»

Broadband za vsakogar

Triera - Ponudnik kabelskega interneta Triera bo 1. septembra začel s trženjem novih naročniških paketov.

Vzpodbudne so predvsem nove cene, ki so po nedavni podražitvi SiOL ADSL paketov sedaj povsem konkurenčne, najbolj pa veseli dejstvo, da so se pri Trieri odločili ponuditi paket Lite. Slednji za slabe tri tisočake mesečno ponuja hitrost 128/64 kbit/s, kar bo gotovo prepričalo še zadnje uporabnike klicne povezave.

Ob vezavi za 24 mesecev pa ponujajo še akcijsko ceno priklopa 900 SIT, v katero sta všteti tudi prvi dve naročnini.
Povezava na izvorno novico.

46 komentarjev

Se vam ugaša strežnik? Brez skrbi...

The Register - Kot poroča Register, je število Dellovih strežnikov PowerEdge 1650, ki so v obilici dima prenehali delovati, doseglo statistično signifikanco ali z drugimi besedami, to so opazili celo pri Dellu.

Stranke je pomiril Bruce Andersen, ki je v slogu enega od slovenskih mastodontov dejal, da ni razloga za paniko, saj se v primeru pregrevanja določenega dela matične plošče, ki je kriv za napako, računalnik sam ugasne. Dell je prizadetim strankam seveda ponudil brezplačno zamenjavo matične plošče, vseeno pa si z razlogo podjetje ni pridobilo privržencev.

Internet vam ne dela?

0 komentarjev

Minutni ADSL

The Register - V času, ko celo v Sloveniji pobudo začenjajo prevzemati širokopasovne povezave, se v ne tako oddaljeni okolici pojavljajo ponudniki, ki menijo, da je časovno zaračunavanje ADSL storitev smotrno.

Kot poroča Register, je nizozemski ponudnik ZON ponudil ADSL dostop, ki se ga plačuje po časovni porabi. Kot razlagajo, še vedno obstajajo uporabniki, ki ob določenem času rabijo velike hitrosti, vendar to le krajši čas. Zanimivo je vseeno dejstvo, da urna postavka v cenejši tarifi predstavlja skoraj desetino mesečne naročnine.

Izvorna novica pa ponuja še nekaj primerjalnih podatkov, ki se vam lahko zdijo zanimivi.

10 minut najete linije, prosim...

21 komentarjev

Kitajska, Rusija in ZDA povezane s 100MBps

Slashdot - Kitajska, ZDA in Rusija nameravajo v skupnem projektu narediti direktno povezavo s hitrostjo 100MB/s, kar bi naj rešilo problem, ki s katerim so se srečevali v Rusiji in na Kitajskem - med Rusijo in Kitajsko ni bilo neposredne internetne povezave, zato so se morali znanstveniki povezovati preko ZDA, če so hoteli "govoriti" z svojimi znanstvenimi sodelavci. Projekt, ki se imenuje Little GLORIAD, je samo predhodnik "pravega" GLORIAD-a, ki bi naj podatke med državami pretakal z hitrostjo 10 gigabajtov na sekundo oziroma kar 60-krat hitreje kot Little GLORIAD. Klik!

Še originalen članek - klik!

14 komentarjev

Širokopasovna revolucija

Slo-Tech - Ko sem pred nekaj časa razmišljal, ali sem razvajen, ker ob delu na internetu preko ISDN linije samo izgubljam živce, in tega zaradi skrbi za lastno zdravje ne počnem več (namreč delam na počasni liniji na spletu), me je danes pomirila prijateljica. Izjavila je namreč, da bo določene podatke raje pogledala v stanovanju v prestolnici, kjer ima vsaj hitro povezavo, ker "doma sploh ne more delati, ker dela navadna linija prepočasi". Kot kaže, postajamo uporabniki čedalje bolj zahtevni.

Da je temu res tako, priča izjava evropskega komisarja za informacijsko družbo Erkkija Liikanena, ki je na eni od konferenc v Bruslju izjavil, da "lahko glede na rast prodaje širokopasovnih povezav vsekakor govorimo o širokopasovni revoluciji". Po pričakovanjih prednjačijo povezave xDSl, in kakor pravi statistika, se Evropska unija bliža vrednosti 20 milijonom uporabnikov širokopasovnih povezav.

Poleg številk se je dotaknil tudi namere Bruslja, da stimulira izgradnjo infrastrukture v ruralnem okolju,...

28 komentarjev

Koliko pomenijo študentje?

The Register - Spomnim se izjave šolskega ministra Bajukove vlade, Lovra Šturma, ki je na podelitvi zlatih spričeval Mature 2000 za šolajočo mladino obljubil zastonj dostop do interneta. Nato je prišla dolgo pričakovana Arnesova cenejša številka za klicni dostop, zdaj pa imamo kabelske ponudnike in skoraj monopolista, ki se zavedajo, da je treba potrošnike vzgajati kot mlade. In tu smo, kot kaže, že pred tujino.

Register tako poroča, da so se ponudniki dostopa do interneta šele zdaj začeli zavedati, kakšen potencial bodočih strank predstavljajo študenti. Večina ponudnikov je tako pocenila klicni dostop in uvedla pakete xDSL, ki so cenovno celo primerljivi s slovenskimi. Posledično so uvedli nove ugodnosti, od brezplačnih požarnih zidov do brezžičnih omrežij. Kako se ponudniki še borijo za svoj tržni delež, si oglejte tukaj.

Vseeno bi bilo zabavno pogledati BDP teh držav.

7 komentarjev

Dan, ko je skoraj umrl mp3.com

The Register - Dogaja se velikim, dogajalo se je tudi v naših logih. Namreč to, da lastnik spletne strani pozabi podaljšati domeno. Tokrat je bil na vrsti mp3.com.

Kot poroča Register, je Steve Cox, pisec glasbe, ki za razširjanje uporablja tudi mp3.com, ugotovil, da poleg glavne strani ne deluje nobena od njenih podstrani. Po nekaj VeriSign-ovih preusmeritvah je za borih 35 dolarjev podaljšal domeno, česar očitno ni uspelo več milijonskemu Vivendi Universal.

Registru še ni uspelo ugotoviti, kako dogodek komentirajo pri Vivendi Universal, saj so nedosegljivi, poleg tega pa imajo blokiran poštni strežnik. Epilog, če bo, bomo spremljati tudi na Slo-techu.

Kdo bo naslednji na vrsti?

8 komentarjev

Bodo širokopasovne povezave rešile podeželje?

The Register - Migracija v mesta in spreminjanje zaposlitvene strukture sta dejavnika, ki vedno bolj očitno spremljata sodoben čas. Problema se zaveda večina politikov, kako pa se aktivno vključiti v njegovo reševanje, je vseeno zgodba zase.

Tako je zanimiv pristop ubral britanski e-poslanik Andrew Pinder, ki meni, da je eden od ključnih dejavnikov, ki zavirajo večje naseljevanje na podeželju, slaba informacijska povezanost. Tako razlaga, da se pojavlja čedalje večje zaposlovanje na področju informacijske tehnologije, ki pa se brez širokopasovnih povezav ne more razvijati.

Ideja je sicer dobra, kako pa naj bi jo uresničili, pa si tudi na Registru niso na jasnem.

3 komentarji