»

KDE5 napovedan za naslednje leto

Shema prihajajočega KDE5.

vir: Heise
Heise - Razvijalska skupina priljubljenega namiznega okolja KDE je na še trajajočem Desktop Summitu v Berlinu napovedala prihod naslednje različice, KDE5. Podrobnosti še ni prav veliko, vendar naj bi bil izgled še kar podoben sedanji štirki, se pravi, brez radikalnih sprememb, kot smo jih bili deležni med prejšnjo 3.x in zdajšnjo 4.x. Datum izida naj bi bil enkrat prihodnje leto, in sicer kmalu po prihodu naslednje različice widget toolkita Qt5. Do takrat lahko tudi pričakujemo redne, 6-mesečne posodobitve KDE4.

Seveda KDE ne bi bil KDE, če ne bi napovedali tudi bistvenega redizajna (rewrite) svoje kode. KDE Platform, kot se sedaj imenuje, se bo spremenil v KDE Frameworks, tj. modularen sistem...

24 komentarjev

Izšel OpenOffice.org 2.1

Slo-Tech - Izšel je OpenOffice.org 2.1, ki prinaša kar nekaj novosti, med drugim podporo več zaslonom v Impress, izboljšan izvoz HTML iz Calc, razširjena podpora Accessa v Base, samodejno opozarjanje o posodobitvah, itd. Na voljo so tudi številne nove razširitve.

OpenOffice.org 2.1 je tudi popolnoma poslovenjen, vključuje pa tudi podporo novi slovenski valuti Evru ter pretvornik OpenOffice.org za Evro. Brezplačno ga lahko dobite na strežniku slovenske ali angleške razvojne skupine.

64 komentarjev

Prevedena priložena pomoč za OpenOffice.org

Slo-Tech - Slovenska lokalizacijska skupina je uspela zaključiti prevajanje pomoči za odprtokodni programski paket OpenOffice.org, kar je lep dokaz, da je mogoče za slovenski jezik skrbeti na inteligenten način.

Prevedena pomoč bo na voljo v vseh novih različicah programskega paketa od različice 1.1.4 naprej, tisti pa, ki imate OOo že nameščen, si lahko datoteke s prevodi prenesete in namestite naknadno.

Namestitev je tudi v tem primeru preprosta. Najprej zaprite vsa okna programa OpenOffice.org (vključno z Quickstarterjem), nato pa v namestitveno mapo (v okolju Windows je to navadno C:\Program Files\OpenOffice.org) vsebino ZIP datoteke odpakirajte v mapo \help\sl (čeprav je priporočljivo vsebino stare mape arhivirati, oziroma staro mapo preimenovati v npr. sl-old), nakar lahko OpenOffice.org ponovno zaženete.

Čestitke slovenski lokalizacijski skupini!

13 komentarjev

Knjiga 'Hitri vodnik po OpenOffice.org' na voljo pod licenco GNU/FDL

Slo-Tech - Prvega julija so Robert Ludvik, Aleš Medic in Iztok Zajc, avtorji priročnika Hitri vodnik po OpenOffice.org izdali prosto dostopno elektronsko različico knjige, ki je pred tem že izšla v papirnati obliki pri založbi Pasadena.

Knjiga, ki je v PDF formatu, je na voljo za prenos iz spletne strani http://sl.openoffice.org/, njena velikost pa je 2,5 Mb.

Ker je knjiga izdana pod licenco GNU/FDL, avtorji za prenos ne zaračunavajo nikakršnega nadomestila.

16 komentarjev

Microsoft bi patentiral zapise XML

News.com - Microsoft je v Evropski Uniji in na Novi Zelandiji vložil zahtevo za pridobitev patentnih pravic za zapise dokumentov pisarniške zbirke Office 2003, ki uporablja tehnologijo XML. To pomeni, da v primeru izpolnjene zahteve konkurenčni izdelki, kot sta StarOffice in OpenOffice.org, ne bodo mogli shranjevati dokumentov v obliki, ki bo uporabna v Microsoftovem izdelku.

Poteza iz Redmonda je nadvse paradoksalna, saj je opisni jezik XML nastal ravno z namenom lažjega komuniciranja med programi, izpolnjena zahteva pa bi delovala kontraproduktivno. In prvi, ki je XML uporabil v zapisih svojih datotek, je bil OpenOffice.org, torej je Microsoft le posnemovalec. Klik!

Morda pa je namen dober. Bodo z denarjem najeli dodatno delovno silo za odpravo nedavnih lukenj v IE?

39 komentarjev

KOffice 1.3

KDE - Izšla je nova različica lahke pisarniške zbirke KOffice za operacijske sisteme Linux in Unix. Pohvali se lahko z izboljšanimi filtri, saj tako uvaža kot izvaža datoteke, narejene z zbirko OpenOffice.org, uvoziti zna datoteke PDF, izboljšani pa so tudi filtri za dokumente Microsoft Offica. Pomembna pridobitev nove različice je tudi samodejno deljenje besed, seznam vseh ostalih sprememb, navodila za prenos in uradno objavo pa lahko preberete tukaj.

Kdaj bodo imele vse pisarniške zbirke skupne oblike datotek?

1 komentar

OpenOffice.org s podobo KDE

OOo + KDE

KDE - Na voljo je prva razvojna različica domačega ogrodja gradnikov (Native Widget Framework) KDE za OpenOffice.org. V slovenščini to pomeni, da OpenOffice.org lahko občutimo kot polnopravnega člana KDE, saj OOo uporablja gradnike iz okolja KDE. Zaenkrat to še ni popolnoma mogoče, saj gre šele za prvo razvojno različico za javnost, v prihodnosti pa naj bi integracija OOo v KDE bila na visokem nivoju, kar bo pripomoglo k prijaznosti Linuxa do uporabnikov.

Ostale slike: 1 | 2 | 3 | 4
Binarna datoteka (85 MB)

10 komentarjev

Prevajalci: zbor. Prihaja KDE 3.2!

Slo-Tech - Točno tako. Kmalu bo izšel KDE 3.2 in zadnji rok za oddajo prevodov je 17. januar 2004. Tako imamo manj kot 2 tedna časa, da silovito zavihamo rokave in se lotimo prevajanja.

Seveda je prvo vprašanje, kje in kako sploh začeti. Večino informacij dobite na wikiju slovenjenja odprte programske opreme. Preberite ga v celoti, skupaj z vsemi povezavami, še posebej preudarno pa razdelek "Za prostovoljce". Ko končate z branjem, nas zasujte z vprašanji, najlažje kar preko elektronske pošte ali v forumu na Slo-Techu. In ko bo vse jasno, boste prejeli datoteke za prevajanje, ki jih bomo ob koncu vašega dela še pregledali, vas opozorili na morebitne napake in vam dal naslednjo zadolžitev [:D].

5 komentarjev

KDE 3.2 Beta 2 pred drobnogledinjo

OSNews - Eugenia Loli-Queru, urednica strani OSNews, velja za eno izmed najbolj uglednih kritičark operacijskih sistemov in programja, povezanega z njimi. Nazadnje si je ogledala namizno okolje KDE 3.2 Beta 2 "Dobra Voda", ki je izšlo nedavno. Po njenem mnenju je KDE 3.2 bistveno hitrejši od prejšnjih različic in tudi od konkurenčnega okolja GNOME 2.4(!), kar je vsekakor pohvalno, saj smo hitrost pri KDE-ju precej pogrešali. Novih možnosti je preveč, da bi vse našteval, omenim pa naj še glavno črno piko, ki jo je Eugania dala KDE: okolje ostaja še vedno prenasičeno, torej novemu uporabniku ponuja toliko možnosti, da se le-ta prevečkrat izgubi. Meniji so še vedno preobsežni, da ne govorimo o nastavitvenih modulih v Nadzornem središču. Klik!

2 komentarja

Slovenski OpenOffice.org 1.1

Slo-Tech - Nova različica najboljšega odprtega pisarniškega paketa je odslej na voljo tudi v slovenskem jeziku. Priljubljen in brezplačen paket programov OpenOffice.org 1.1 trenutno uporablja že več kot 20 milijonov uporabnikov po svetu.

Najpomembnejše novosti so: izvoz besedilnih datotek v obliko PDF z enim samim klikom, izvoz predstavitev v obliko Macromedia Flash, orodje za snemanje makrov in oblikovanje lastnih ikon in gumbov, Avtopilot za izdelavo predstavitev, grafikonov, okrožnic, poročil, vizitk ... Preberite izjavo za javnost in se odpravite po namestitvene datoteke za Windows in Linux.

17 komentarjev

OpenOffice.org 1.1 Beta 2

PC Linux Online - Izšla je nova razvojna različica najpriljubljenejše proste zbirke pisarniških programov -- OpenOffice.org 1.1 Beta 2. Lahko se pohvali z izboljšano podporo različnim oblikam datotek, med katerimi so med drugim PDF (Portable Document Format), Macromedia Flash (SWF), AportisDoc (Palm), Pocket Word, Pocket Excel in DocBook. Beta 2 vsebuje tudi snemalnik makrov in OpenOffice.org ActiveX Control (slednji je na voljo le za okolje Windows). Dolteg in seznam novosti.

Istočasno je izšla tudi razvojna različica komercialne izvedbe programa -- StarOffice 6.1 Beta 2. Temelji na omenjeni odprti zbirki, ki ji dodaja še orodje za delo s podatkovnimi zbrikami in prenovljen izgled z novimi ikonami. Klik!

0 komentarjev