»

Apple 1 na dražbi prodan za 150 tisočakov

ComputerWorld - Iztekla se je dražba Appla 1, ki je potekala v Londonu. Dražitelj, ki je napovedal, da bo Applov prvi računalnik iz leta 1976, ki se je svoj čas prodajal za 666,66 dolarjev, prodal za 100 do 150 tisoč funtov, je imel prav. Ponosen novi lastnik, italijanski zbiratelj Marco Boglione, je za svoj Apple 1 z 8 kB pomnilnika in 8-bitnim procesorjem 6502 odštel 133.250 funtov (157.470 evrov), čeprav poznavalci pravijo, da je imel prodani eksponat nekaj neoriginalnih delov. Omenimo, da naj bi jih bilo v delujočem stanju na svetu manj kot petdeset, izdelanih pa je bilo vsega dvesto. Novembra 2009 se je na Ebayju prodal en primerek, ki je takrat dosegel ceno 50.000 dolarjev. Na dražbi je bil sicer prisoten tudi sam Steve Wozniak, oče predmeta na dražbi.

8 komentarjev

Kako varne so e-volitve?

Slashdot - Verjetno nima smisla poudarjati, da nas v torek čaka dolgo pričakovana končna odločitev, kdo bo vodil Združene države v prihodnjih štirih letih.

Glede na slabe izkušnje prejšnjih volitev, se na Slashdotu sprašujejo, kako je na novo uveden sistem elektronskega glasovanja varen in kaj lahko sprememba enega samega glasu pomeni za rezultate. Kot so pokazali študentje univerze Yale, bi sprememba samo enega rezultata na glasovalno napravo spremenila elektorske glasove, pri dveh pa bi se spremenili rezultati v štirih zveznih državah.

Sodeč po povedanem, znajo biti volitve še predmet precej polemik.

Mogoče pa je predsednik Bush poleg ekipe pravnikov najel še kakšen ducat hekerjev...

12 komentarjev

Kdaj se nam obeta e-Evropa?

The Register - Dejstvo, da je Slovenija še pred nekaj časa imela zelo jasno vizijo postati modelni primer e-države, je verjetno vsem znano. Če ne drugače, smo o tem poročali na Slo-techu. Da je projekt resen tudi na širšem nivoju, pa priča akcijski program eEurope.

Gre za srednjeročen akcijski načrt Evropske komisije, ki zavzema sedem področij, med drugim tudi širokopasovne povezave. Kot ugotavljajo v vmesnem poročilu, je trenutno stanje povezanosti zadovoljivo, in naj bi do leta 2005 doseglo oziroma celo preseglo želene cilje. Tako v poročilu ugotavljajo, da ima ustrezne povezave sedaj že večina izobražavalnih in javnih ustanov, pri čemer navajajo podatek, da je od v zadnjih dveh letih število osnovnih upravnih storitev, ki so dosegljive elektronsko, naraslo od 17 na zavidljivih 43 odstotkov.

Kot ugotavljajo, so glavni problemi poleg geografskih še vedno neustrezna izobraženost kadra in zavednost uporabnikov. Tako sicer ugotavljajo, da manjši del populacije, ki je ustrezno povezan, s pridom...

5 komentarjev

Spet neumnosti na E-bayu

The inquirer - Zadnjič smo poročali, da je neki Američan na E-bayu prodajal svoj glas na predsedniških volitvah, sedaj pa se je našel njegov mentalni ekvivalent, ki prodaja - mapo na svojem disku.

Tako uporabnik ehosin, kakršen je njegov vzdevek na strani, ponuja mapo "New folder", staro malo več kot dan, in seveda neuporabljeno, poroča Inquirer. Prodajalec pravi, da je mapa kompatibilna z vsemi verzijami Oken, cena po petih ponudbah pa znaša še nekaj več kot 10 funtov.

Pohitite, preden stran umaknejo. Klik.

Vzorec širjenja neumnosti je presenetljivo podoben članicam "zavezniških sil v Iraku"...

17 komentarjev

Predsedniški kandidati in Amazon

Slashdot - Nekaj let je minilo in ponovno so pred nami ameriške predsedniške volitve. Znano je, da ponavadi zmaga tisti kandidat, ki zbere največ finačnih sredstev s katerimi lahko potem plačuje kampanije v množičnih medijih. Tako je danes Amazon predstavil spletno stran na kateri lahko američani z minimalno truda nakažejo nekaj dolarjev svojemu najljubšemu predsedniškemu kandidatu.

Čeprav kot ne-američani ne morete prispevati v finančni fond kandidata, mu lahko še vedno kupite kakšno prepotrebno knjigo.

4 komentarji

Predsedniški glasovi na E-bayu

The inquirer - Predsedniške volitve v Združenih državah so vedno bile zanimive. Če ne drugače, lahko v najbolj demokratični državi zmaga tisti, ki prejme manj glasov kot protikandidat. Da pa je teh iger dovolj, in da lahko od politike dobi nekaj tudi sam, se je odločil prebivalec Južne Dakote.

Svoj glas na predsedniških volitvah je namreč dal na dražbo na E-bay. Izklicna cena še vedno znaša 100 ameriških dolarjev, do konca dražbe pa je še nekaj več kot pet dni. Kot pravi neznani prebivalec Brookingsa, You buy it, I vote it.. Še klik do izvirne novice in dražbe.

Če dobro pomislim, 100 dolarjev niti ni tako velika cena za preprečitev neumnosti, kot je izvolitev mladega Busha.

59 komentarjev

Prodaj igrice, ali...

eBay - Stavim, da se je tip poročil ter da mu žena ne pusti več igrati videoigric. Na eBayu se je znašel človek, ki prodaja svojo devetletno zbirko videoigric. Vsega skupaj jih je okoli dva tisoč, nekatere so edini primerek svoje vrste sploh. Če vas zanima osembitni raj, potem kar hitro kliknite sem, saj je mene pogled na to sliko kar stisnil. No, do konca dražbe je še en teden, trenutna najvišja ponudba pa znaša polčetrti tisočak ameriških dolarjev, kar pa prodajalcu še ni zadosti, ker rezerva še ni izpolnjena... Huh...

3 komentarji