»

Tudi Slovenci na svetovnem nogometnem prvenstvu

Slo-Tech - V brazilskem mestu Joao Pessoa v zvezni državi Paraíba se je pričelo letošnje svetovno nogometno prvenstvo v nogometu za robote Robocup 2014. Tekmovanje, ki že od leta 1997 poteka vsako leto, sledi cilju, da bi okrog leta 2050 ekipa humanoidnih robotov premagala aktualne svetovne nogometne prvake.

Do tja je pot še zelo dolga, a so roboti danes že precej boljši od tistih prvih pred sedemnajstimi leti na Japonskem. Tekmovanje se je do danes precej razširilo, tako da ta tekmovalci z vsega sveta sodelujejo v petih kategorijah (RoboCup Soccer, RoboCup Rescue, RoboCup@Home, RoboCup@Work in RoboCupJunior), ki niti niso vsa povezana z nogometom in imajo cel kup podkategorij. V kategoriji Rescue se pomerijo roboti, ki so...

1 komentar

MIT zmagal na DARPA Network Challengeu

Lokacije balonov

Slo-Tech - Ameriška DARPA je 40-letnico interneta obeležila s posebnim tekmovanjem, ki so ga poimenovali DARPA Network Challenge. V soboto ob 16. uri po srednjeevropskem času, torej tik po svitu na ameriški pacifiški obali, so v nebo poslali 10 rdečih vremenskih balonov, velikih dobra dva metra, ki so bili privezani na desetih nerazkritih, a javno dostopnih in obče poznanih lokacijah. Naloga tekmovalcev je bila preprosta. Čim prej so morali so ugotoviti, kje se ti baloni nahajajo.

Med več kot 300 prijavljenimi ekipami je zmagalo moštvo z univerze MIT, ki je balone izsledila v devetih urah, čeprav so imeli tekmovalci teden dni časa. Z zmago so si prislužili 40 tisoč dolarjev. DARPA poudarja, da je bil namen preizkusa ugotoviti, kako lahko tovrstne probleme rešujemo...

4 komentarji

Robot, ki prijateljuje s ščurki

New Scientist - Znanstveniki iz Belgije, Francije in Švice, so v projektu Leurre malega robotka opremili z vonjem ščurkov, da bi ga sprejeli medse. Dodali so mu še podobno vedenje, ki so ga pred tem temeljito preučili, kot na primer njihovo "zborovanje".



Samega infiltratorja so poimenovali Insbot, ki zna s pomočjo še treh tovarišev ostale ščurke nahujskati, da pridejo na plano, kar zna v prihodnosti ob poklic spraviti marsikaterega profesionalnega zatiralca insektov.

Shematika samega robotka je prosto dostopna, če imate željo zgraditi svojega in se vam zdi, da so vaši domači insekti preveč osamljeni. Zadevico poganjata dva PIC 20MHz procesorja in dva Swatch motorčka. Interakcijo z ostalimi ščurki si lahko ogledate na filmčku ali...

17 komentarjev

Slovenci svetovni prvaki v robobrcu!

24 ur - Če se vam je zazdelo, da se je slovenska nogometna pravljica po sporih na svetovnem prvenstvu in kadrovskih spremembah v ekipi končala, ste se zmotili. Na svetonem prvenstvu v robobrcu v San Franciscu je slovenska ekipa Ljubljana Dragons osvojila zlato medaljo v kategoriji Srednji Mirosot, kjer se meri 5 robotov proti 5-im nasprotnim. Ekipa s Fakultete za elektrotehniko je premagala korejsko ekipo KinGo, ki je njihov večni tekmec, kmalu pa se bo začela pripravljati na evropsko prvenstvo, ki bo med 15. in 18. junijem v Muenchnu. Klik!

Največ zadetkov je dosegel Zlatko Zarobotkovič.

17 komentarjev

Prihodnost vojskovanja - roboti

več strani - Pred mnogimi, mnogimi leti, ko so prvič naredili avtomobil, so si njegovi izumitelji kot prvo "krmilo" izbrali človeka. Nato so si v sredini dvajsetega stoletja ljudje začeli zamišljati, da bodo avtomobili prihodnosti leteli in se sami upravljali. Ta misel, ki je mnoga leta bila le plod domišlije premnogih piscev znanstvene fantastike, pa se lahko prav kmalu tudi dejansko uresniči. In kdo bo za to zaslužen? Sicer posredno, a vseeno - vojska.

Cilj Grand Challange projekta, ki so ga razpisali pri DARPA (Defense Advanced Research Projects Agency), je namreč razviti vojaško vozilo, ki ga bo upravljal računalnik in ki bo lahko brez človeške posadke krožilo po sovražnem teritoriju in se, seveda brez strahu pred človeškimi izgubami, bojevalo s sovražnikom. DARPA, ki s tem projektom poskuša pritegniti posameznike v ta projekt, je dodala še lepo nagrad (en milijon dolarjev), določila pravila in uradno odprla tekmovanje.

Uradna tekma se je odvijala včeraj, 13. marca 2004, a, kot je bilo...

6 komentarjev

WAP pod nadzorom staršev

Slashdot - Angleški mobilni operaterji so se dogovorili za sodelovanje, v okviru katerega bodo uvedli sistem, ki bo vsem mladoletnim osebam prepovedoval oz. preprečeval dostop do vsebin za odrasle. Otočani, ki jih vse skupaj verjetno preveč skrbi, nameravajo takšno cenzuro uvesti za slike, igre, video, klepetalnice in internetni dostop, kratkih sporočil SMS in pogovorov pa zaenkrat še ne nameravajo (ne morejo?) cenzurirati.

Če bo ta korak močno vplival na prodajo telefonov (nenazadnje najstniki po navadi najbolj sledijo novim tehnološkim trendom), se bo verjetno pokazalo relativno hitro, za podobne korake pa se v naši kokoški verjetno še ni za bati, kajti za večino mladoletnikov je UMTS še malenkost predrag. Klik!

6 komentarjev

Robotske dirke

Slashdot - DARPA (Defense Advanced Research Projects Agency) se je po tem, ko je v zadnjem hipu spremenila pravila in izločila več kot polovico tekmovalcev, ker "naj ne bi bili dovolj pripravljeni za takšen iziv", končno odločila za 25 tekmovalcev, ki se bodo potegovali za nagrado milijon dolarjev na 200 milj (321 kilometrov) dolgi progi tik ob mestu Barstow v Kaliforniji 8. marca.

Da pa za manjše ekipe, katerim naj bi bilo to tekmovanje namenjeno, ni vse tako črno, so poskrbeli kar prvotni tekmovalci (katere je DARPA izključila), ki so se združili in ustanovili IRRF(International Robot Racing Federation), ki bo septembra priredil "pravo" odprto prvenstvo v dirkanju z roboti na 300 milj (482 kilometrov) dolgi necestni progi in z nagrado enega milijona dolarjev. Klik!

Škoda, ker pri nas takšna tekmovanja komajda prirejajo, kaj šele da bi dodali kakšne denarne oz. materialne nagrade ...

2 komentarja

Nanotehnologija: se bodo dogovorili?

Slashdot - Nanotehnologija, tehnologija, ki bi lahko v bližnji prihodnosti zelo spremenila naš način življenja in nam bi lahko omogočila raziskovanje vesolja, se sooča s prepirom med dvema vodilnima strokovnjakoma -- K. Ericom Drexlerjem in Richardom E. Smalleyjem. Gospoda se ne moreta izjasniti o verjetno najpomembnejšem vprašanju -- ali je sploh možno ustvariti bitja oz. robote, ki bi lahko prestavljali molekule in atome.

Medtem ko Drexler verjame, da so ti roboti možni in jih lahko izdelamo, Smalley misli, da molekularni robotki niso možni -- vsaj ne v obliki, ki si jo je zamislil Drexler. Svoja dva protiargumenta je Smalley poimenoval precej zmedeno - fat fingers problem in sticky fingers problem. Strokovnjaka sta si izmenjala nekaj pisem, a na koncu si še vedno nista enotna. Kakorkoli že, glede na to, kakšne posledice (pozitivne, se ve) lahko ima nanotehnologija na naše življenje, upajmo, da se bosta hitro sporazumela in se podala na razvojno pot. Klik! za branje.

7 komentarjev

Saj ni res, pa je

Slashdot - Čez Lužo ponovno presenečajo. V Los Angelesu so tokrat vsi izdelovalci in prodajalci računalniške opreme dobili zanimivo zahtevo ISD-ja, v kateri jim zaradi kulturne pestrosti in občutljivosti Los Angelesa prepovedujejo uporabo terminov master/slave (gospodar/suženj) za označevanje nadrejenih in podrejenih naprav v računalništvu. Vsa stvar preverjeno ni šala, saj so pri Snopes.com celotno zgodbo preverili pri oblasteh, ki so potrdile, da je mišljena povsem resno. Snopes.com, Slashdot.

14 komentarjev

Pes, ki zna prinesti e-časopis

How, how :)

Slashdot - Sony je predstavil novo leglo robotskih kužkov AIBO. Rod ERS-7 je veliko pametnejši od svojih prednikov, in si kot prvi lahko izoblikuje značaj tekom svojega življenja. Da bi ta prišel kar najbolj do izraza, mu gobček krasi nov LED-zaslon višje ločljivosti, ki omogoča prikaz obsežnejšega nabora čustev. Njega stvaritelji se zavedajo, da se povodcem čas izteka, zato nova ščeneta priklepamo na njihovo uto kar z WLAN vmesnikom.



Če si nekoliko bolj natančno ogledamo, kaj nam prinaša kombinacija 64-bitnega 576 MHz RICS procesorja (me zanima, do koliko bi se ga dalo naviti, in kakšen...

16 komentarjev

Bežeči robot

Slo-Tech - V centru kjer s preizkušanjem 'najboljši preživi' poskušajo učiti robote, jim je en skoraj pobegnil. Ko so ga 15 minut pustili samega se je sam podal na pot ven in našli so ga na parkirišču, kjer bi ga skoraj povozil avto. Ime mu je bilo Gaak. Hmmm... Samo, da ne bo ustanovil kake revolucionarne fronte za osvoboditev robotov. :)

7 komentarjev

Odpirač steklenic piva

Real Beer - Študent Flroidske univerze je želel narediti nekaj neobičajnega, nekaj, kar še nikoli ni bilo narejeno. Po 4 mesecih mu je uspelo in sestavil je robota za odpiranje pivskih steklenic. Robot je sestavljen iz 150 delov in 20 metrov žic. Robot se pomakne do steklenice, jo prime, odpre in postavi nazaj na mizo ter se loti naslednje steklenice. Za kalibriranje in poskusno delovanje je robot odprl 134 steklenic. Pa naj še kdo reče, da lenoba ni največji izumitelj! [:))] Več najdete tukaj.

3 komentarji