 2006, njena izgradnja pa bo stala 1,9 milijarde evrov, medtem ko bo zaposlovala približno tisoč ljudi. Več o tem.

14 komentarjev

AMD-jeva tovarna v Dresdnu bo

X-Bit Labs - Konec preteklega tedna smo poročali o nepotrjenih informacijah, da naj bi AMD nameraval odpreti novo tovarno v naši bližnji okolici, v Dresdnu. Danes je vsa stvar postala uradna, saj je AMD svoje načrte obelodanil tudi sedmi sili. Nova tovarna bo zgrajena in popolnoma funkcionalna do leta 2006, zaposlovala pa bo predvidoma več kot tisoč visoko izobraženih inženirjev in tehnikov. Celotna investicija je vredna 2,4 milijarde dolarjev. Več o tem.

12 komentarjev

AMD - naš sosed?

X-Bit Labs - Špekulacije in obvestila iz dobro obveščenih krogov sicer niso pogosta snov poročanja Slo-techa, vendar je tokrat tema precej zanimiva tudi za lokalno javnost. Za kaj točno gre?

Če gre verjeti poročanju X-bit Labs, lahko pričakujemo, da bo AMD svojo novo tovarno postavil skoraj v naši okolici. Tako se kot najverjetnejša lokacija pojavlja Dresden, kjer naj bi urejali samo še birokratske postopke, nakar naj bi stekla gradnja.

Spet dobro obveščeni krogi poročajo, da naj bi bila vrednost naložbe 1,3 milijarde dolarjev, kar je precej malo, pravijo na X-bit Labs. Malo zaradi dejstva, da je Jerry Sanders pred nekaj meseci povedal, da naj bi tovarna stala približno trikrat več, namreč dobre 4 milijarde zelencev.

Nekaj podrobnosti najdete še tukaj.

18 komentarjev

AMD - Obisk tovarne sanj

AnandTech -

AMD se je končno vdal in popustil pod pritiski javnosti, naj pove malo več o prihajajočih procesorjih in ostalih dobrotah iz svoje malhe ... V nasprotju z Intelom, ki naredi tiskovno konferenco ob vsaki umrli miški (ne dobesedno, seveda), AMD vsa velika odkritja zadrži zase oziroma le-ta ostanejo v tovarni v Dresdnu.

Vsaj tako je bilo včasih. Danes je AMD pokazal notranjost svoje trdnjave in spregovoril o svojih načrtih. Od tega, kako se pride do tovarne do podatkov, kako izgleda notranjost; mokre sanje vsakega hardveraša, pač ... Članek si lahko preberete na AnandTechu.

1 komentar