»

Računalnik v bobru

vir: Gizmodo
Gizmodo - Med vsemi bizarnimi modifikacijami, ki so jih sproducirali bolani geekovski umi, se na lestvico top 10 gotovo uvrsti Compubeaver, celoten računalnik v telesu pravega pravcatega nagačenega bobra, o katerem poročajo na Gizmodu. Kasey McMahon iz Los Angelesa se nasploh ukvarja s precej šokantnimi umentninami, tokrat pa je, kot sama pravi, želela povezati svojo ljubezen do narave in odvisnost od tehnologije. V kosmatincu se skriva čisto spodoben sistem z...

71 komentarjev

Čas preživetja samo še 20 min

ZDNet - Sodeč po najnovejši raziskavi je povprečna življenska doba nezaščitenega računalnika povezanega na internet z operacijskim sistemom Windows 20 minut. Za primerjavo naj povem, da je pred enim letom ta doba trajala 40 minut. Glavni vzrok za tako drastično zmanjšanje časa je predvsem dejstvo, da po internetu kroži čedalje večje število črvov in virusov. 20 minut pomeni, da ima povprečen uporabnik 20 minut časa po "sveži namestitvi" operacijskega sistema Windows ter priklopom na internet, da naloži vse varnostne popravke iz Microsoftove strani, WindowsUpdate. Odstotek sistemov, ki se uspe posodobiti v 20 minutah je zelo malo, zato se s tem problemom sooča večina Windows uporabnikov, ki mora "hoditi čez minsko polje, da pride do zaklonišča". Obstaja par "trikov", kako se delno zaščititi: Izklop podpore Microsoftovemu omrežju med namestitvijo Oken (odkljukajte File and Printer Sharing for Microsoft Networks ter Client for Microsoft Networks) in/ali vklop požarnega zidu pred povezavo na...

67 komentarjev

RIAA sprožila nov krog tožb

Slashdot - RIAA, ki še vedno rada buta z glavo v steno, se je odločila, da bo vložila novo serijo tožb zaradi kršenja avtorskih pravic. Kar je pri tem postopku morda najzanimivejše - RIAA zaenkrat pozna le IP naslove kršiteljev, ne pa njihovih dejanskih imen. Ker ISP-ji, po odločitvi sodišča, ne rabijo posredovati podatkov o kršiteljih avtorskih pravic, se je RIAA odločila za "John Doe" taktiko, s katero se osredotočajo na posameznike in zbiranje dokazov proti njim (zapisi - logi - o deljenju datotek), nato pa na podlagi zadostne količine dokazov "prisilijo" internetne ponudnike, da posredujejo ime kršitelja. V tokratni "inkviziciji" se je RIAA obrnila proti 482-im kršiteljem, od katerih pa, po sedanji praksi sodeč, nihče ne bo videl sodišča. Od vseh 3.429 do sedaj obtoženih kršiteljev namreč nihče ni prišel na sodišče, saj so se uspeli pogoditi. Neuradno je vsak od njih plačal v povprečju 3000 dolarjev.

21 komentarjev

NetSky-Q očitno ne mara piratov

The Register - Včeraj se je začel širiti najnovejši črv iz serije NetSky, ki izkorišča varnostno luknjo v Microsoft iFrame. Luknja je sicer znana že 3 leta, navodila za njeno krpanje najdete tukaj.

Po okužbi se črv po elektronski pošti razpošlje naprej in poskuša nič hudega slutečega naslovnika zavesti s sporočilom o težavah pri dostavi pošte. 30. marca, torej danes, bo začel opozarjati nase z naključnimi piski, če ga v enem tednu ne boste odstranili, bo med 7. in 12. aprilom izvedel napad DDoS na strežnike www.kazaa.com, www.edonkey2000.com, www.cracks.st, www.cracks.am in www.emule-project.net.

Še klik do novičke v The Register in do podrobnejšega opisa črva na straneh F-Secure.

14 komentarjev

Piratstvo veča prodajo CD medijev

Slashdot - Glasbene založbe pravijo, da s(m)o ljudje slabi, če delimo glasbo. Glasbene založbe tudi pravijo, da bi morali vsi takšni ljudje v ječe. Da jim kradejo kruh. A vse bolj se poraja vprašanje, ali se bodo morali glasbeni založniki še enkrat vprašati, kaj si resnično želijo, saj se je prodaja v Avstraliji od časov, ko je bilo kopiranje in deljenje glasbe še v povojih, strmo povečala za več kot 10 milijonov. Od lanskega leta to pomeni zvišanje prodaje albumov iz 47 na 50 milijonov - 8%, medtem ko prodaja singlov pada in jo bo po vsej verjetnosti nadomestilo prenašanje glasbe s pomočjo programov, kot je iTunes, ki je že dokazal, da so ljudje za primerno ceno pripravljeni plačati glasbo. Novica in uradno poročilo.

Je Avstralija osamljen primer ali pa se situacija ponavlja tudi drugod po svetu? Počakajmo še na ostala poročila ...

18 komentarjev

Kanadski internetni ponudniki v boj s CRIA

The inquirer - Po tem, ko je RIAA začela križarsko vojno proti P2P uporabnikom in je s svojim naključnim izbiranjem nekoliko tudi skrčila število uporabnikov P2P programov, pa v Kanadi podoben korak morda ne bo tako učinkovit. Tako se kanadski internetni ponudniki ne želijo ukloniti volji CRIA (Canadian Recording Industry Association), ki zatrjuje, da jim je uspelo izslediti 29 domnevnih piratov do njihovih internetnih ponudnikov, sedaj pa od slednjih zahtevajo tudi imena in naslove.

Vendar se ISP-ji s tem ne strinjajo in trdijo da je CRIA na (naključnem) lovu za uporabniki, podobno kot je RIAA počela v ZDA, ki je med drugim tožila tudi uporabnike Applov, ki Kazaa-e in podobnih P2P programov, katerih omrežje je RIAA preiskovala niti ne morejo poganjat. K temu pa še dodajajo, da so tudi dolžni varovati podatke o svojih uporabnikih. Članek.

Koliko denarja bo potrebno, da se bodo kanadski ISP-ji le predali in izročili podatke?

8 komentarjev

Sharman Networks proti RIAA

ZDNet - Verjetno se vsi redni bralci Slo-Techa spominjajo in so navajeni rednih novic, v katerih poročamo o tožbi neke založniške hiše, po navadi RIAA, proti nekomu ali nečemu. RIAA se je s svojimi tožbami zaradi deljenja datotek s Kazaa še posebno dobro promovirala, saj so tožili dobesedno vsakogar - tudi upokojenko, ki je imela Maca in ki Kazaa sploh ni mogla poganjati in uporabljati.

Da pa lahko vse skupaj postane še bolj smešno, so poskrbeli pri razvijalcu Kazaa, podjetju Sharman Networks. Le-ti so bili v zadnjih letih večkrat toženi s strani RIAA, vendar so se sedaj odločili, da bodo tožili RIAA zaradi nadlegovanja in kršenja uporabniške zasebnosti oz. njihovih pravic, ter razširjanja napačnih oz. pokvarjenih datotek. Prvič, drugič in tretjič.

Na novico nas je opozoril MrStein.

5 komentarjev

KaZaA je legalna (vsaj na Nizozemskem)

Slashdot - Zanimivi odločitvi nizozemskega Vrhovnega sodišča smo bili priče ta teden, saj je le-to v tožbi glasbene založbe proti KaZaA odredilo, da KaZaA in njeni stvaritelji ne morejo biti odgovorni in krivi za nelegalno početje uporabnikov -- torej prenos glasbe in programov, zaščitenih z avtorskimi pravicami. Ker je to ena izmed prvih tovrstnih razsodb, utegne biti to odličen precedens za podobne procese v prihodnosti, menijo odvetniki KaZaA. To je zgodovinska zmaga za internet in uporabnike, pa trdita Niklas Zennstroem in Janus Friis, ustanovitelja KaZaA. Več o tem.

25 komentarjev

RIAA spet razsaja

The Register - Čeprav je naslov novice zelo pomenljiv, RIAA v tem primeru ne pomeni novega nevarnega virusa ali črva, vsaj ne neposredno. Kot vam je znano, gre za marioneto velikih pojdetij, ki jim cvetličarji gredo v nos.

Tokrat so pripravili seznam 204 ljudi, ki po njihovem mnenju nelegalno delijo multimedijske datoteke z avtorskimi pravicami. Vendar sedaj ne bodo udarili neposredno s tožbo, ampak bodo moralnim grešnikom ponudili teden časa za indulgence. Kako točno naj bi ta prehodni čas izgledal, niso izbrskali niti na Registru, kakor pa poznamo farse, v katere se zapleta RIAA, pa lahko tudi tokrat pričakujemo na seznamu nekaj uporabnikov Macov, ki "poganjajo Kazaa-o". Še klik.

3 komentarji