»

Gmail ranljiv

Slashdot - Izraelska novičarska stran Nana poroča, da je domači heker Nir Goldshlagger odkril resno varnostno luknjo v priljubljenem Googlovem poštnem sistemu Gmail. Natančne podrobnosti o napaki sicer še niso znane, morebitni škodljivci pa naj bi imeli možnost kraje datoteke s piškotom. Ta bi jim ob poznavanju uporabniškega imena omogočala dostop do celotnega poštnega predala originalnega lastnika. Strokovnjaki za Gmail že odpravljajo napako, omeniti pa velja, da je sistem še vedno v fazi beta in temelji na sistemu povabil. Zgodbo prodaja tudi The Register.

Če popravek ponudite sami, dobite eno brezplačno povabilo za Gmail ;)

1 komentar

Gaim 1.0

Slashdot - Končno smo dočakali različico 1.0 Gaima, enega najuspešnejših odprtokodnih projektov sploh. Gaim je odjemalec za neposredno sporočanje, ki podpira večino obstoječih protokolov: AIM (Oscar in TOC), ICQ, MSN Messenger, Yahoo!, IRC, Jabber, Gadu-Gadu in Zephyr. Na voljo je za Linux, BSD, MacOS X in tudi Windows, zelo pohvalno pa je, da je preveden v slovenščino. O priljubljenosti programa priča tudi podatek, da je drugi najaktivnejši projekt na Sourceforge in četrti po priljubljenosti na Freshmeat. Preberite dnevnik sprememb in prenesite Gaim 1.0.

12 komentarjev

Nove Mozille

Mozillazine - Mozilla Foundation predstavlja nove različice svojih programov za delo z internetom. Mama Mozilla je le malenkostno posodobljena, kajti različica 1.7.3 odpravlja par minornih varnostnih lukenj. Nadgradnjo kljub temu nadvse priporočamo!

Thunderbird se je na poti približevanja Firefoxovim različicam povzpel do številke 0.8. Slednja uvaja novost, globalni imenik Prejeto, v katerega se lahko shranjuje pošta iz vseh računov POP. Dodana je tudi podpora branju vsebin RSS in Atom, tako da lahko uporabnik s pomočjo posebnega računa prebira novice in spletne dnevnike. Olajšan je prehod iz alternativnih orodij, izboljšana pa zasebnost in vrstica za iskanje.

Glavna in najtežje pričakovana novost pa je seveda brskalnik Firefox, ki je dočakal predstavitveno različio 1.0, imenovano tudi 0.10, ki je zadnja pred uradno izdajo Firefoxa 1.0. Med novostmi velja še posebej izpostaviti "velike tri": žive zaznamke, ki omogočajo spremljanje novic na spletu preko zaznamkov "v živo", orodno vrstico...

32 komentarjev

Odkrili "izdajalca"

CNN - Vsi poznamo zlati kipec, Oscar, ki ga vsako leto podelijo kopici najboljšim igralkam, igralcem in filmom leta. Ogled množice filmov ni lahek. Zato tekom leta studiji pošiljajo članom akademije DVD-je (tako imenovane screenerje). Seveda je njihova uporaba namenje izključno v namene izbora. Tudi rednim obiskovalcem temnejših delov interneta so ti posnetki znani saj na marsikaterem prenešenem filmu piše prav to. Pred časom so določeni studiji celo zagrozili, da ne bodo več pošiljali DVD-jev ampak bodo morali kritiki kar lepo v kino.

Sedaj CNN poroča, da so odkrili enega od zlobnežev, ki je pred uradno izdajo DVD-ja spustil svojo kopijo filma "Something's Gotta Give" v svet. Krivec ni nihče drug kot 69 letni igralec Carmine Caridi. Odkrili so ga tako, da so pozorno spremljali podzemno sceno in iskali na filmih različne posebnosti, ki so jih vpletli v vsako različico DVD-ja. Vsi vpleteni so ali nedosegljivi oziroma obljubljajo več informacij, ko bo preiskava dokončana. Bomo videli.

6 komentarjev

Nove varnostne kopije na pohodu

ZDNet - Bitka med tvorci intelektualne lastnine na področju zabavne elektronike in podjetji, ki jim gredo zaradi inovativnih rešitev v nos, poteka že precej časa. Kljub temu pa se ena od strani trdno oklepa represivnih metod kot edine rešitve problema. Tako bo, kot kaže, tudi v tem primeru.

Tako je po poročanju ZDNet-a podjetje Tritton Technologies v petek predstavilo izdelek, imenovan DVD CopyWare. Gre za bolj ali manj preprost program, ki omogoča izdelavo popolnih kopij vaših najljubših medijev DVD.

Da gre lahko v tem primeru za novo poglavje v bitki med MPAA in izdelovalci programske opreme kaže dejstvo, da je sorodno podjetje 321 Studios že zadela tožba združenja MPAA. Vendar, kot nam zagotavlja Von Huben iz Tritton Technologies, imajo sami v tem primeru prednost, saj niso neposredni avtorji izdelka, ampak samo vmesniki pri prodaji.

O tem, kako se bo zgodba razvijala, vas bomo še obveščali, saj MPAA zaenkrat še ni podala svojega mnenja. Vseeno pa gre pričakovati opiranje na...

0 komentarjev

Sony proti piratom z vsemi sredstvi

SiOL -

Filmi, ki jih bo ponujal Sony, naj bi bili odslej pripravljeni v vrhunski kvaliteti; uporabnik jih bo lahko prek interneta prenesel v svoj računalnik, si jih ogledal (ali pa tudi ne), v točno določenem času pa se bo zapis s filmom uničil. Tehnologija, ki jo je razvil japonski Japan Wave, naj bi zapisala filmsko datoteko v več map hkrati, s čimer bo onemogočeno predvajanje s klasičnimi video predvajalniki. Posebna programska oprema naj bi ob predvajanju sproti združevala vse potrebne dele datoteke v uporabno celoto. Kdor bi se, denimo, sam poskušal igrati sestavljanko, bi sprožil takojšnje samouničenje filmskega zapisa. Nad novo tehnologijo so že navdušeni pri Walt Disneyu, kjer bodo novost tudi preizkusili na ameriškem tržišču.

Tudi pri DVD-jih in kemijskih reakcijah so našli svojevrstno rešitev. DVD-ji bodo ob nakupu hermetično zaprti in preplasteni s posebnimi kemikalijami. Po odprtju embalaže bo v 48 urah dotična kemikalija potemnila DVD ploščo in tako laserju v DVD enoti...

31 komentarjev