»

Konec podpore za Win98/Me - priložnost za Linux?

Slashdot - Včeraj je Microsoft napovedal, da bo 11. julija uradno opustil podporo za Windows 98 in Me.
Kljub opuščeni podpori so nekateri mnenja, da bo Microsoft v primeru večjih varnostnih ranljivosti v prihodnosti vseeno zdal varnostne popravke tudi za "opuščene" različice svojih operacijskih sistemov, saj si ne more privoščiti slabega ugleda, le da ti popravki ne bodo dostopni preko sistema Windows Update.

Kaj to pomeni za namizno računalništvo? Glede na to, da je Microsoft leta 2004 podporo za Windows 98 med drugim podaljšal zaradi grožnje Linuxa, pri ZDNetu špekulirajo, da ukinitev omenjene podpore prinaša priložnosti za razširitev Linuxa na namizje.

Po eni strani je namreč po ocenah na svetu med 50 in 70 milijoni računalnikov na katerih še vedno tečejo Windows 95, 98 ali ME, po drugi strani pa je veliko programske opreme napisane le za okolje Windows, Windows emulacija pod Linuxom, pa seveda ni popolna. Problem lahko predstavlja tudi kratka podporna doba za različne distribucije...

45 komentarjev

Microsoft bi samo malo pokukal

Slashdot - Pred kratkim je Microsoft začel z novim programom, ki so ga poimenovali Genuine Advantage in vam omogoča, da Microsoft anonimno preveri, če imate legalno različico Oken. Če se izkaže, da imate, vam bodo podarili aplikacijo Photo Story 3, pripravljajo pa še kopico drugih dobrot kot so popusti pri drugih akcijah in ugodnosti pri spletnih storitvah.

Optimistične želje o 20.000 sodelujočih uporabnikov so se v enem mescu hitro izkazale za nepotrebne. Dobili so že preko 800.000 poročil. Podatki o tem koliko jih je legalnih in koliko ni zaenkrat še ni znano. Vendar že krožijo govorice, da bi bilo lahko to preverjanje v prihodnosti - obvezno.

Še posebej, ko bodo Microsoftovi finančni analitiki in delničarji ugotovil natančno kolikokrat po 103.164,00 tolarjev izgubi za vsako nelegalno kopijo.

18 komentarjev

Ballmer: Windows cenejši kot Linux

Microsoft - Steve Ballmer, prvi mož prve softverske hiše, je napisal e-pismo o tem, kako je za podjetja Windows cenejši kot Linux oz. UNIX. Kot prednosti omenja predvsem majhne stroške postavitve, manj potrebnega časa za načrtovanje, več razpoložljivih strokovnjakov, manjše število potrebnih strežnikov ter nenazadnje tudi varnost in hitrost. Za primerjavo navaja še nekaj ne-sponzoriranih podjetij, ki so z izbiro Microsoftovih izdelkov prihranila veliko časa in denarja.

Ali (spet) prihajajo časi, ko se bodo ljudje naučili računati?

65 komentarjev

LindowsOS odslej Linspire

PC Linux Online - Po pritiskih Microsofta in preimenovanju v najbolj spornih državah pred nekaj meseci, se je podjetje Lindows, Inc. odločilo povsod po svetu preimenovati svoj operacijski sistem LindowsOS v Linspire. Tudi spletna stan www.lindows.com je že preusmerjena na novo -- www.linspire.com. V krajšem obdobju po zamenjavi imena bo na voljo tudi brezplačna izdaja distribucij Linspire. Preberite navodila!

3 komentarji

Windows 98 vstajajo iz groba

Slashdot - Potem ko smo pred nekaj dnevi poročali o ukinitvi podpore za Windows 98 in Windows 98 SE, si je Microsoft očitno premislil ter podaljšal podporo (kritični varnostni popravki in telefonska pomoč) za Windows 98/SE in ME, ki bi se jima naj življenska doba iztekla decembra letos, do 30. junija 2006.

Tako so prvotno načrtovan cikel podpore s štirih let podaljšali na sedem let, kar prihaja v veljavo z novejšimi različicami Windows. Kljub temu da je veliko domačih uporabnikov že prešlo na novejše operacijske sisteme, pa ogromno državnih uprav in podjetij še vedno uporablja sisteme Windows 9x. Klik!

Verjetno se je Microsoft zbal, da bi ta velik kos tržne pogače moral prepustiti ... se ve komu.

23 komentarjev

Google news dobil konkurenco

Slashdot - Čeprav je Google pri nas znan predvsem kot iskalnik, pa nekateri vseeno radi obiščemo podstran Google News kjer so na kupu zbrane vse pomembne novice, kakor jih vidijo največje novičarske strani. Princip delovanja je čisto preprost. Bister programček stalno pregleduje določene strani in s pomočjo PosebnihPostopkov™ ugotavlja, o čem največj pišejo in v katere kategorijo spada.

Microsoftu gre očitno Googlov uspeh zelo v nos, saj predstavlja največjo konkurenco njihovem spletnem portalu MSN. Pred kratkim ga je celo poskusil kupiti, a so njegovo ponudbu prijazno zavrnili. Pojavili so se tudi prispevki, v katerih pri Microsoftu zavračajo govorice o nakupu. Kljub vsemu pa so danes predstavili novo storitev MSN-jevih spletnih dveri. NewsBot, ki je trenutno v beta različici, počne pa točno to, kar Google News -- zbira novice.

Kot zanimivost omenimo še News Images - stran, ki namesto povzetkov novic prikazuje samo slike, povezane z novicami. Tako nam ni potrebno zapravljati časa z...

2 komentarja