»

Češki predsednik Klaus zavrnil prehod skozi detektor kovin med obiskom avstralskega parlamenta

Spiegel Online - Nemški Spiegel piše o pomenljivem dogodku med neuradnim obiskom češkega predsednika Vaclava Klausa v Avstraliji. Klaus je tja odpotoval na simpozij o podnebnih spremembah, kjer naj bi imel tudi predavanje (kot skeptik o obstoju podnebnih sprememb oz. bistvenemu vplivu človeka na njih), tekom obiska pa naj bi imel tudi intervju za avstralsko nacionalno televizijo ABC, in sicer v njihovem studiu znotraj avstralskega parlamenta v Canberri.

Na vhodu v stavbo so ga varnostniki poprosili, naj gre skozi varnostni senzor (detektor kovin), s čimer se Klaus ni strinjal. Njegova vodička Michelle Ainsworth je varnostnikom sicer razložila, kdo je gospod pred njimi, vendar slednji niso bili pripravljeni narediti izjeme. Klaus naj bi na vse to odvrnil, da "tu skozi pa že ne bom šel", se preprosto obrnil in...

76 komentarjev

Se bo tudi MandrakeSoft preimenoval?

Slashdot - Očitno je spreminjanje imen podjetij, organizacij in izdelkov ena izmed najpogostejših tem, ki smo jih prisiljeni prežvečiti v novicah. Spomnimo se samo Mozillinih sinov, ki se trenutno imenujeta Firefox in Thunderbird, pa Lindowsa, ki je postal Lin---s, afere MikeRoweSoft, projekta eMule ...

Zdaj pa je preimenovanje doletelo še francoskega distributerja Linuxa, MandrakeSoft. King Feature Syndicate of America si namreč lasti blagovno znamko "Mandrake the Magician" in sodišče je od koncu 4 leta trajajočega postopka odločilo, da mora MandrakeSoft plačati 70.000 ? odškodnine ter spremeniti ime in logotip (v francoščini). Francosko podjetje se je na odločitev pritožilo, kar lahko postopek podaljša za dodatna 3 leta. V tem času lahko MandrakeSoft uporablja obstoječe ime, logotip in domene.

5 komentarjev

MandrakeSoft umika najnovejši XFree86

Slashdot - Pred kratkim je začela veljati nova licenca za grafični strežnik XFree86, kar utegne imeti silno negativne posledice na nadaljnji razvoj odprtokodnih sistemov, kjer odprta implementacija X predstavlja osnovo domala vseh operacijskih sistemov z grafičnim vmesnikom. Tako je MandrakeSoft iz Mandrake Linuxa 10, ki ga pravkar razvija, umaknil XFree86 in ga namerava zamenjati s starejšo različico 4.3, ki je bila izdana pod drugačnimi licenčnimi pogoji. Uporabniki se seveda na veliko pritožujejo, ker ima novi XFree86 nekatere pomembne novosti, med drugim podpira več strojne opreme, a imajo razvijalci MandrakeSofta povsem zvezane roke. Podrobnosti.

4 komentarji

MandrakeSoftove novice

PC Linux Online - V intervjuju prvega moža MandrakeSofta, Francoisja Bancilhona, na konferenci LinuxWorld je prišlo na dan veliko novic o francoskem distributerju Linuxa. Najpomembnejša je prav gotovo ta, da je podjetje zadnje obdobje končalo z dobičkom, kar pomeni, da se bo prav kmalu, sami načrtujejo nekje marca, popolnoma iztrgalo iz rok bankrota, ki jim je grozil več kot eno leto. Skoraj nič manj pa ni odmevna nova politika izdaj Mandrake Linuxa. Z različico 10.0, katere prva beta različica je pravkar izšla, bodo uvedli dve veji izdaj. Veja "community (skupnost)" bo izšla prva in bo izhajala vsakih 6 mesecev, veja "offical (uradna)" pa vsakih 18. Vendar ta sistem ni tak kot pri RedHatu ter navezah OpenOffice.org - Sun in Mozilla - Netscape (ta je že pokojna), saj bodo razvijalci MandrakeSofta aktivno sodelovali pri razvoju obeh vej. Klik!

Na novico nas je opozoril tudi gpg.

0 komentarjev

Gainward, odpri se!

Torbjörn Johansson iz Gainwarda

vir: Nordic Hardware
Nordic Hardware - Gainward, podjetje s sedežem na Švedskem, je najbolj poznano po "svojih" grafičnih karticah. Na Nordic Hardware so opravili zanimiv intervju, v katerem sta to podjetje predstavila dva zaposlena, Torbjörn Johansson in Miro Novosel. Seveda so pokazali tudi prihajajoče produkte, ki jih bodo izdali v bližnji prihodnosti. Branje je nadvse zanimivo.

1 komentar

Half-Life 2 intervju

HomeLan Fed - Igro Half Life poznamo prav gotovo vsi. Še posebno je priljubljen tako imenovani "mod" za to igro - Counter-Strike. Čakanje na nadaljevanje pa je že prav gotovo mučno vsem ljubiteljem. Na Home LAN Fed so opravili zanimiv intervju z Gabeom Newellom - enim izmed predstavnikov tega težko pričakovanega "špila". Pogovor je zelo zanimiv, še posebej pa ga priporočam vsem neučakancem. Klik!

0 komentarjev

Mandrake 8.1 zamuja

CNet - Polna različica Linux distribucije Mandrake 8.1 je sicer že na voljo na internetnih strežnikih, vendar pa je še vedno nismo videli na originalnih CD-jih. Razlog za zamudo komercialne različice tiči v tem, da se je Mandrake Soft odločil, da CD-je stiska v Severni Ameriki. Ta korak pa se je izkazal za zelo počasnega in dragega. Kljub temu, pa Mandrake Soft zagotavlja, da bo komercialna različica na voljo v kratkem.

0 komentarjev

VA Linux

Linux Today - Čudne stvari se dogajajo. VA Linux je eno od najbolj znanih podjetij, ki se ukvarjajo s prodajo storjne opreme na kateri teče izključno Linux (in je zanj tudi prilagojena). Sliši se precej čudno, a odločili so se, da bodo prenehali prodajat hardware. Gre za to, da se nameravajo skoncentrirati na razvoj njihovega Sourceforge on-site colaborative development sistema, OSDNja in svetovalnih storitev. Razlog leži v tem, da so jim IBM, Compaq, Dell in drugi začeli odžirati preveč strank pri Linux strojni opremi.
Eric S. Raymond (ESR) je kot bivši član uprave VA Linuxa dal zelo zanimiv intervju v katerem govori o tem, kako si je VA s svojo uspešnostjo v bistvu sam izkopal jamo.

2 komentarja