»

Prenosniki HP z Linuxom

Slashdot - Potem ko si je IBM premislil, bo očitno HP postal prvi velik ponudnik prenosnih računalnikov, ki jih bo ponujal s prednaloženim operacijskim sistemom Linux. HP Compaq nx5000 bo imel naložen Novellov SuSE Linux in bo podpiral zapisovalnik plošč CD, predvajalnik plošč DVD, brezžično omrežje in pisarniško zbirko OpenOffice.org. Cena se bo začela pri 1140 zelencih, kar je okoli 60 USD manj, kot osnovni model z Microsoftovim Windows XP Professional. Klik!

24 komentarjev

Microsoft vzel zadevo preveč resno

The Register - Po tem ko smo poročali o Microsoftovem namenu tožbe proti Mike Roweu zaradi domnevne kraje blagovne znamke, so Microsoftovi predstavniki tokrat priznali, da so se zmotili in so zadevo verjetno vzeli preveč resno, ko so nad 17-letnega študenta poslali besno hordo svojih odvetnikov, kateri bodo očitno začeli tožarili tudi fonetično podobne domene. Za svoj pritisk se niso opravičili, prav tako niso nikjer namignili, da bi Mike Rowe bil do domene upravičen, verjetno pa vse skupaj kaže na dejstvo, da je veliko negatvne publicitete Microsoft prisililo v iskanje alternativne rešitve. Klik!

15 komentarjev

HP proti piratstvu

The Register - Prva ženska ameriškega giganta HP, Carly Fiorina, je ta teden na sejmu zabavne elektronike (Consumer Electronics Show) najavila, da bo HP začel boj proti deljenju glasbe in programske opreme. Ta poteza, ki je že zaradi narave HP-jevih storitev (prodaja računalnikov) skregana z logiko (stranka je kralj?), pa je še bolj nelogična, ker je zadnja leta prodaja glasbe ponovno v porastu, kljub nasprotnim trditvam RIAA in drugih organizacij.

HP bi tako naj trenutno poskušal razviti zaščito DRM (Digital Rights Managment), ki bo, če bo seveda uspešno razvita, vgrajena v vse njihove računalnike in naprave. Zakaj so pri HP svoj odnos do P2P spremenili tako nenadno, ni poznano, a na tiskovno konferenco so med drugim povabili tudi enega izmed glasnejših direktorjev proti piratstvu - Jimmy Iovina, ki je v svojem govoru ponovno "pridigal" o kupovanju glasbe. Če pa bo HP pri svojem boju proti piratom tudi uspešen, bomo verjetno videli čez nekaj časa. Klik!

9 komentarjev

Nam HP Compaq meče milo na tla?

The inquirer - Kot velik računalniški navdušenec ste si verjetno vedno želeli imeti notesnik z dokaj zmogljivo grafično kartico, ki bi vam dovoljevala da po napornem delu v vašem najbolj mučnem programu, sprostite svoje možgane s pobijanjem Quake kreatur. Zato ste si omislili HP Compaq X1000 Centrino notesnik. Ker pa ste po naravi bolj nezaupljive sorte in ker niste samo računalniški navdušenec ampak pravi računalniški freak, ste še isti dan zadevo odprli in pogledali v drobovje.

Wow ste si rekli, ko ste videli na kako majhen prostor so stlačene vse komponente. Potem pa sledi neprijetno presenečenje. Groza in krik. V računalnik so vam namesto radeon 9200 nesramneži vstavili radeon 9000.

Se vam zdi zgodba neverjetna? Ja? Kljub temu je resnična, na tej povezavi pa si lahko preberete več o tem.

7 komentarjev

HP ponudil zaščito pred SCO

Slashdot - Znano je, da SCO, bivša Caldera, že dolgo časa buri vode odprtokodnih skupnosti, saj trdijo, da je v jedru Linuxa dobesedno miljone vrstic kode, za katero imajo oni lastniško pravico, ter niso dali dovoljenja za uporabo v jedru. Pred kratkim so začeli ponujati licenco za uporabo Linux jedra za skromnih 699 dolarjev na procesor. Uporabnike, ki bodo brez licence, nameravajo tožiti. Samo, razen SCO je večina mnenja, da tožba na sodišču ne bi vzdržala, in da morda prav zaradi tega še ni prišlo do nobene.

Zdaj so se pri HP opogumili, ponudili pravno zaščito svojim kupcem, ki uporabljajo Linux na njihovi opremi. Tako bodo nase prevzeli morebitno tožbo proti vam ter plačali morebitne licenčnine, ki bodo izhajale iz nje.

Seveda je SCO takoj za tem objavil, da poteza HPja priča o tem, da priznavajo njihove obtožbe in avtorstvo nad delom jedra. Skupnost na internetu pa je vseeno zelo hitro prišla do zaključka, da HP ne bi objavil zaščite, če bi bila realna možnost, da se bodo prisiljeni...

5 komentarjev

HP: "Vaši kartuši je potekel rok trajanja."

The inquirer -

Nekako smo navajeni, da imajo določeni izdelki na embalaži naveden rok trajanja, pred katerim jih je potrebno porabiti. Tovrstne omejitve so se običajno nanašale na živila in drugo pokvarljivo blago, a se, kot vse kaže, tudi to spreminja.

Tiskalniški gigant Hewlett Packard namreč meni, da je tudi njihovo črnilo hitropokvarljivo, saj so v svoje lastne kartuše vgradili mehanizem, ki po izteku roka trajanja preprečuje tiskanje, četudi je kartuša še polna barve. Novo HP-jevo domislico je prvi odkril uporabnik, ko se je njegov tiskalnik višjega razreda (HP BusinessJet 2200C) pritožil, češ, tiskanje ni več mogoče, zato se je obrnil na HP.

HP je v odgovoru povedal, da datum odtisnjen na ovitku ni rok trajanja in dejal, da je edina možna razlaga, zakaj je do te situacije prišlo, da je pustil kartušo v tiskalniku več kot 30 mesecev, ali pa je bila le-ta starejša od štirih let in pol. Če ste se kdaj spraševali, čemu je namenjen datum, odtisnjen na ovitku; takrat bo kartuša stara poltretje...

23 komentarjev