»

Nadgrajeni Pentiumi4

X-Bit Labs - Kmalu (oktobra) bo Intel predstavil malce prenovljene Pentiume 4. Zgodilo se ne bo nič presenetljivega in tudi zmožnosti ter hitrost procesorjev se ne bo povečala, le pridobili bodo na nekaj funkcijah. Tako bodo v 90 nanometrske procesorje vnesli tehnologijo AAC, ki uravnava zmogljivosti procesorja glede na to kako zahtevna opravila izvajamo. To bo prineslo nižje temperature in manjšo porabo električne energije ob manj zahtevnem delu, torej se bodo lahko ventilatorji takrat vrteli počasneje in tako utišali računalnik. Druga tehnologija je XD (eXecute Disable) tehnologija, katere bistvo je posebna zastavica v procesorju oziroma kontorlni bit, ki bo baje povečala zanesljivost delovanja. Zanimivo je da so tovrstne tehnologije že nekaj časa prisotne pri AMDjevih 64-bitnih procesorjih in sicer v obliki tehnologij NX in Cool'n'Quiet.

Da pa bodo lahko kupcem ponudili še kaj več moči bo s koncem dvatisoččetrtega prišel med nas P4 z 2 MB L2 predpomnilnika in 1066 MHz FSB. Vsi čipi bodo tako...

14 komentarjev

AMD in prehod na 90 nm

X-Bit Labs - AMD je sporočil, da so začeli prehajati na 90 nm tehnologijo. Kljub temu, da so novice zaenkrat še neuradne, je AMD obljubil, da bodo prve pošiljke poslane na trg v tretjem četrtletju letošnjega leta. V izdelke bodo poleg prejšnjih tehnologij vključili še nekaj novejših, kot je na primer SOI. Proizvodnja je bila predvidena za julij, na voljo pa naj bi bili septembra, oktobra ali novembra. To je sedaj potrdil tudi AMD. Manjša tehnologija naj bi omogočila manjšo porabo energijo, uporabo višjih frekvenc in manjše gretje.

To pa ni edina novica. Če gre verjeti načrtom, bo decembra izdelan tudi Athlon 64 3800+ (2,6 GHz) in Athlon 64 FX-53 (2,4 GHz). Uporabljala naj bi že novo podnožje -- Socket 939. Tako naj bi postala najhitrejša procesorja za namizne računalnike. Izvirna novica

13 komentarjev

AMD sledi Intelu

X-Bit Labs - Precej smo že govorili o visoki porabi električne energije Intelovih Prescottov, ki bodo pri 90 nanometrski tehnologiji in 3,6 gigahertza oddali kar okoli 103 W toplote. Sedaj pa jim po zgledu sledi še AMD, le da jih v tem pogledu še malce "prekaša".

AMD naj bi namreč za svoje Socket 939 procesorje (kateri to bodo si lahko ogledate v prvi povezani novici) poostril zahteve za matične plošče. Te naj bodo morale dovesti procesorju več električne energije, saj bodo 90 nm Athloni 64 4000+ in Athloni 64 FX-55 oddajali kar 105 W toplote. To je precej, predvsem če v zakup vzamemo podatek, da bo napetost samega jedra precej nizka - od 1,2 do 1,35 V.

Zanimivo je tudi to, da bodo dejanske hitrosti teh procesorjev ob izidu "le" 2,60 GHz, torej kar cel gigahertz manj kot načrtuje Intel. Še večja razlika pa se pokaže takrat, ko pogledamo na koledar in vidimo, da bodo Prescotti zunaj že v začetku februarja, 90 nm AMD-ji pa šele tam nekje junija ali julija. X-bit labs.

15 komentarjev

AMD leta 2004

X-Bit Labs - Po dokaj dobrih in točnih informacijah iz AMD-ja, vam lahko okvirno predstavim kaj kani AMD obdelodaniti leta gospodovega 2004. Zanimivi so predvsem podatki, da bodo nekatera jedra procesorjev narejena v več različicah in sicer za različna podnožja. Torej eno jedro in več različnih podnožij. Naj torej samo naštejem vse načrtovane procesorje za trg namiznih PC-jev prihodnjega leta:
  • ClawHammer 940-pinski – 1 MB L2, dvo-kanalni pomnilniški kontroler, 0,13 mikrona in SOI;
  • ClawHammer 939-pinski – 1 MB L2, dvo-kanalni pomnilniški kontroler, Cool’n’Quiet tehnologija, 0,13 mikrona in SOI;
  • Newcastle 939-pinski – 512 KB L2, dvo-kanalni pomnilniški kontroler, Cool’n’Quiet tehnologija, 0,13 mikrona SOI;
  • Winchester 939-pinski – 512 KB L2, dvo-kanalni pomnilniški kontroler, Cool’n’Quiet tehnologija, 90nm SOI;
  • San Diego 939-pinski – 1 MB L2, dvo-kanalni pomnilniški kontroler, Cool’n’Quiet tehnologija, 90nm in SOI;
  • ClawHammer 754-pinski – 1MB L2, Cool’n’Quiet tehnologija, 0,13 mikrona in SOI;
  • ...

13 komentarjev

Procesor Prescott najavljen za 2. februar

AnandTech - Po precej dolgotrajnem čakanju na prihajajočega Intelovega paradnega konja, procesor Presscot, je sedaj končno znan datum izida - 2. februar. Za nekatere rahlo pozno, saj je Intel na veliko objavljal, da bo jedro Presscot prislo na trg že proti koncu tega leta 2003. A nekaj časa nazaj je malce potihnil glede tega; nekateri so špekulirali, da ima poizvodnje težave.

Najverjeteje je res nekaj na tem, saj bo prihajoči Presscot temeljil na 90 nm proizvodnem procesu. Frekvence delovanja prvih Pressotov ne bodo zelo udarne - najhitrejši izdelek bo namreč tiktakal na 3,4 GHz, vsi pa imajo 1MB drugonivojskega in 16KB prvonivojskega pomnilnika ter nove inštrukcije SSE3, seveda pa bodo vsi opremljeni z izboljšanim Hyper Threadingom, kar lahko le pozdravljamo. Izdane različice pa bodo še: 3,2, 3,0 in 2,8 GHz. Slednji bo tudi zelo zanimiv, saj bo stal približno toliko, kot sedaj 2,6 GHz "Northwood" v Sloveniji.

14 komentarjev

Upanje za Moorov zakon

SRAM leta 2002

vir: Google
iTNews - 65-nanometrska tehnologija je že omogočila Intelu, da so naredili 4 megabajtni SRAM (Static Random Access Memory - hitrejši in bolj zanesljivi pomnilnik v primerjavi z DynamicRAM-om ) s površino celice le 0,57 mikrona2 in s tem zopet ujeli korak z Moorovim zakonom. Prvi 65-nm procesi se bodo začeli uporabljati leta 2005, 45-nanometrski pa dve leti kasneje.

Sedajsnji 90-nm Prescotti so bili na primer "odkriti" že pred dvema letoma in imeli...

5 komentarjev

Hladilniki za Prescotta pripravljeni

Intelov predlog z bifurkacijo

vir: X-Bit Labs
X-Bit Labs - Pentium 4 s tehnologijo SSE 3, pomanjšan na 90 nm, javnosti bolje poznan pod imenom Prescott, katerega izid je načrtovan za prvo četrtino naslednjega leta, je močno pričakovan procesor. Vse je že pripravljeno na izid, čakamo le še na Intel.

Pripravljeni so že tudi hladilniki lepega števila proizvajalcev, kot sta naprimer Nexus ter CoolJag....

5 komentarjev

Intel:"Prescott bo potreboval med 90 in 100 W moči."

The Register - Pred nekaj časa se je govorilo o veliki porabi prihajajočega Intelovega Prescotta. Viri so govorili, da bo dotični procesor porabil prek 100 Wattov moči, nekatere strani pa so trdile, da bo izdelek potreboval 110 oziroma 120 W.

Velika večina javnosti je bila osupla, saj je bilo to do sedaj le v domeni AMD-ja. Verjetno so te govorice presenetile celo Intel, zato je sedaj javnosti sporočil, da Prescott ne bo nikoli potreboval preko 100 W moči. Povedali so tudi, da bo ta številka med 90 in 100. Še izvorna novica.

8 komentarjev

Prescott bo oddal prek 100 W toplote

X-Bit Labs -

X-Bit Labovci so se prek japonskih spletnih strani dokopali do nekaterih karakteristik Prescottov, ki bodo ugledali luč sveta v novembru. Akoravno bo procesor grajen v 0,09-mikronski tehnologiji, bo rekorder v oddani toploti, saj je bo 3,6 GHz izvedenka oddala kar za 103 W, medtem ko bodo prenosniške verzije oddale zgolj 94 W toplote. To je tudi eden izmed razlogov, da ta, 637 dolarjev vreden poshastek™, ne bo deloval na večini starih osnovnih plošč, zakaj te sploh niso sposobne procesorji dovesti toliko električne energije. Več o tem.

Očitno nenormalno gretje procesorjev ni več samo AMD-jeva domena.

56 komentarjev

Peltier

Overclockers Australia - Peltierjev gotovo ni treba posebej razlagati, saj opis njihovega delovanja najdete med Slo-Techovimi članki. Gre namreč samo za nekakšno ploščico, ki se na eni strani precej ohladi, na drugi strani pa precej ogreje. Če nameravate peltierja v prihodnosti kupiti, potem si preberite precej poučen članek, ki so ga napisali na Overclockers Australia. Članek je spisal tip, ki je na svojega Durona 900 hotel spraviti 55 W peltier. Do tukaj vse lepo in prav. Komplikacije so se pojavile, ko se je procesor začel bolj segrevati, kot pa ohlajati. Problem je bil v tem, da je Duron oddajal 52 W toplote, kar pa je bilo za 55 W peltier pretrd oreh. Avtor članka navaja, da moramo za učinkovito hlajenje procesorja kupiti najmanj dvakrat toliko W peltier, kolikor W toplote oddaja procesor. Kako ugotoviti, koliko toplote oddaja procesor? Najpreprostejši način je, da downloadate programček Radiate, ki vam izračuna koliko W toplote bo procesor oddajal....

1 komentar