»

Američani testirali pomorski napadalni laser moči 150 kW

Breaking Defense - Sredi maja je ameriška vojaška ladja z napadalnim laserjem moči 150 kW preizkusno sestrelila letečega drona. Gre za prvi test tako močnega polprevodniškega laserja v pomorskem okolju, kar pomeni, da se hitro bližamo učinkovitosti, ki bo primerna za splošno vojaško rabo na pomorskih plovilih.

Po tem, ko je z začetkom tisočletja zgodovina dokončno pokopala kemične napadalne laserje in so se vojske usmerile v raziskovanje trdninskih, oziroma polprevodniških, je napredek bliskovit. Razlog tiči predvsem v tem, da smo se v zadnjem desetletju naučili laserske curke učinkovito spajati v en snop. To pa pomeni, da je mogoče napadalne laserje visokih moči zgraditi tako, da skupaj zložimo več manjših enot - na primer takšnih, ki jih že tako uporabljamo v industriji pri rezanju in varjenju kovin. Laserji na osnovi optičnih vlaken sedaj naposled ponujajo tisto kombinacijo moči, kompaktnosti in odpornosti na razmere bojišč, da jih bodo bržkone požegnali tudi konzervativni vojaški ocenjevalci.

108 komentarjev

Dveletna zamuda pri G3 storitvah

Vnunet - Poročali smo že, o prvem G3 telefonu, Nokii 6550. Tehnologija tretje generacije naj bi kmalu postala standard, a izgleda, da bo preteklo še nekaj vode, preden se bo to zgodilo.

Največji svetovni mobilni operaterji namreč poročajo, da bo zamuda pri uvajanju G3 tehnologije samo v VB 12-18 mesecev, kar posledično pomeni še dve leti čakanja v Kokoški. Problem naj bi bil v nezdružjivosti telefonov med sabo, saj si vsak proizvajalcev (Nokia, Ericsson, Alcatel ...) predstavlja implementacijo G3 standarda nekoliko po svoje. Kdaj bo G3 postal komercialna storitev, še ni znano. Več informaciji na Vnunetu.

1 komentar

Katerega štiridesetkratnika?

Techware Labs - Na kratko, za lahko noč. Če se spravljate v nakup enega od njih, potem naj vam bo v pomoč primerjalni test treh 40x CD-RW enot podjetij Plextor, Teac in Lite-On. Vsako od enot so pregledali ter podrobno opisali. Podvrgli so jih tako mnogim testom branja enot (hitrost branja natisnjene, zapečene ter poškodovane zgoščenke), na sekundo natančno so izmerili hitrost zapisa, prepisa ter izbrisa, upoštevali vsa dejstva ter potegnili logičen zaključek. Klik!

10 komentarjev

Malo za šalo

Slo-Tech - Verjetno vas ni veliko, ki ne bi poznali svojevrstnega oblikovanja iMacov. Veliko manj vas dotični računalnik ima doma. In če ste v tej skupini, in imate radi stilno urejeno stanovanje, potem si morate umisliti iToilet.
Seveda zadeva v resnici ne obstaja, je le dokaz, da avtor obvlada risarske programe. Poleg tega je sama stran napisana v šaljivem jeziku, tako da je ogled skoraj nujen[:D]

3 komentarji

Tester hitrosti v igrah

Guru 3D - Sintetičnih testerjev je ogromno, ja. Če pa želite takega, ki vam bo izmeril FPS v DirectX igrah, pojdite sem. Programček je zelo priročen in enostaven. Primeren je za vse tiste, ki se vam ne ljubi odpirati konzole v igri, da bi vam ta štela FPS. Nekatere igre te možnosti sploh nimajo, zato je FRAPS (ime programčka) še bolj priročen. Sicer nismo igračkarska stran, ampak kot veste, so igre eden najbolših pokazateljev sposobnosti sistema. Da pa bi izmerili hitrost le teh, potrebujemo FRAPS.

7 komentarjev

CeBIT 2001

Guru 3D - Na Guru3Dju so se napotili na CeBIT, se tam pogovarjali z raznimi predstavniki podjetij, posneli slike prihajajočih komponent in jih objavili na internetu. Vsega vam ne bom razlagal, ker je materiala res veliko. Posebne omembe je vredna Asusova Geforce 3 kartica, V8200, ki izgleda res dobro. Na njej je hudo velik hladilnik zlate barve. Naslednja zanimiva kartica, sicer ne po izgledu, je bila VideoLogicova Kyro II kartica, ki bo za relativno majhen denar ponujala veliko. VideoLogic je imel na sejmu raztavljene še dts zvočnike in ostalo multimedijsko periferijo. Naslenje podjetje je bilo Hercules s svojim Prophetom III, ki izgleda zelo dobro. Je pri njih že standardno modre barve in ima ubitačno lepe modre hladilnike. (Wanna have it!!!) Novost sta tudi Herculesovi kartici, ki temeljita na Kyru II. Razveseljivo je, da je ena od njih narejena za PCI vodilo. Naslednja zanimivost tega podjetja so LCD zasloni in zadnja Herculesova novost, zvočna kartica Fotissimo II, ki ima (sklepam iz...

1 komentar

Detonatorji in Geforce 2 MX

Overclockers Online - Te, že zelo velikokrat premlete in skoraj nikoli dokočnane teme, so se lotili pri Overclockers Online. Med sabo so primerjali Detonatorje 5.32, 6.62, 7.52 in 10.80. Kot testni sistem so uporabili Pentium III 550 navit na 825 in Geforca MX. Rezultati v Quakeu 3 niso enotni. V 16 bitnih barvah so povsod, razen pri 640×480 najhitrejši Detonatorji 10.80. V 32 bitnih barvah pa so se najbolje izkazali detonatorji 7.52. V 3D marku 2000 pa prednjačijo Detonatorji 10.80, ki naberejo približno 300 (4892) pik več kot ostali. Če vas test zanima, si ga oglejte tukaj.

6 komentarjev

Kako testirati grafikulje?

G3D - Na raznih forumih ljudje zelo velikokrat sprašujejo kako se izmeri FPSje (slike na sekundo) v Quakeu ali pa kje drugje. Pri G3Dju so se tega problema lotili in napisali, za začetnike, zelo informativen člančič o tem, kako izmeriti hitrost grafične. Opisali so postopek v 3D Marku 2000 in pa v nekaterih igrah. Za tiste, ki tega, kako se to naredi ne veste, je ogled skoraj obvezen.

0 komentarjev

Brušenje in poliranje ventilatorjev

vir: G3D
G3D - V neskončni gonji za tišjim računalom ljudje delajo vse bolj čudne stvari. Ena izmed bolj čudnih (ampak delujočih!) je definitivno brušenje in poliranje ventilatorjev, ki so ga izvedli na G3D. V bistvu je teorija popolnoma jasna: velik del hrupa ustvarja sam pretok zraka skozi ventilator, in ne le njegov motorček. Še posebej neugodni so ostri robovi ohišja in krilc ventilatorja. Seveda je logična rešitev brušenje le-teh toda do sedaj nisem zasledil nobenega, ki bi bil dovolj obupan (ali zdolgočasen) da bi to dejansko naredil. Vsaka čast fantom pri G3D, še posebej zato, ker so vso zadevo temeljito poslikali in naredili pravo malo analizo. Priporočljivo branje!

0 komentarjev