»

Zavajanje se ne izplača, vsaj ne z Microsoftom

Slashdot - Da se zavajanje ljudi z registracijo domen, podobim Microsoftovi, ne izplača, je pred časom ugotovil še najstnik Mike Rowe, sedaj pa na podlagi skoraj 4 milijone dolarjev težke kazni še Daniel Khoshnood.

Le-ta je preko domene windowsupdate.com ponujal prenos orodne vrstice, ki mu je posledično prinašala denar od sponzorjev. Microsoft so v tem primeru bolj kot način služenja zmotila elektronska sporočila, v katerih je Khoshnood oglaševal svojo stran, poroča Slashdot.

Kot pravijo na Slashdotu, ni znano, ali je dodatek res izpolnjeval nalogo, namreč nameščanje varnostnih popravkov.

3 komentarji

Novi znaki v imenih domen

Mozillazine - Končno si bomo lahko privoščili domene s takimi imeni, kot si jih želimo. Pod pritiskom večjih narodov, predvsem Nemčije, Japonske in Kitajske, bodo imena domen lahko vsebovala 92 novih znakov, kar je marsikomu polepšalo življenje, saj je denimo v Nemčiji bilo vloženih čez 600.000 zahtevkov za imena domen s preglasi. Seveda morajo svoje dodati tudi brskalniki, ki večinoma že podpirajo novo zahtevo, npr. Mozilla, Mozilla Firefox, Netscape, Opera, Konqueror in Safari. Internet Explorer novotarije še nima, na voljo pa je razširitev, s pomočjo katere si opomore.

17 komentarjev

Lindows odslej tudi Lin---s

OSNews - Pred kratkim je zaradi pritožbe Microsofta padla odločitev, da mora podejetje Lindows spremeniti svoje ime. Pa ne povsod, ampak (zaenkrat) samo na Nizozemskem, v Belgiji in Luksemburgu. In kako je podjetje reagiralo? Po predpisih, seveda. Odslej bo v omenjenih državah znano pod imenom Lin---s, kar izgovarjamo Lindash, ali po naše -- Lindpomišljaj. Seveda je že na voljo spletna stran z novim imenom. Klik!

8 komentarjev

Čigava bo blagovna znamka eMule?

Slo-Tech - Večrat smo že poročali o težavah, ki jih imajo podjetja in organizacije z blagovnimi znamkami, nazadnje predvsem v povezavi z Mozillo (Firebird) in Microsoftom (Lindows.com, MikeRoweSoft.com). Skoraj nikoli pa ne mine mesec, da ne bi zagodrnjali tudi o pritiskih na razvijalce programja za izmenjavo datotek po internetu.

In zdaj sta se obe nevšečnosti združili in zadeli projek eMule. Ta je članom svojega foruma poslal obvestila, da je v Nemčiji nekdo zaščitil blagovno znamko eMule in zdaj poskuša prevzeti ali zaprti vse spletne strani s tem imenom ali podobnim. Prva je na vrsti domena eMule.de, a so se razvijalci enoglasno odločili, da bodo nemškemu delu projekta priskočili na pomoč in zahtevali umik blagovne znamke. Pri tem pa bodo potrebovali kar precej denarja, a so očitno pripravljeni tudi na to.

Na novico nas je opozoril PicNiK.

16 komentarjev

MikeRoweSoft.com proti Microsoftu: epilog

Slashdot - Zgodba o 17-letnem fantu, ki se je hrabro postavil proti Microsoftovim možem, je dobila epilog. Največja hiša za razvoj programske opreme na svetu je mladoletniku v zameno za domeno MikeRoweSoft.com odobrila povrnitev stroškov za prenos spletne strani na novo domeno, brezplačno usposabljanje pri Microsoftu, XBox, vabilo na tehnološko prireditev v Redmondu in še nekatera darila. Po trditvah Microsoftovega predstavnika so s poravnavo želeli v mladostniku vzbuditi zanimanje za tehniko. Klik!

Zdaj pa hitro kupit majkrosoft.com :)

16 komentarjev

Microsoft vzel zadevo preveč resno

The Register - Po tem ko smo poročali o Microsoftovem namenu tožbe proti Mike Roweu zaradi domnevne kraje blagovne znamke, so Microsoftovi predstavniki tokrat priznali, da so se zmotili in so zadevo verjetno vzeli preveč resno, ko so nad 17-letnega študenta poslali besno hordo svojih odvetnikov, kateri bodo očitno začeli tožarili tudi fonetično podobne domene. Za svoj pritisk se niso opravičili, prav tako niso nikjer namignili, da bi Mike Rowe bil do domene upravičen, verjetno pa vse skupaj kaže na dejstvo, da je veliko negatvne publicitete Microsoft prisililo v iskanje alternativne rešitve. Klik!

15 komentarjev

Microsoft tožil MikeRoweSoft.com

The Register - Poznano je dejstvo, da se velike korporacije rade tožarijo zaradi (zelo) podobnih imen in naslovov (Windows in Lindows), a tokrat Redmondski velikan precej verjetno pretirava. Tako je 17-letni kanadski študent Mike Rowe registriral domeno www.MikeRoweSoft.com, kar pa ga je sedaj pripeljalo do srečanja z Microsoftovimi odvetniki. Ti so mu ponudili da jo odkupijo za 10 dolarjev, ko pa je le-ta hotel 10.000 dolarjev, so nameravali domeno iztožiti, ker "naj bi Mike Rowe posedoval domeno samo zaradi izkoriščanja Microsofta".

Da Mikeova domena in domena Microsofta nimata ničesar skupnega, razen dejstva, da se podobno izgovorita (oz. zazvenita), Microsoft seveda ne dojame. Mikeova stran, MikeRoweSoft.com, trenutno ne deluje, vendar če vas zanima njena vsebina, lahko kliknete sem za Googlov shranjeni vnos.

26 komentarjev

Za kratek čas...

Google - Se še komu zdi rahlo ironično, da Google uvršča sebe šele na tretje mesto med iskalniki? Ne verjamete? Kliknite na to povezavo! To za marsikoga ni nevemkakšna novica, je pa vseeno zelo zabavno dejstvo. Kaj mislite? So ljudje pri Googlu šlampasti (ker po moje ne bi imeli veliko dela, da priredijo prvi zadetek) ali preprosto preveč pošteni, da bi posegali na tak način v delovanje njihovega iskalnega strojčka?

8 komentarjev

Imena domen in trademarki

Slashdot - Še en proces, še ena izguba. Tokrat je AOL iztožil, da je Aimster kršitev blagovne znamke AIM (Aol Instant Messager). Aimster bo moral AOLu dati vse domene, ki vsebujejo črke "AIM". No pa, da se še malo spravim na intelektualno lastnino. Softwarski patenti... jih res rabimo? Mati Evropa jih očitno namerava počasi uvesti. Jaz bom patentiral kopiranje datotek (majke mi). Če koga zanima knjiga o vseh problemih, ki se pojavljajo ob bumu novih medijev in novih načinov kontroliranja ljudi, zelo priporočam Information liberation, ki jo lahko snamete tudi tule.

1 komentar