»

ATI RADEON XPRESS 200, nov vezni nabor

Hardware Zone - Vse od pojava AMD 64, sta bila na trgu prepoznavna samo dva ponudnika veznih naborov: nVidia in VIA. SiS in Ali sicer ponujata svoje rešitve, vendar nista nikdar dosegla zahtevnih kupcev.

Kot kaže stopa v igro tretji velikan, ATi, ki je do sedaj ponujal vezne nabore predvsem za Intelovo platformo. Če zanemarimo Radeon 320M IGP, ki se je vgrajeval izključno v prenosne računalnike, podjetje sedaj ponuja vezni nabor za AMD 64 - Radeon XPRESS 200, ki podpira zadnje tehnološke rešitve (PCIe in podobno).

Nabor je zgrajen klasično - kombinacija severnega in južnega mostu. Glede na to, da je AMD vgradil krmilnik pomnilnika v samo jedro procesorja, v samem severnem mostu razen podpore za PCI...

7 komentarjev

Preporod čipovja nForce2: Ultra 400Gb

Overclockers Australia - Na več internetnih straneh so se pojavili prvi preskusi nVidiinega novega veznega čipovja za AMD-jeve procesorje Athlon XP. Sprememb je kar nekaj, predvsem v južnem delu čipovja (MCP). V njem po novem najdemo podproro za Gigabitni LAN, vgrajen je nVidiin "strojni" požarni zid, ki ga poznamo že iz nForce 3, dodana pa je tudi podpora SATA-diskom ter RAID-poljem, v katera lahko priklopimo tako diske PATA kot SATA. S tem so predvsem razbremenili promet preko zastarelega vodila PCI.

Vendar pa so na veliko žalost vseh iz južnega mostu umaknili podporo zvočnemu kodeku Soundstorm, tako da zdaj lahko uporabljamo samo navaden kodek, AC97. Prav tako ni podpore za težko pričakovani PCI Express, vendar se že širijo govorice, da je podpora za ta standard na poti in da bo nVidia izdala še eno različico Southbridgea, ki bo to podpiral.

Zdaj pa veselo na branje:
Hot Hardware
OC Club
PC Perspective
NV News
Tech Report
Sudhian

10 komentarjev

64-bitna Okna XP za vse 64-bitneže

Slashdot - Čeprav so 64-bitni procesorji za namizne računalnike že nekaj časa med nami, je večina preizkuševalcev mnenja, da bo vse skupaj resnično zaživelo šele s 64-bitno različico Microsoftovih Oken XP. Razvijalcem so bile beta različice že nekaj časa na voljo, zdaj pa si jo lahko prenesejo tudi navadni uporabniki AMD Opterona oziroma Athlona64. Glede na to, da je različica omejena na 360 dni, predvidevamo, da bo končna različica izšla tekom letošnjega leta. V tem času bodo tudi razvijalci imeli čas pripraviti tudi 64-bitne gonilnike. Po poročanju uporabnikov namreč v trenutni različici delujejo le 64-bitni, kar trenutno pomeni marsikatero težavo z združljivostjo starejše strojne opreme.

8 komentarjev

64 proti 32 bitom

OSNews - Na OSNews se je Tony Bourke vprašal, če stari mit, da so 64 bitne aplikacije počasnejše od 32 bitnih res velja. Zato je svojo Sun Ultro 5 zapregel v par testov. Preizkušal je hitrost kompresije podatkov, ssl in podatkovne baze. Rezultati so zelo zanimivi saj je prišel do zaključka, da so 64 bitni programi tako počasnejši kot tudi večji. Vendar priznava, da obstajajo aplikacije, ki bi pridobile s 64 biti. Celoten prispevek. Komentarji k zgodbi bralcev na /. potrjujejo njegove ugotovitve. Kolikor sem uspel razbrati velja splošno mnenje, da bi s 64 biti pridobili samo pri manipulacijah z veliko podatki. Za navadne programe je 32 bitov veliko boljša naložba.

Mar to pomeni konec mita o 64-bitni superiornosti?

3 komentarji

Plošče pripravljene na 64 bitov

Abitova plošča

Hardware Zone - AMD je že pred nekaj časa napovedal svojo najnovejšo serijo procesorjev - Athlone 64. Zaenkrat se procesorji še niso prijeli pri domačih uporabnikih, saj je cena previsoka, da bi si ga lahko privoščili vsi. A plošče so že priseple na trg in ponudba je že kar dobra, če upoštevamo, da sta na voljo dve čipovji - nForce 3 in K8T800. Na Hardware Zone so spisali res obsežen preskus, saj obsega kar 46 strani in 15 plošč različnih proizvajalcev.

4 komentarji

AMD-jevih 64 za prenosna računala

X-Bit Labs - Včeraj je izpod rok AMD-jevih strokovnjakov luč sveta ugledal njihov novi procesor. Kot je zadnje čase v AMD-jevi navadi, je ta pripravljen za delovanje v navezi s 64-bitnimi aplikacijami, kljub temu, da ni namenjen namiznim PC-jem.

Procesorji so izdelani v 0,13 mikronih, imajo 1 MB L2 predpomnilnika in za priklop na matično ploščo potrebujemo Socket 754 podnožje. Za optimalno delovanje potrebujejo 62 W moči, kar je veliko za prenosni procesor, vendar zahvaljujoč PowerNow! tehnologiji v stanju mirovanja porabi manj, kot bi sicer.

Na voljo so v izvedbah 2800+, 3000+, 3200+. V enakem vrstnem redu so jih pri AMD-ju ocenili na 193, 223 in 293 čezlužnih zelencev. Izdelani pa so bili v AMD-jevi tovarni v Dresdnu v Nemčiji.

5 komentarjev

Athlon 64 3400+: testi, testi, testi ...

Athlon 64 3400+

vir: AMD Zone
Overclockers Australia - Poročali smo že, da je AMD začel prodajati Athlona 64 3400+, sedaj pa so ga tudi uradno najavili. Vse večje tuje strani so ga že dodobra preizkusile, tako da se vam obeta zajetna bera branja.

17 komentarjev

Athlon 64 3400+ naprodaj

X-Bit Labs -

Čeprav AMD še ni uradno napovedal Athlonov 64 3400+, so se le-ti že pojavali v nekaterih internetnih in tudi klasičnih prodajalnah, kar daje slutiti, da jih bo AMD uradno predstavil kmalu. Procesor tiktaka pri 2,2 GHz in ima cel megabajt drugonivojskega predpomnilnika ter podporo Cool'n'Quiet tehnologiji. Spravili ga boste v podnožje Socket 754, prek vgrajenega krmilnika pa podpira enokanalni pomnilnik PC3200. Cene se trenutno gibljejo med 440 in 533 dolarji. Uradnih informacij iz AMD-ja še ni. Več o tem.

10 komentarjev

Athlon 64 3000+ pod drobnogledom

X-Bit Labs - Ob takšnih ponedeljkovih večerih, ko se na IT-sceni ne dogaja mnogo, je čas, da si ogledamo kakšen test. To pot so si Rusi ogledali, kaj nam AMD ponuja za dobrih dvesto dolarjev. Ugotovili so, da se Athlon 64 3000+ kljub prepolovljeni velikosti drugonivojskega predpomnilnika napram 3200+ (oba tečeta pri 2 GHz) z njim uspešno kosa, saj zaostaja za borih pet odstotkov po moči. Pentiuma 4 2,8 GHz, ki stane približno enako, pa...

34 komentarjev

Dell Latitude D600

Hardware Zone - Na HardwareZone so si pogledali novi Dellov prenosnik z imenom Latitude D600. V njem tiktaka Intel Pentium-M procesor s frekvenco 1.3 GHz do 1.6 GHz, odvisno od denarja, ki ga namenite nakupu, in 1 MB drugostopenjskega predpomnilnika. V njem najdemo tudi 512 MB RAMa, Hitachi trdi disk s kapaciteto 40 GB, ki deluje pri 5400 obratih na minuto ter ATI Mobility Radeon 9000 grafiko. Velikost zaslona znaša 14.1", poleg vseh standarnih priključkov pa ob nakupu...

1 komentar

ASUS External CD-RW

Hardware Zone - Na trgu se pojavlja vedno več zunanjih računalniških komponent, saj nekateri potrošniki cenimo prednosti prenosljivih naprav. Napravo, ki jo uvrščamo v to skupino so si ogledali na HardwareZone. Gre za zunanji zapisovalec podjetja ASUS, z imenom External 52x24x52x CD-RW. Priklučimo ga na USB vrata, kot večino ostalih, na testu pa se je odrezal odlično. Kot končno oceno si je zato prislužil 5 točk od petih. Naj omenim še, da ga lahko dobite za slabih 200 ameriških zelencev. Oglejte si celoten članek.

0 komentarjev