»

Odprtokodna mobilizacija za uporabnike okolja Windows

Slo-Tech - Računalnik pogosto uporabljate v knjižnici ali pri prijatelju, vendar tam nimajo nameščenega OpenOffica, brskalnika FireFox in vaših ostalih priljubljenih programov, oziroma se bojite, da bi na računalniku ostale kakšne vaše osebne nastavitve? Se vam zdi dilema znana?

V takih primerih se splača pokukati na spletno stran Johna Hallerja, ki je pripravil mobilne različice nekaterih priljubljenih odprtokodih programov. Mobilne različice si enostavno prenesete na USB ključ, kjer jih razširite, brez namestitve pa jih lahko zaženete na kateremkoli računalniku v okolju Windows.

Trenutno so na voljo naslednji mobilni programski paketi:
- mobilni AbiWord (pisarniški program)
- mobilni OpenOffice.org 1.5 <b>in</b> 2.0 (pisarniški paket)
- mobilni FireFox (spletni brskalnik)
- mobilni ThunderBird (odjemalec za e-pošto)
- mobilni NVU (urejevalnik spletnih strani)
- mobilni SunBird (osebni organizator)

Vsi zasvojenci z internetnim klepetanjem pa lahko uporabite že opisani mobilni

7 komentarjev

Nvu 0.2

Slashdot - Izšla je nova različica samostojnega programa za oblikovanje spletnih strani, Nvu 0.2. Nova različica se od prejšnje razlikuje po tem, da izvira iz najnovejše razvojne različice Mozille, 1.7b, in odpravlja številne pomanjkljivosti in hrošče različice 0.1. Med drugim novi Nvu vsebuje orodje za upravljanje predlog (.mzt), ki jih lahko ustvarjamo in nalagamo, izboljšav pa je bila deležna tudi podpora CSS. Klik!

13 komentarjev

Mozilla ne počiva na lovorikah

Mozillazine - V zadnjih izvodih priljubljenih (računalniških) revij je padlo kar nekaj pohval na račun Mozille, oz. bolje rečeno njenih derivatov in naslednikov. Tako je v Forbesu dobil odlično oceno Mozilla Firebird, angleški Linux Format ga je skupaj s Thunderbirdom okitil z nazivom "najboljšega novega odprtega programja na svetu", prvi pa je, kot so zapisali na CIO.com tipičen primerek iz skupine najboljših odprtokodnih izdelkov.

Razvijalci Mozille pa kljub temu ne sedijo križem rok. Skoraj takoj, ko se je izvedelo, da nočne izdaje (namenjene le preskušanju) Mozille za Windows iz 3. februarja 2004 lahko izbrišejo celotno mapo Program Files, je bila napaka odpravljena. Naj samo spomnim, da je Microsoft za odpravo kritične varnostne luknje v končni(!) izdaji Internet Explorerja potreboval 53 dni.

Kmalu se lahko nadejamo tudi nove izdaje Mozilla Firebirda in Mozilla Thunderbirda. Slednjega lahko že preskusite, saj je izšel že drugi kandidat za izdajo, ki ga najdete tukaj.

50 komentarjev

NSIS 2.0

Priljubljen primerek uporabe orodja NSIS

OSNews - Če ste namestili katerega od naštetih programov ali pa morda tega ali tega, ste se srečali s programom NSIS, a se tega najbrž sploh niste zavedali. Nullsoft Scriptable Install System je orodje za ustvarjanje namestitvenih programov za Windows. Slovi po odprtosti izvorne kode in izjemni majhnosti, saj zeseda le 34 KB. Omogoča upravljanje preko skript, ponuja že pripravljene metode kompresije in je preveden v številne jezike.

Odslej pa bo NSIS še močnejši od konkurence. Izšla je namreč različica 2.0, ki prinaša kar nekaj uporabnih novosti. Sodobnejši uporabniški vmesnik namestitev programov tudi grafično poenoti z izgledom novejših okolij Windows, nov način kompresije z...

6 komentarjev

Nvu 0.1

Nov izgled

Mozillazine - Po zgledu Mozilla Firebirda, Mozilla Thunderbirda in Mozilla Sunbirda, ki so se razvili kot samostojne komponente, se je od programske zbirke Mozilla odcepil tudi Mozilla Composer. Po nekaj tedenskem razvoju je danes luč sveta ugledala prva razvojna različica, Nvu 0.1, ki je na voljo kot arhiv za Linux, Windows in v posebni obliki za LindowsOS. Nad razvojem programa Nvu namreč bdi Lindows.com, ki ga izdatno finančno podpira. Glavne novosti so okno z nastavitvami in prilagodljive orodne vrstice v slogu Mozilla *birda, upravitelj strani, nova barvna paleta, zavihki ...

V okolju Windows boste morali v imenik, v katerega ste razširili namestitveni paket, kopirati še datoteki msvcp70.dll in

8 komentarjev

Mozilla + Daniel + Lindows.com = Nvu

Mozillazine -

V Linuxu je precej očitna potreba po dostojnem urejevalniku spletnih strani s podporo WYSIWYG ("kar vidite, je to, kar boste dobili"), zato veliko uporabnikov še vedno vztraja v okolju Windows in uporablja Dreamweaver ali celo FrontPage. Prazvaprav obstaja samo eden tovrsten program za Linux, Mozilla Composer, pa še ta je zelo skop in izvira iz korenin, ki nimajo veliko skupnega z urejanjem spletnih strani.

Poročali smo že o podvigu Daniela Glazmana, ki se je odločil narediti samostojen program iz zbirke Mozilla in je že ustanovil podjetje za delo na projektu. Zdaj pa je sklenil pogodbo z zloglasnim Lindows.com, ki bo podpiralo razvoj programa, ki bo nosil ime Nvu (izg. N-view). Svoj pogled na Nvu je že predstavil prvi mož Lindows.com, Michael Robertson, več informacij pa je na voljo tukaj.

9 komentarjev