»

Kako poteka produkcija ponarejenih spominskih kartic

Primerjava spominskih kartic

vir: engadget
engadget - Eden izmed ravilacev Chumbyja Andrew "Bunnie" Huang na svojem blogu opisuje, kako poteka proizvodnja ponarejenih micro SD spominskih kartic. Celotno proizvodnjo teh kartic je začel raziskovati po prejemu sumljive pošiljke spominskih kartic. Po temeljitem raziskovanju je prišel do ugotovitve, da je kartice verjetno izdelal eden izmed zaposlenih v tovarni po koncu delovnega časa. Večina teh kartic je na pogled skoraj identična originalom, saj so izdelane v isti tovarni. Kljub temu pa je eden izmed pokazateljev črne proizvodnje nizka serijska številka teh kartic. Če vas zanima bolj natančna preiskava, pa le odklikajte na njegov blog.

17 komentarjev

ATI Radeon 8800

Tweak3D - Na sejmu so predstavili tudi ATI Radeon 8800. To pa zato, ker ima ATI velike probleme z Radonom 8500. V preizkušnjo je namreč Radeon-a 8500 poslal stricu Tomu in AnandTechu. Oba sta rekla, da je kartica nestabilna in da naj ATI še nekaj časa dela na njej. ATI je očitno njun nasvet vzel resno (za razliko od Intela, ki ni hotel slišati nič o problemih svojega P3) in na IDF raje poslal Radeona 8800. Na žalost ne piše nič o tem, kako se je Radeon 8800 obnese.
Opozorilo vsem, ki ste nameravali kupiti Radeona 8500 med prvimi. Ne kupitega. Vsaj med prvimi ne! S kartico je nakaj očitno narobe, če dve priznani strani kot sta AnandTech in Tom's hardwere rečeta, da ne tiktaka ravno prav. Če je pa še sam ATI ne želi pokazati na sejmu si lahko predstavljate, da morajo še veliko popraviti. Kartica bi naj imela probleme s kompatibilnostjo. Ni znano če vse serije ali samo tist prve. Vseeno počakajte malo, da se dim razkadi in kupujte potem......

1 komentar

T&L?

Nvidia - Po včerajšnji objavi testa Kyra so se pojavile določene kritike, da pomanjkljivost T&L enote sploh ni tak primanjkljaj. Verjamem, da je to samo še mlin na vodo nVidii, ampak na tej strani je lepo zapazno, v kakšnem obsegu se je prijela ta tehnologija. Recite, kar hočete - T&L je večja nuja iz dneva v dan. Hvala, Matej!

37 komentarjev

ATI si je premislil

X-Bit Labs - Pred nekaj dnevi sem vam sporočil, da bo ATI v kratkem na trg poslal novo grafično kartico, imenovano Radeon SE. Temu ni tako. ATI je danes tudi uradno zanikal to novico in sporočil, da ne ve nič o tem.
Radeon SE verjetno obstaja. Samo ATI kartice ne bo izdal, ker s tem ne bi nič pridobil. Radeon je bil namenjen kot konkurenca Nvidiinemu GeForce2 GTS-u. Sedaj, ko je Nvidia ustavila proizvodnjo GTS modelov in jo zamenjala s Pro serijo, Radeon ne more več konkurirati Nvidii. Zato so nameravali izdati Radeon SE, ki bi bil malo izboljšan originalni Radeon. Ampak kmalu so ugotovili, da se jim to ne splača. V koncu poletja, začetku jeseni, bo izšel Radeon II in njegove izpeljanke. Zakaj bi torej trošili goro denarja za izboljšavo kartice, ki jo bo nov, izboljšan model zamenjal čez 4 mesece? Radeon SE pa obstaja, samo ni naprodaj. Če pa bi se po nekem čudnem naklučju kateri od vas dokopal do nje, naj mi jo, ali pa nam, pošlje v test. Sicer o takem slučaju zelo dvomim, pa le......

3 komentarji

Radeon VE dobavljiv

Akiba - Ta novica bo sicer zanimala bolj kakšne poslovneže, ki jih zanima opremljanje delovnih računalnikov v kakšni pisarni, toda vseeno: na Japonskem je že par dni Radeon VE masovno dobavljiv. Kot verjetno že veste, gre za zelo okleščene verzije Radeona s samo enim renderirnim cevovodom in brez T&L enote. Takšna kartica seveda ne more konkurirati svojim močnejšim bratom ali Nvidiinim proizvodom v 3D igrah, toda to navsezadnje niti ni njej namen. ATI jo je namreč namenil kot konkurenco Matroxovim G450 karticam, ki trenutno vladajo na poslovnem področju. Tako se VE ne more pohvaliti z navdušujočimi 3D sposobnostmi, toda ATi ga je opremil z marsikaterim zanimivim bonbončkom: D-Sub izhod, DVI-Out, S-Video Out... Zelo zanimiva je tudi cena kartice: $122-$140 na Japonskem, kjer so cene tako ali tako ponavadi malce višje.

1 komentar

Radeon VE @ AnandTech

AnandTech - Ko smo že pri grafičnih karticah pa poglejmo, kaj dela Nvidiina glavna konkurenca. ATI je nedavno izdal Radeon VE grafične kartice, ki so že v prodaji za okoli s priporočeno ceno $199. Gre za precej oskubljene Radeone, ki so brez T&L enote, imajo le en renderirni cevovod ter le 64 bitno povezavo do pomnilnika. No, eno izmed teh kartic so testirali na AnandTechu, njihove ugotovitve pa si lahko ogledate tukaj.

0 komentarjev

Radeon LE hack

več strani - Radeon LE kartice so se komaj začele pojavljati v trgovinah, a že so se pojavili prvi hacki zanje. Namreč, menda edina večja razlika med LEji in navadnimi Radeoni je v tem, da LEji nimajo aktivirane HyperZ tehnologije, ki omogoča okoli 20% povečanje pomnilniške prepustnosti (sicer sem jaz slišal, da imajo LEji samo 1 renderirni cevovod in so brez T&L enote, toda očitno so informacije napačne ). No, z malo truda je HyperZ mogoče spraviti v delovanej tudi na Radeonih LE, in na tej strani boste izvedeli kako. Glede na to, da je avtor strani prvi, ki je pokazal hacke Nvidiinih kartic v Quadrote ter nekaj drugih zanimivih strani, je informacija precej verodostojna.

7 komentarjev

ATI pokazal zobe

več strani - ATI je danes po pričakovanjih najavil mobilnega Radeona oziroma Radeon Mobility. Sicer bi bolj ustrezno ime bilo Radeon VE Mobility, saj je novi čip sestavljen precej bolj podobno Radeonovem slabšem bratu z VE oznako. Tako je Radeon Mobility opremljen samo z enim renderirnim cevovodom ter je brez T&L enote. Kako pa se pol primerja z Nvidiinim GeForce2 Gojem, ki je glavna konkurenca? Zelo dobro, hvala . Najmočnejša stran novega ATIjevega mobilnega čipa je hitra pomnilniška povezava. Tako bodo Radeon Mobility čipi opremljeni z 8-16MB embedded 128 bitnega DDR SDRAMa, medtem ko uporablja GeForce2 Go 64 bitni SDRAM. Seveda ne smemo pozabiti niti na HyperZ tehnologijo in tako je povsem verjetno, da bo Radeon Mobility GeForca2 Go potolkel na celi črti. Še nekaj specifikacij:
  • 200MHz hitrost jedra/pomnilnika,
  • PIXEL TAPESTRY arhitektura,
  • 1 renderirni cevovod s tremi teksturirnimi enotami,
  • 8-16MB embedded DDR SDRAMa na 128 bitnem pomnilniškem vodilu,
  • do 48MB dodatnega zunanjega SDR/DDR DRAMa...

5 komentarjev

ATIjevi načrti

3D Concept - Glede na trenutno stanje na trgu, je edini resen konkurent Nvidii ostal ATI (in mogoče STM). Podjetje, ki so ga že dalj časa pestile velike težave, je sedaj očitno prišlo iz krize in se z novim elanom zagnalo k zmagam. Tako vsaj kažejo njihovi načrti za prihodjne leto, ki so res obetavni:
  • Mobile Radeon:Potem, ko je Nvidia najavila GeForce2 Go in s tem prevzela pobudo na mobilnem tržišču, je ATI seveda moral odgovoriti. Njihov odgovor se imenuje Mobile Radeon oziroma Radeon Mobility. Kako se bo lahko kosal z mobilnim GeForcom bomo šele videli, saj gre v bistvu za izpeljanko Radeona VE, ki ima le en renderirni cevovod in je brez T&L enote. Izid je načrtovan za prvo četrtletje tega leta.
  • R 200: Naslednik Radeona s kodnim imenom Sidewinder nas bo tudi razveselil že v tem četrtletju. Čip bo deloval pri 300MHz, imel bo 4 renderirne cevovode in popolnoma progamibilno in DX 8 kompatibilno T&L enoto.
  • AGP 4x Bridge: Glavni razlog za neuspeh MAXX kartic je bil popolnoma neuporaben Bridge čip,...

1 komentar

ATIjevi načrti za prihodnost

X-Bit Labs - Po šokantni novici, da je Nvidia kupila 3DFX, je za nas toliko bolj pomembno, kaj planira ATI, saj je v bistvu edini resen konkurent Nvidii. Moram priznati, da kanadski velikan vsekakor ne počiva in načrtuje resen naskok na igričarski trg:
  • RV100 (Radeon VE):Gre za ne toliko zanimivo ceneno različico Radeona. Čip je zgrajen v 0.18 mikronski tehnologiji, deluje pri 183MHz, ima samo en renderirni cevovod in je oskubljen T&L podpore. Kartice bodo na voljo februarja 2001.
  • R200:Naslednja generacija Radeonov. Čip bo zgrajen v 0.15 mikronski tehnologiji, deloval bo pri 300MHz, imel pa bo 4 renderirne cevovode. Seveda bo podpiral tudi T&L ter Dual Display. Prvi primerki bodo na voljo februarja prihodnje leto, masovna proizvodnja pa naj bi se začela junija 2001.
  • RV200:Podobno kot pri RV100, gre tukaj za cenejšo različico Radeona2. Imela bo 2 renderirna cevovoda, zgrajena pa bo v 0.15 mikronski tehnologiji. Podpora T&L ne bo vključena. Proizvodnja naj bi se začela julija 2001.
  • R300: Tretja...

0 komentarjev