»

70 Terabajtni RAID

Tom's Hardware - Tračne enote so že lep čas "zastarele", a so se obdržale -- predvsem zaradi preprostosti, kapacitet in cen. A na univerzi v Tubinegnu so odločili za alternativo; za shranjevanje so uporabili kar trde diske. Nakupili so 576 Maxtorjevih diskov s kapaciteto 160 GB in tako dobili 70 TB prostora. Da bi se izognili dolgotrajnemu shranjevanju, so za prenos podatkov uporabili SATA-sistem. Na matičnih ploščah, ki skrbijo za delovanje, tiktajo AMD Athlon MP 1500+ procesorji -- na vsaki po dva. Impresivno, kaj.

14 komentarjev

Prve Radeon kartice neodvisnega proizvajalca

X-Bit Labs - Aha, pa se je zgodilo. ATIjeva namera o prodaji čipov neodvisnim izdelovalcem grafičnih kartic je končno postala realnost, saj se je začela dejanska prodaja prve take kartice. Prvi korak je storilo podjetje VGA No1. To ime je veliki večini popolnoma neznano, toda situacija je malce jasnejša če povemo, da gre za hčerinsko podjetje tajvanskega PowerColorja. PowerColor namreč proizvaja kartice ekskluzivno na Nvidiinih čipih, za proizvodnjo kartic na vseh drugih čipih (Kyro, Radeon...) pa skrbi VGA No1.
V japonskih trgovinah se je tako pojavil VGA No1 Radeon s 32MB SDR SDRAMa, cena kartice pa je $100-110. V bližnji prihodnosti naj bi videli tudi različico s 64MB SDR SDRAMA (!!!), ki bo opremljena z raznimi dodatki v obliki DVI/TV izhodov.

0 komentarjev

Novi MXi že v trgovinah

Akiba - O razdelitvi MX družine na MX200 in MX400 procesorje smo že govorili, sedaj pa so v Japonskih trgovinah že na voljo prve kartice. Kot je bilo napovedano, gre za izdelke podjetja InnoVISION: Inno3D TORNADO GeForce2 MX200 (175MHz jedro, 32MB 64 bitnega SDRAMa) ter Inno3D TORNADO GeForce2 MX400 (200MHz jedro, 64MB 128 bitnega SDRAMa). Cene za kartice so navse ugodne (na Japonskem, kjer so stvari ponavadi dražje), in sicer $80 za prvo in $110 za drugo kartico.

vir: Akiba

vir: Akiba

1 komentar

GeForce3 kartice v prodaji

Jaz - Timon sporoča, da je zasledil nekatera poročila, po katerih sodeč so prve GeForce3 kartice že na voljo v Japonskih trgovinah. Gre za Elsine GLADIAC 920 modele. Kartica brez TV-Out izhoda stane preračunano okoli $525, taka s TV-Outom pa $550. Cena je seveda še vedno ubitačno visoka, toda z veseljem lahko rečemo, da s $600 po kartici ne bo nič. Elsa je ponavadi med dražjimi proizvajalci, pa tudi cene na Japonskem so 10-15% višje kot drugod, tako da lahko pričakujemo še malce nižje cene ostalih kartic. No ja, še vedno odločno preveč ! Thnx, TImon!

1 komentar

Maxtorjevi slim diski

X-Bit Labs - V Japonskih trgovinah so se začeli prodajati novi Maxtorjevi diski z imenom 531DX. Specifikacije novih diskov so precej povprečne: 5400rpm, 2MB predpomnilnika ter dostopni časi okoli 15ms. Njihova največja posebnost pa je njihova velikost... Diski so visoki le 17mm! Skrivnost njihove (ne)velikosti se skriva v tem, da je v uporabi le ena polovica 20/30GB plošče, ter da je zato potrebna le ena glava. Trenutno sta na voljo 10 in 15GB modela, cene pa so nekje povprečne: okoli $110 za 10GB model (vzemimo v zakup tudi to, da so Japonske cene ponavadi višje!).

0 komentarjev

Poceni GeForci2 Ultra

X-Bit Labs - Večina vas verjetno ne pozna podjetja Sparkle, saj je njihov glavni cilj izdelava poceni grafičnih kartic. Ravno zato je bila najava GeForce2 Ultra kartice tega podjetja takšno presenečenje in mnogi so se spraševali ali jim bo uspelo predstaviti konkurenčno, a vseeno poceni Ultra kartico. No, ravno pred parimi dnevi so se prvi primerki njihove Ultre (SP6900) pojavili v japonskih trgovinah in vse kaže, da je cena res precej nižja od konkurentov. Kartica se prodaja za okoli $385, medtem, ko konkurenčne Creativove in ASUSove kartice stanejo po $450. Najlepše pri vsemu skupaj pa je to, da so specifikacije kartice povsem spodobne: 250MHz čip, 64MB 460MHz pomnilnika ter D-Sub in DVI izhoda. Če vas zanima več o podjetju in njihovih produktih, potem kar obiščite njihovo domačo stran!

2 komentarja