»

MPlayer sedaj podpira večino HD-DVD in Blu-Ray kodekov

Slo-Tech - MPlayer, priljubljeni odprto-kodni predvajalnik video posnetkov, je objavil da trenutni razvojni različici že podpira večino HD-DVD in Blu-Ray kodekov. Kljub temu pa trenutno, brez patcha ni še možno predvajati le-teh v MPlayerju. Na spletu so se pojavila tudi že navodila za (legalno) rippanje Blu-Ray v Linuxu.

Več o predvajanju Blu-Ray v MPlayer, lahko zveste na njihovi strani.



Se nam obeta vojna odprto-kodnih predvajalnikov?

6 komentarjev

Kršitve GPL

ZDNet - Kljub temu, da nekateri dajejo v nič vse, kar kakorkoli spominja na odprto kodo, se spet drugi ne morejo upreti skušnjavi, da ne bi kdaj pa kdaj pokukali vanjo in si česa "izposodili", pa čeprav so jih sicer polna usta o spoštovanju avtorskih pravic.

Harald Welte, razvijalec Linuxovega jedra, ki med drugim vzdržuje tudi stran GPL Violations, je na letošnjem CeBIT-u pisno opozoril predstavnike 13 podjetij, ki domnevno uporabljajo dele programja z licenco GPL, ne da bi objavili izvorno kodo svojih programov. Iz te trinajsterice sta navadnim smrtnikom verjetno najbolj znana Motorola in Acer. Do sedaj so odgovorili le pri tajvanskem podjetju X-Micro Technology in se pokesali zavoljo grehov, češ da na tem otoku še ni razvita kultura spoštovanja avtorskih pravic.

Čeprav bi omenjena podjetja v podobnem primeru najverjetneje reagirala na dosti bolj drastičen način, Welte upa, da se bo nesoglasja dalo rešiti po mirni poti, zato se zaenkrat še ne razmišlja o tožbah.

Če že sami niso...

102 komentarja

Cisco potrdil krajo kode

Reuters - Pred približnom enim tednom so se začele širiti govorice, da so neznani ruski hekerji vdrli v računalniško omrežje Cisca, ki je eden od največjih proizvajalcev omrežne opreme. Ukradli naj bi del izvorne kode, ki teče v njihovih usmerjevalnikih, ki poganjajo dobršen del interneta in tudi zasebnih omrežij podjetij. Strah se je naselil v srcu ljudi zato, ker so se hitro pojavile napovedi, da bo zunanji pregled kode zelo verjetno odkril kakšno varnostno luknjo kar bi lahko nepridipravi uporabili sebi v korist.

Sedaj so te govorice tudi uradno potrdili pri Ciscu. Pri tem so še poudarili, da zaradi kraje izvorne kode uporabniki njihovih produktov niso izpostavljeni še večjim varnostnim tveganjem. Svetu so zaupali tudi, da kode v svet ni izpustil tako nihče od njihovih uslužbencev kot tudi nihče od njihovih partnerjev. Zaenkrat tudi ni videti, da bi bila kraja kode posledica kakšne varnostne luknje v njihovi strojni opremi. Kako je izvorna koda prišla v svet zaenkrat še ni znano.

Seveda...

17 komentarjev

Kraja GPL kode Mplayerja

M Player HQ - Podjetje KISS, znano predvsem po DVD predvajalnikih, ki zmorejo predvajati tudi posnetke, zakodirane z DivX kodekom, smo precej verjetno ujeli pri tatvini.

Fantje, ki razvijajo Mplayer, program za predvajanje video datotek na Linux operacijskih sistemih, so pri primerjavi firmware-a odkrili marsikatero podobnost. A odgovorni pri podjetju KISS so to očitno opazili, zato so novejši firmware "spremenili" -- ga zazipali.

Če se proizvajalci video komponent za v vašo dnevno zanašajo na Linux...bi se splačalo preizkusiti tale Mplayer!

Toda! Da ne bomo ostali samo pri besedah, si lahko vsi, ki ste se odločili preizkusit Mplayer na lastne prste in oči, ogledate tudi kratkek pregled možnosti, ki vam jih ponuja Mplayer in članek o finem nastavljanju tega predvajalnika.

14 komentarjev

Sodišče: SCO, pokaži nam, kaj je narobe

The inquirer - SCO, ki se nahaja na robu propada in že nekaj časa tožari IBM zaradi domnenega vključevanja Unixove programske kode v Linuxovo, je tokrat dobil ukaz od sodišča, da mora v tridesetih dneh sodišču in IBM-u pokazati, natanko kateri del kode naj bi bil prepisan in vključen v Linux. SCO ima 30 dni časa, da se pritoži, novo zaslišanje pa bo 23. januarja 2004.

Kaj točno naj bi SCO pokazal IBM-u sicer ni poznano, vendar je na seznamu trinajst zahtev sodišča, prav tako je treba vse te zahteve jemati z nekoliko rezerve, ker uradno ni bila izdana nobena zahteva. Med drugim naj bi zahtevali, da SCO točno pokaže, kje je prišlo do kršitev, od kod ta koda izvira in kdo jo je napisal, njeni lastniki ipd. Skratka, preden bo prišlo do konče razsodbe sodišča, bo verjetno preteklo še veliko vode. Sodnikov ukaz in kaj sodišče zahteva.

4 komentarji

Vodno hlajenje napajlnika

Digital Explosion -

Elektrika in voda ne gresta najbolje skupaj, so me učili. In to dejstvo sem nekajkrat tudi eksperimentalno preveril (vse v imenu znanosti), a še vedno se najdejo ljudje, ki so pripravljeni narediti vse mogoče.

Na Digital Explosion so se tako odločili preizkusiti paket za vodno hlajenje napajalnika. Roko na srce, ideja ni tako kot neumna, kot morda izgleda na prvi pogled, saj ima marsikdo vse računalniške komponente razen prav napajlnika neslišno hlajenje (pasivno, vodno ...) in je dejstvo, da se edinole napajlnik dere, moteče. Če torej želite popolno tišino, klik!

7 komentarjev

Test i845GE čipovja

Tweakers Australia - Intelovi čipovji i845PE ter i845GE sta povzročili pravi bum med na računalniški sceni, saj gre za napredni ter, sodeč po napisu Intel, tudi izjemno stabilni čipovji za Pentium platformo. Na Tweakers Australia so se odločili preizkusiti slednjega. Za čimbolj verodostojne rezultate so uporabili kar Intelovo referenčno ploščo. Ogledali so si zgradbo, hitrost pri sintetičnih testih, igrah, zmogljivost vgrajene grafične kartice ... Klik!

0 komentarjev