»

Samsung izdal zeleni 1,5 TB-disk

The Register - Samsung je predstavil prvi trdi disk iz nove serije F2EG, ki nosi ime 1.5 TB EcoGreen F2EG. Poldrugi terabajt prostora je proizvajalec priskrbel z uporabo treh 500 GB-plošč. Na vprašanje, zakaj niso izdali dvoterabajtnega modela, kot je s podobno tehnologijo na štirih ploščah storil Western Digital, so odgovorili, da so lahko tako izdelali bolj zeleni disk. Trdijo, da F2EG porabi 40 odstotkov manj energije energije v mirovanju in 45 odstotkov pri pisanju oz. branju. Poleg tega se disk hitreje zažene, je zanesljivejši in tišji, dodajajo. Družina diskov F2EG se vrti s 7200 obrati na minuto, uporablja trigigabitni priklop SATA in poseduje 16 ali 32 MB predpomnilnika. Omenjeni model stane 149 dolarjev, na voljo pa bosta tudi terabajtni in polterabajtni.

18 komentarjev

Intel z novimi procesorji za prenosnike

Google - Če uporabljate prenosnik, ga najbrž predvsem zaradi njegove lastnosti, da lahko delate kjer koli. Pred časom so sicer prenosniki bili prepočasni za kakršno koli "resno" delo, a tudi to se spreminja, nenazadnje pa tudi prenosniki postajajo dovolj sposobni za poganjanje različnih iger. A vendar poslovneži, ki rabijo prenosnik tudi po celoten delovnik, še vedno po večini prisegajo na vzdržljivost baterij ter posledično njihovo dobo delovanja z enim polnjenjem.

In kot naročeno za takšne ljudi, bo Intel izdal štiri nove procesorje, ki se resda ne morejo pohvaliti s hitrostjo delovanja, lahko pa se s svojo nizko porabo. Tako bodo na trg prišli naslednji procesorji:
  • 1,4 GHz Celeron M, s porabo 24,5 vata,
  • "Ultra Low Voltage Celeron M" z 900 MHz ter porabo sedmih vatov,
  • "Low Voltage Pentium M" z 1,3 GHz in 12 vati,
  • ter "Ultra Low Voltage Pentium M" z 1,1 GHz in porabo sedmih vatov.
Oba Pentium M procesorja imata 1 MB L2 predpomnilnika, nova predstavnika Celeron M družine pa posedujeta...

0 komentarjev

Vaš mobilnik je lahko tudi optični bralnik

Slashdot - NEC in Nara Institute of Science and Technology sta razvila posebno tehnologijo, s pomočjo katere lahko uporabite vaš prenosni telefon s kamero kot optični bralnik, četudi ima kamera nizko ločljivost. Vse kar je potrebno za optično branje slike je, da vaš telefon med snemanjem filma pomikate po podlagi, posebna programska oprema pa poskrbi za optimizacijo slike, ki jo sestavi iz delčkov filma. Tehnologijo bo moč uporabiti tudi v video kamerah, omogočala pa naj bi visokokvalitetne slike pri velikosti do formata A4.

7 komentarjev

Poslovneži stavijo na mobilnost

Gambit - Morda se sliši že klišejsko (posebej, ker prihaja izpod moje tipkovnice), ampak prenosniki so postali več kot enakovredni klasičnim računalnikom. Tudi cenovno, če pogledamo iz sončne na senčno stran Alp.

Da je temu res, priča tudi sledeča ugotovitev skupine Meta Groups, ki trdi, da bo do konca leta 2006 samo še 45 odstotkov poslovnih uporabnikov uporabljajo namizmi računalnik, oziroma, z drugimi besedami, kar 55 od stotih poslovnežev bo kot primarni sistem uporabljalo prenosnik.

Kot napovedujejo, pa zaradi tega ne bo trpela tehnična opremljenost, saj naj bi povprečen uporabnik te skupine imel v lasti še digitalni sistem za zabavo, po vsej verjetnosti domači kino in/ali igralni sistem, ter napreden mobilni telefon, ki bo do takrat že vseboval lastnosti današnjih dlančnikov. Klik.

Tudi v 21. stoletju je lahko biti jasnovidec...

2 komentarja

Prenosniki se selijo v Azijo

X-Bit Labs - Kitajska, Tajvan, Hongkong in Singapur, Filipini in Južna Koreja so že dolgo časa "leglo" vseh elektronskih stvari, saj se v stremenju k čim cenejšim obratom in izdelkom vsa podjetja obračajo prav v te države Daljnega Vzhoda (ali zahoda, odvisno od zornega kota [:D] ). Podoben trend se pojavlja tudi pri prenosniških izdelkih in skoraj vsa podjetja selijo veliko obratov ter iščejo nove poslovne partnerje za dobavljanje strojne opreme prav v tem predelu zemeljinega obličja.

Leta 2002 so Tajvanci proizvedli že 65 % vseh prenosniških osebnih računalnikov, za letos pa pričakujejo že številko okoli 70 %. Sem se tako poleg preostalih selijo tudi Toshiba, HP, Dell in Apple. Ostale zanimive številke in podatke si oglejte tukaj.

3 komentarji

Toshiba predstavlja nove "nadomestne" prenosnike

X-Bit Labs - Sicer tvegam, da me bo nekaj zagrizenih uporabnikov grdo gledalo, samo ugotovitev, da so prenosniki kljub vsem pomanjkljivostim postali ugodna alternativa namiznim modelom, je v zadnjem času precej na mestu. Tega se očitno zavedajo tudi proizvajalci, ki ponujajo vedno več modelov domačih prenosnikov. Nova predstavnika serije je sedaj predstavila Toshiba.

Modela Satellite A15-S129 in A25-S279 se tako ponašata s funckionalnostjo "sedečih" bratov, saj A15-S129 skriva kombinirano DVD/CD-RW enoto, 40 GB diska ter 15" XGA zaslon, A25-S279 pa 256 MB pomnilnika in 20 GB diska več, poleg tega pa še integriran WLAN vmesnik. Prvi za ceno nekaj več kot tisoč dolarjev, drugi pa še pol toliko. Primerjelno tabelo in ostale podatke si oglejte na X-Bit Labs.

4 komentarji

Manj vroči prenosniki

Slashdot - Ste kdaj gledali DivX ali DVD film na prenosnem računalniku, a škatle niste imeli nikamor za postaviti in ste jo tako držali kar na kolenih? Če ste, potem veste, kako neprijetno deluje vročina prenosnika na vaše telo in kako bi bolj uživali v filmu, če bi bilo računalo spodaj hladno. Nekdo se je zavedel tega "problema".

Sandia National Laboratories so tako razvili in patentirali sistem hlajenja z alkoholom metanolom. Namesto hladilnih teles v obliki kovinskih reber, bodo po računalu speljane kot las in manj tanke bakrene cevčice, ki bodo s pomočjo izhlapevanja in kondenziranja metanola prenašale toploto z enega dela računala na druge dele (recimo zadnja stran ekrana) in s tem omogočile boljše in bolje razporejeno hlajenje celotnega prenosnika. Več si preberite na: /.

0 komentarjev

Doba prenosnikov

ZDNet - Če pomislite na preteklo desetletje, se verjetno ne boste spomnili na nikogar, ki bi imel svoj prenosni računalnik. Če pogledate stanje sedaj, se z njim ponaša že velik del študentov, da o tistih, ki jim je bil namenjen, niti ne govorim.

Da je temu tako, kaže tudi analiza, ki jo je za ZDnet naredil Gartner, ki pravi, da je na vsak četrti namizni računalnik prodan en prenosnik. Kot napovedujejo, se bo to razmerje do leta 2006 popravilo na en prenosnik na tri prodane računalnike.

Kako so prenosniki v zadnjih letih tržni delež povečali za 50% in kaj se nam obeta v mobilnih platformah v prihodnosti pa si lahko preberete tukaj.

0 komentarjev