»

Japonska roverja pristala na asteroidu

Slika, ki jo je posnel Rover-1B

Slo-Tech - Včeraj je japonska vesoljska misija Hayabusa 2 dosegla enega izmed vrhuncev, saj sta roverja uspešno pristala na asteroidu Ryugu. Hayabusa 2 je na pot iz vesoljskega centra Tanegašima krenila pred štirimi leti, junija letos pa prispela na cilj, to je v orbito okrog asteroida. Ryugu je asteroid tipa C, ki je približno oktaedrične oblike in meri dober kilometer. Asteroid se vrti z obhodnim časom 7,5 ure, tako da pristanka vrtenje ni bistveno oviralo. Predhodnik Hayabusa 1 je pristal na Itokawi, ki je bila asteroid tipa S.

Na asteroidu bodo pristali štirje roverji. Rover-1A in Rover-1B, ki tehtata vsak dober kilogram, sta uspešno pristala včeraj. Večji MASCOT, ki ima skoraj deset...

28 komentarjev

Evropska vesoljska agencija pristala na Marsu

Slo-Tech - Projekt Evropske vesoljske agencije (ESA) in ruskega Roscosmosa ExoMars je pravkar dosegel enega svojih vrhuncev, saj je plovilo Schiaparelli uspešno pristalo na Marsu! Schiaparelli je svojo pot začel 14. marca letos, ko so ga s Trace Gas Orbiterjem (TGO) na raketi Proton izstrelili proti Marsu. V nedeljo se je ločil od orbiterja in začel zadnji del poti.

Načrt je bil takle: na višini 11 kilometrov, ko je brzel s hitrostjo 1650 km/h, bi odprl padalo. Potem bi na višini dober kilometer odvrgel padala, sprednji in zadnji toplotni ščit. S potisniki bi začel uravnavati svojo hitrost in položaj, tako da bi se površine dotaknil s hitrostjo vsega nekaj kilometrov na uro - pravzaprav bi se mehko spuščal do kakšnih dveh metrov, potem pa bi nadzorovano telebnil na...

35 komentarjev

Kitajska tretja država, ki je pristala na Luni

Slo-Tech - Danes ob 14.11 uri po slovenskem času je na Luni pristala kitajska sonda Chang'e 3, ki je tja pripeljala roverja Yutu (žadasti zajec). To je prvi pristanek z manevriranjem (soft landing) v zadnjih 39 letih, z njim pa Kitajska postaja tretja država na svetu, za ZDA in Sovjetsko zvezo, ki je na Luno kontrolirano poslala svoje plovilo.

Chang'e 3 so na raketi March 3B izstrelili 1. decembra letos z izstrelišča Šičang v provinci Sečuan. Do Lune je potoval pet dni, potem pa se je moral pripraviti na nadzorovan pristanek. Danes so potisni motorji v 12 minutah plovilo iz Lunine orbite nežno spustili na površje v Zaliv mavric na severni polobli. Nazadnje so na Luni pristali Rusi leta 1976 z Luno 24, Američani pa so to storili leta 1972 z Apollom...

32 komentarjev

Roverja na Marsu že pet let

Panorama na Marsu

vir: BBC
BBC - Pred petimi leti, 3. januarja 2004, je na Marsu pristal rover z imenom Spirit, čez tri teden pa mu je sledil še dvojček Opportunity. Tam naj bi ostala tri mesece in raziskovala možnost obstoja življenja na Marsu, podnebne značilnosti in geološko sestavo. Presenečenje ni bilo odkritje malih zelenih, temveč nesmrtnost obeh vozil, poleg seveda dokazov o obstoju vode. Pet let bo pristanku in 57 mesecev po izteku predvidene življenjske dobe sta še vedno v solidni formi. Spirit prav zdaj raziskuje 150 km široko depresijo, ki se imenuje krater Guseva, medtem ko Opportunity rije po prostranstvu na drugem koncu planeta, ki se imenuje Meridiani Planum. Zob časa ju je kljub temu že pošteno načel, tako da se Spirit ves čas vozi vzvratno zaradi zablokiranega kolesa, Opportunity pa ima zaradi prekinjene električne žice težave z robotsko roko. Naslednjo misijo na Mars bo...

44 komentarjev

Deset najpogostejših napak pri oblikovanju spletnih strani

vir: UseIt
UseIt - Jakob Nielsen objavlja že od leta 1996 seznam desetih najpogostejših in najhujših napak, ki se pojavljajo pri oblikovanju spletnih strani. Tokrat so se med drugimi na črni listi znašle PDF datoteke, slabo zasnovano iskanje in, zanimivo, reklame.

Ogledate si še lahko črne sezname iz let 1996, 1999, 2002, 2003 in 2005.

Zanimivo kako se nekatere napake že vrsto let pojavljajo, ne da bi kdo opazil...

44 komentarjev

WAP mrtev - nikakor!

Slashdot - Če ste mislili, da je WAP mrtev, ste se motili. Vsaj v Angliji, poroča Mobile Data Association, je uporaba WAP-a v strmem porastu. Tako je v enem letu uporaba WAP-a v mesecu juniju zrasla za kar 42 odstotkov napram juniju 2003.

Za ta porast naj bi se šlo zahvaliti hitrejšim povezavam, naprednejšim napravam, predvsem pa večjemu oglaševanju in boljši ponudbi storitev, ki so na voljo. Vsekakor je zanimivo videti, kako se stara, skoraj mrtva tehnologija ponovno rojeva - morda pa bo kmalu začel WAP postajati popularnejši tudi drugje po svetu. Klik!

18 komentarjev

Z baloni po Marsu?

BBC - Kaže, da so zadnji marsovski uspehi ter Busheva napoved človeškega pristanka na tem planetu povzročili pravo poplavo raznoraznih zamisli. Kot poroča BBC, je namreč NASA pri kalifornijskem podjetju Global Aerospace Corporation naročila izdelavo balona, ki bi letel nad rdečim planetom in na zanimive točke spuščal robotke z merilno opremo. Na sliki lahko opazimo tudi stabilizacijsko krilo, ki bo viselo...

2 komentarja

Nova priložnost na Marsu!

Nepopisno navdušenje ...

NASA - Kmalu po polnoči je na površju Marsa pristal že drugi raziskovalni robot v treh tednih, Opportunity, ki bo, tako kot njegov dvojček Spirit, poskušal odkriti sledove življenja na Rdečem planetu. Nahaja se v nižini Meridiani Planum, ki je prekrita s plastjo sivega hematita, minerala, ki na Zemlji nastaja v bližini vode. Znanstveniki bodo poskušali ugotoviti, ali je sivi hematit posledica usedlin izginulega oceana, z vročo vodo spremenjene vulkanske mase, ali kakšnega drugega delovanja v daljnji preteklosti. Oglejte si prve slike!

Veselje v NASI pa je še večje, saj so le nekaj ur pred pristankom Opportunityja uspeli izboljšati zvezo s Spiritom, ki se nahaja na drugem koncu Marsa, v...

5 komentarjev

Mars za vsakogar

Slashdot - So vas ob zadnjih uspehih Spirita na rdečem planetu kaj zasrbeli prsti, da bi se tudi sami malo poigrali s sondo in si z njo ogledali vaš najljubši marsovski kotiček? Navadni smrtniki zaenkrat še ne moremo upravljati pravega Spirita, zato pa lahko z brezplačnim programom Maestro krmarite svojega lastnega Duhca™ v vašem stroju, ki pa mora biti za to početje, milo rečeno, najmanj precej spodoben (minimalno 500 MHz, 256 MB pomnilnika, 500 prostih MB na disku ter 3D grafični pospeševalnik). Program naj bi po navedbah avtorjev bil javno dostopna različica JPL-ovega programa za vodenje Spirita.

Dolpoteg za vse pomembnejše operacijske sisteme z Maestrove domače strani, od tam pa si dolpotegnite tudi Nasine sveže posnetke. Kot obljubljajo, bodo stran redno posodabljali z novimi slikami takoj, ko bodo na voljo javnosti. Originalna novica.

3 komentarji

NASA ponovno na Marsu

NASA - Tokrat nekaj bolj zabavnega. Če še ne veste, NASA pripravlja za leto 2003 nov polet na Mars. Na Mars bodo poslali vozilo, ki bo podobno prejšnjemu Pathfinderju, vendar pa bo ta projekt nekaj posebnega. Pri Nasi so se odločili, da bo v vozilcu, ki se bo vozilo po rdečem planetu poseben CD, na katerih bodo imena ljudi. Kakšnih ljudi? Tistih, ki bodo vpisali svoje ime na posebno Nasino stran, ki jo najdete tukaj. Če ste zainteresirani, potem se vpišite. Kdo ve, mogoče se bodo vsa ta imena, med katerim bo tudi vaše, nekoč znašla v kakem izredno pomembnem muzeju. Pa tudi drugače se boste lahko pred vsemi pohvalili, da vaše ime leži zapisano na CD-ju nekje na Marsu.

6 komentarjev