»

Zaobita PVP zaščita v Visti

Slashdot - Ob izidu Microsoftovega najnovejšega operacijskega sistema so lastniki pregrešno dragih monitorjev, projektorjev in zvočnih sistemov, opremljenih z nevarnimi priključki tipa DVI in SPDIF, kar omedlevali, ko so izvedeli, da na svojih napravah ne bodo mogli predvajati moderne vsebine visoke ločljivosti z Blu-ray in HD-DVD ploščkov. Tovrstni izhodi namreč omogočajo potencialno zlorabo avtorske vsebine, saj se podatki po njih potekajo kar v, pa saj ni res, nekriptirani obliki!

Microsoft se je odločil temu zlobnemu početju narediti konec, zato so v Visto vgradili PVP, sistem, ki drastično poslabša kvaliteto z DRMjem zaščitene vsebine, če jo uporabnik poskuša prikazati na izhodni napravi, ki sama po sebi ne podpira digitalnega nadzora nad avtorskimi pravicami. No, kot vsaka zaščita, ki množicam ni po godu, tudi ta ni zdržala prav dolgo - varnostni strokovnjak Alex Ionescu jo je nedavno lastnoročno zaobšel, o podvigu pa lahko več izveste na Slashdotu ter avtorjevi strani.

33 komentarjev

Pohekana zaščita Audio DVDjev

CD Freaks - Verjetno se še vsi spominjate izdaje orodja DeCSS, katerega mlademu avtorju je uspelo prebiti zaščito CSS, ki se še danes uporablja na DVD diskih, ki vsebujejo filme. Dogodek je bil zelo odmeven in je poleg mnogih tožb prinesel tudi novo zaščito za prihajajoči standard - Audio DVD. Po prvotnih načrtih naj bi omenjeni mediji vsebovali le malce naprednejšo verzijo zaščite CSS, ob njenem razbitju pa se je glasbena industrija podala v iskanje nove zaščite in rojen je bil CPPM (Content Protection for Pre-recorded Media).

Ker glasbeni posnetki na DVDjih nikoli niso dosegli pretirane popularnosti, je zaščita do pred kratkim ostala nepremagana. Zanimiv je predvsem pristop, s katerim so se (zli?) programerji prebili mimo nje. Zaščita namreč sploh ni bila razbita, uporabljena so bila programska orodja, namenjena poslušanju Audio DVDjev, ki so vsebino takšnih diskov sposobna dekriptirati. Takšne nezaščitene podatke hudobno orodje nato samo še preusmeri z zvočne kartice na trdi disk in že je ...

25 komentarjev

DVD enote, ki bodo cenzurirale filme

Independent - Da imajo starši radi svoje otroke pod nadzorom, je splošno znano dejstvo in verjetno prav v težnji izkoristiti prej omenjeno željo staršev, bodo na trg prišle DVD-enote, ki bodo cenzurirale filme. Tako bodo ClearPlayjeve naprave glede na stopnjo, ki jo boste nastavili, preskočile oz. utišale dele filma, ki bodo žaljivi in neprimerni za gledalce. A ker takšno početje vpliva na izgled umetniškega izdelka, so režiserji, med drugim tudi Steven Spielberg, že vložili tožbo proti podjetju, ki pa se je kljub takšnim in podobnim pritiskom odločilo poslati njihov DVD predvajalnik na trg.

Sedaj si, dragi bralci, predstavljajte Vojno zvezd brez nasilja in ostalih PG-13 bonbončkov ...

18 komentarjev

DeCSS legalen

PC World - Kakor je znano, je svet v očeh velikih založnikov razdeljen na regije. V vsaki regiji izdajajo lastne DVD-je in da bi nam preprečili gledanje kvalitetnih ameriških filmov pred uradnim izzidom v Evropi, so DVD-ji zašifrirani in zaklenjeni na regije.

Nekaj let nazaj so si določeni bistri mladeniči vzeli par dni časa in razbili zaščito. S tem so omogočili dve stvari: gledanje DVD-jev v Linuxu in izdelavo divx filmov. Studiji so seveda ponoreli in padale so tožbe in kmalu je vsakdo, ki je želel gledati DVD-je v Linuxu, bil kriminalec. Pravne bitke je sedaj po štirih letih konec, saj so se pri DVD Copy Control Association odločili, da vse skupaj nima smisla in da bodo svoje moči usmerili raje v druge stvari.

Očitno bodo svoje moči strnili v kakšno drugo neumno tožbo ...

5 komentarjev

Je DVD Jon postal tudi iTunes Jon?

Wired News - Jon Lech Johansen, znan tudi kot DVD Jon, ki je leta 1999 objavil programček za odstranjevanje "zaščite" DVD-jev DeCSS (le-ta uporabnikom Linuxa omogoča, da svoje zakonito kupljene DVDje gledajo na svojem računalniku, piratom pa omogoča, da DVDje nelegalno kopirajo), je ponovno udaril. 26. novembra letos je namreč na svoji spletni strani objavil programček QTFairUse, ki uporabnikom Applovega iTunes-a omogoča kopiranje zaščitene glasbe (oziroma, če smo natančnejši: kopiranje pomnilnika v katerem se nahaja glasba - za predvajanje je potrebna posebna programska oprema) v polni kvaliteti.
Jon, ki se je zaradi DeCSS znašel na sodišču in bil januarja oproščen, tudi v tem primeru odgovarja, da je njegov program namenjen izključno temu, da bi uporabniki Linuxa na svojih računalnikih lahko poslušali svojo zakonito kupljeno glasbo.

Na grožnje s tožbami na podlagi EUCD in DMCA pa Jon samozavestno odgovarja, da upa, da bo imel dovolj prostora v /dev/null...

Več informacij na Wired news.

8 komentarjev

Jon Johansen: decembra zopet na sedišče

The Register - Jon Johansen, fante, ki si je onega dne zaželel ogleda DVD filma na neposvečenem Linuxu, nakar je razvil DeCSS, s čimer je omogočil ogled varnostnih kopij filmov sebi -- ter ostalemu svetu. To seveda ni všeč Hollywoodu in filmarski industriji nasploh, zaradi česar so ga tožili, vendar na sodišču niso uspeli. Tožilci so marca tako napovedali pritožbo na odločitev sodišča, včeraj pa je bil določen datum nadaljevanja sojenja: 2. december.

2 komentarja

DeCSS: hej ho, hej ho, na sodišče mi gremo...

The Register - -- Zopet. Jon Johansen, ki je pri petnajstih pomagal pri izdelavi DeCSS algoritma, ki mu je omogočil predvajanje DVD filmov na Linuk$ operacijskem sistemu in je danes hudo dobro plačan poba, se bo vrnil na sodišče.

Sodišče ga je januarja sicer oprostilo obtožb, vendar se je -- kako nepričakovano -- Motion Picture Association of America odločila, da se na odločitev sodišča pritoži. Klik!

Prav mu je. Kaj pa uporablja napačno programje! [>:D]

4 komentarji

DeCSS legalen!

Slashdot - Po dolgem času končno spet ena dobra novica z drugega brega Atlantika.
DVDCCA (DVD Copy Control Association) je izgubila tožbo proti gospodu Andrewu Bunnerju. Distribuiranje izvorne kode DeCSS tako postaja legalno, saj je 'predsodna prepoved' razveljavljena. Sodno razlago lahko preberete tule. Moram reči, da je to prvi pravni spis, ki je razumljiv tudi navadnim smrtnikom. Zanimivo branje.
Zdaj bodo tudi v Kaliforniji lahko nosili majice z napisom DeCSS izvorne kode brez, da bi šli zato v zapor. Končno en košček zdrave pameti v tem itak norem svetu.
Sodnik je tudi povedal, da se zaščita poslovnih skrivnosti ne more primerjati s tako osnovnimi načeli kot je ameriški prvi amandma, ki govori o zaščiti svobode govora. To je utemeljil s tem, da to ni dopuščeno niti pri zadevah kot sta nacionalna varnost ali pravica do pravičnega sojenja. Zlobni jeziki že namigujejo, da bo sodink zaradi tega prej ali slej odpuščen, če ne kar aretiran... ...

0 komentarjev