»

Mandrakelinux 10.0 Community

OSNews - Mandrakesoft je izdal novo različico priljubljene distribucije Linuxa, Mandrakelinux 10.0 Community, ki uvaja nov sistem izdajanja različic (glej povezane novice). Novosti je zares veliko, izpostaviti pa moramo predvsem Linux 2.6.3, KDE 3.2, Sambo 3.0.2, OpenOffice 1.1 in Mozillo 1.6. Programja je precej več, kot ga je bilo ponavadi, saj se "desetka" nahaja na štirih zgoščenkah in ne treh, kot smo bili vajeni do zdaj.

Nova različica je za prenos na voljo le članom MandrakeCluba, čez nekaj dni pa bo še vsem ostalim. Mandrakelinux 10.0 Official bo izšel Maja 2004 in bo prinesel vse bombone, ki smo jih bili vajeni iz prejšnjih različic -- Discovery, PowerPack ... Razveseljivo je, da je nova različica poslovenjena precej bolje, kot prejšnje različice. Klik!

3 komentarji

Se bo tudi MandrakeSoft preimenoval?

Slashdot - Očitno je spreminjanje imen podjetij, organizacij in izdelkov ena izmed najpogostejših tem, ki smo jih prisiljeni prežvečiti v novicah. Spomnimo se samo Mozillinih sinov, ki se trenutno imenujeta Firefox in Thunderbird, pa Lindowsa, ki je postal Lin---s, afere MikeRoweSoft, projekta eMule ...

Zdaj pa je preimenovanje doletelo še francoskega distributerja Linuxa, MandrakeSoft. King Feature Syndicate of America si namreč lasti blagovno znamko "Mandrake the Magician" in sodišče je od koncu 4 leta trajajočega postopka odločilo, da mora MandrakeSoft plačati 70.000 ? odškodnine ter spremeniti ime in logotip (v francoščini). Francosko podjetje se je na odločitev pritožilo, kar lahko postopek podaljša za dodatna 3 leta. V tem času lahko MandrakeSoft uporablja obstoječe ime, logotip in domene.

5 komentarjev

MandrakeSoft umika najnovejši XFree86

Slashdot - Pred kratkim je začela veljati nova licenca za grafični strežnik XFree86, kar utegne imeti silno negativne posledice na nadaljnji razvoj odprtokodnih sistemov, kjer odprta implementacija X predstavlja osnovo domala vseh operacijskih sistemov z grafičnim vmesnikom. Tako je MandrakeSoft iz Mandrake Linuxa 10, ki ga pravkar razvija, umaknil XFree86 in ga namerava zamenjati s starejšo različico 4.3, ki je bila izdana pod drugačnimi licenčnimi pogoji. Uporabniki se seveda na veliko pritožujejo, ker ima novi XFree86 nekatere pomembne novosti, med drugim podpira več strojne opreme, a imajo razvijalci MandrakeSofta povsem zvezane roke. Podrobnosti.

4 komentarji

eclipseCon 2004

News Forge - Eclipse.org je konzorcij velikih korporacij, kot so IBM, Borland, Merant, Red Hat, SUSE, Intel, Micro Focus in Hitachi, ki s skupnimi močmi razvijajo odprtokodno programsko rešitev Eclipse za razvoj programske opreme v Javi. Od danes pa do 5. februarja bo v Anaheimu v ZDA potekala konferenca eclipseCon, ki zbuja veliko medijske pozornosti. Gre namreč za enega izmed prelomnih dogodkov obdobja, v katerem želi Microsoft pritegniti programerje v Javi k okolju .Net, Sun, ki, zanimivo, ni član Eclipse.org, pa želi to preprečiti. O pomembnih dogodkih na konferenci vas bomo še obveščali. Klik!

5 komentarjev

MandrakeSoftove novice

PC Linux Online - V intervjuju prvega moža MandrakeSofta, Francoisja Bancilhona, na konferenci LinuxWorld je prišlo na dan veliko novic o francoskem distributerju Linuxa. Najpomembnejša je prav gotovo ta, da je podjetje zadnje obdobje končalo z dobičkom, kar pomeni, da se bo prav kmalu, sami načrtujejo nekje marca, popolnoma iztrgalo iz rok bankrota, ki jim je grozil več kot eno leto. Skoraj nič manj pa ni odmevna nova politika izdaj Mandrake Linuxa. Z različico 10.0, katere prva beta različica je pravkar izšla, bodo uvedli dve veji izdaj. Veja "community (skupnost)" bo izšla prva in bo izhajala vsakih 6 mesecev, veja "offical (uradna)" pa vsakih 18. Vendar ta sistem ni tak kot pri RedHatu ter navezah OpenOffice.org - Sun in Mozilla - Netscape (ta je že pokojna), saj bodo razvijalci MandrakeSofta aktivno sodelovali pri razvoju obeh vej. Klik!

Na novico nas je opozoril tudi gpg.

0 komentarjev

Mandrake rešen?

Slashdot - Francoski distributer Linuxa -- Mandrake, ki je nekaj časa bil krepko v rdečih številkah in je skoraj bankrotiral, se je očitno uspešno rešil pred stečajem. To je verjetno posledica tudi bolj radikalnih ukrepov, kot je na primer oglaševanje v obliki bližnjic med zaznamki in nekaj malih oglasnih sporočil med nameščanjem. Očitno ves trud ni bil zaman.

Kot so objavili na svoji spletni strani v finančnem poročilu, Mandrake od januarja 2003 posluje pozitivno in v tem ali naslednjem četrtletju pričakujejo prvi dobiček. Zaenkrat so zmanjšali izgubo za sedemkrat, stroške za petkrat in petkrat povečali bruto dobiček. Kako bo Mandraku uspevalo v prihodnje ne vemo, a bi bilo vsekakor žalostno videti, če bi ena izmed najbolj razširjenih distribucij izginila. Klik! za vse, ki si želite več informacij in Klik! za stran z nekaj številkami o Mandrakovem finančnem stanju.

2 komentarja

MandrakeSoft: Stečajni postopek?

The Register - Sodeč po e-poštnem sporočilu, ki je nekako "spronicalo" v javnost, se MandrakeSoft, francoski izdelovalec Linux distribucije Mandrake, spogleduje z rdečimi številkami: 2 MIO EUR slednjih.

Kakor je razumeti iz zasebnega sporočila, se predsednik že trudi rešiti podjetje; likvidacija seveda nikomur ni po godu (z izjemo stečajnega upravitelja), možnih rešitev pa je več. Kratkoročno želijo doseči predvsem prolongacijo (odlog) oz. delni odpis dolgov pri upnikih, dolgoročno pa bi jim ležala predvsem razdelitev podjetja na več manjših specializiranih divizij oz. združitev s kakšnim drugim podjetjem.

Po eni strani bi zlahka zapisal, da se čudim podjetjem, ki se ukvarjajo s "prostim programjem", a istočasno kujejo dobičke: viri so pri tovrstnem programju namreč omejeni s samosvojo distribucijsko politiko (beri: ta je bliže Marxu kot kapitalizmu). Nemški SuSE je denimo pred časom prejel precejšnjo injekcijo, ko je vanj dobesedno milijone dolarjev investiralo podjetje IBM, ki svoje kremplje...

5 komentarjev