»

Kako si je Trump na Twitterju izmislil vremensko napoved o hurikanu

Vrisani črni podaljšek ni del uradnega posnetka in je bil naknadno dodan.

Slo-Tech - V začetku septembra je ZDA prizadel hurikan Dorian, ki je bil najmočnejši zabeleženi hurikan na odprtem Atlantiku (izven Mehiškega zaliva in Karibov). Toda hurikan pomnimo tudi po enem največjih političnih pritiskov na Nacionalno oceanografsko in atmosfersko agencijo (NOAA) v ZDA, ki je morala mestoma žrtvovati strokovnost za politično preživetje. Na BuzzFeedNews so sedaj pridobili elektronska sporočila, ki pričajo o zaskrbljenosti, ogorčenosti in paniki v agenciji med septembrskimi dogodki.

Začelo se je 1. septembra, ko je bil Dorian še krepko nad morjem. Ameriški predsednik Donald Trump je tedaj na Twitterju objavil svarilo, da bo poleg Floride, Severne Karoline, Južne Karoline in Georgie hurikan prizadel tudi Alabamo. NOAA je že tedaj vedela, da Alabame hurikan ne bo zadel in je ustrezne zemljevide z napovedmi tudi sproti objavljala. Po objavi ameriškega predsednika so se usuli klici in pošta zaskrbljenih prebivalcev, ki so od alabamske pisarne National Weather Service želeli...

38 komentarjev

Flota ladij za boj proti globalnemu segrevanju

Modri biser

vir: Slashdot
Slashdot - Ker se svetovne politične organizacije in takšna ali drugačna telesa niso sposobna spopasti s problemom globalnega segrevanja na resen način (in dejansko vsaj od časa do časa v resničnem življenju izpolniti kako obljubo ali zavezujoč dogovor), so se med znanstveniki v zadnjih letih začele pojavljati raznorazne ideje, ki bi z "geoinženiringom" rešile problem globalnega segrevanja.

Najnovejša takšna ideja je prišla od raziskovalcev iz ZDA in Velike Britanije, kjer je John Latham iz državnega centra za atmosferske raziskave predlagal, da bi za boj proti globalnemu segrevanju uporabili več...

165 komentarjev

SuSE 9.1 Personal na voljo za prenos

Slashdot - V nasprotju s svojo redno prakso je SuSE izdal celotno zagonsko sliko ISO svoje distribucije SuSE Linux 9.1 Personal. Zanimivo je, da na uradni strani izdaja sploh še ni omenjena, čeprav jo lahko prenesete z vseh uradnih zrcalnih strežnikov. To je prvikrat, da je SuSE sploh izdal katero svojo celotno sliko ISO za platformo i386 na internetu za prenos. Tako lahko sedaj po namestitvi paketov iz verzije FTP dobite skoraj celotni SuSE 9.1 Professional (brez komercialnih delov). Klik!

7 komentarjev

Intel sedaj prijazen tudi do okolja

Neowin - Nedvomno mnogo izmed naših bralcev ve, da se pri proizvodnji računalniških komponent uporablja mnogo snovi, ki so do okolja vse prej kot prijazne. A različne resolucije in standardi, ki se v zadnjem času sprejemajo, vedno bolj "silijo" podjetja, da tudi na področju okolja poskrbijo za kakšno stvar. Tako bo Intel do tretjega četrtletja 2004 zmanjšal količino svinca v proizvodnji procesorjev za 95 odstotkov, kar naj bi bilo v skladu z mednarodnim pritiskom po čistejšem okolju. Klik!

0 komentarjev

Yugo najslabši avto?

Slashdot - Za kratko sprostitev in predah od računalništva preidimo na še eno tehnično "igračko", s katero se večina bralcev je že ali pa se še bo srečala, namreč na avtomobile. Forbes nas vabi h glasovanju med 14 kandidati za najslabši avto od konca 2. svetovne vojne naprej. Seznam vključuje le modele, ki so bili naprodaj v ZDA, tako da manjka kar nekaj "favoritov" naše in vaše mladosti, predvsem tisti s sovjetskim poreklom. Kljub vsemu vzhodnoevropsko "čast" rešujeta dva kandidata. "Naš" yugo, ki je nesmrtno slavo doživel že v filmu Umri pokončno 3, v trenutku, ko tole pišem, prepričljivo vodi s 30% glasov (še najbolj mu diha za ovratnik Ford pinto z 18%), medtem ko se vzhodnonemški trabant s 6% oklepa zlate sredine. Glasovnico najdete na strani z uvodnikom, novička na Slashdotu pa se nahaja tule.

66 komentarjev

IBM uvaja Linux na namizja

The inquirer - Že lani se je šušljalo, da naj bi IBM začel prehajati na Linux na namizjih svojih računalnikov, zdaj pa je šušljanje potrjeno in resnica je na dlani. Bob Greenberg, direktor oddelka On Demand Initiatives, je v pismu svoji ekipi zapisal, da ji po navodilu prvega moža podjetja naroča, da na svojih namizjih začne uporabljati Linux, saj bo enako storilo celotno podjetje s 300.000 zaposlenimi.

Ali to pomeni več produktivnih aplikacij za Linux?

14 komentarjev

Napovedovanje vremena pod Linuxom

Slashdot - Ameriška NWS (ang. National Weather Service) namerava preiti na Linux, poročajo na Slashdot. Različni viri namreč trdijo, da je NWS pri IBM-u kupila 900 osebnih računalnikov in 160 strežnikov, ki bodo vsi tekli pod Linuxom, uporabili pa jih bodo za napovedovanje neviht, poplav, tornadov in ostalih vremenskih ujm. S to posodobitvijo, katere vrednost se meri v milijonih dolarjev, bodi izdelavo prognostičnih kart pospešili kar za štirikrat, z 247 na 62 sekund, še poročajo. Forbes.com, GCN.com in Computerworld.com.

14 komentarjev

Nanotehnologija: se bodo dogovorili?

Slashdot - Nanotehnologija, tehnologija, ki bi lahko v bližnji prihodnosti zelo spremenila naš način življenja in nam bi lahko omogočila raziskovanje vesolja, se sooča s prepirom med dvema vodilnima strokovnjakoma -- K. Ericom Drexlerjem in Richardom E. Smalleyjem. Gospoda se ne moreta izjasniti o verjetno najpomembnejšem vprašanju -- ali je sploh možno ustvariti bitja oz. robote, ki bi lahko prestavljali molekule in atome.

Medtem ko Drexler verjame, da so ti roboti možni in jih lahko izdelamo, Smalley misli, da molekularni robotki niso možni -- vsaj ne v obliki, ki si jo je zamislil Drexler. Svoja dva protiargumenta je Smalley poimenoval precej zmedeno - fat fingers problem in sticky fingers problem. Strokovnjaka sta si izmenjala nekaj pisem, a na koncu si še vedno nista enotna. Kakorkoli že, glede na to, kakšne posledice (pozitivne, se ve) lahko ima nanotehnologija na naše življenje, upajmo, da se bosta hitro sporazumela in se podala na razvojno pot. Klik! za branje.

7 komentarjev

Nič več brezplačnega Red Hat Linuxa

Slashdot -

Red Hat je sedaj tudi uradno naznanil, da ukinjajo brezplačni Red Hat Linux. Tako bodo verzije 7.1, 7.2, 7.3 in 8.0 uradno podpirali do konca letošnjega leta, najnovejšo 9.0 pa do prihodnjega maja. Novih različic ne bomo več ugledali, zakaj sedaj se bodo posvetili razvoju novega Red Hat Enteprise Linux paketa, ki bo plačljiv. Uradno Red Hatovo elektronsko sporočilo o tem.

No, čisto konec brezplačnega Red Hat Linuxa to navsezadnje le ne pomeni, saj se bo projekt Fedora, ki sicer ni uradno podprt, a poteka pod okriljem Red Hata, in gradi distribucijo Linuxa iz samih brezplačnih programov, nadaljeval.

Izvirna novica.

7 komentarjev

Za hitrejše esemesanje

BBC - Ste že siti pisanja SMSov na vašem mobilcu, ker morate za eno črko tipko konsekutivno pritisniti tudi do štirikrat? Na tem naslovu najdete rešitev, saj tehnologija Fastap uporablja drugačno rešitev, kot današnji mobilni telefoni s T9 slovarji, ki, mimogrede, ne podpirajo slovenščine. Ključ je popolnoma enostaven - v prazen prostor med numeričnimi tipkami je možno stlačiti še 26 tipk, kar ustreza, glej no glej, črkam angleške abecede. Tako lahko kratko sporočilo napišete brez da bi isto tipko pritisnili večkrat, kar naj bi znatno skrajšalo čas, ki je potreben za ustvor esemesa. Klik!

4 komentarji