»

BSA izdala letno poročilo

Reuters - Prejšnji teden je organizacija BSA, ki preganja uporabnike nelegalne programske opreme, izdala svoje letno poročilo (PDF) o globalnem piratstvu. V njem ugotavljajo, da se je stopnja piratstva zvišala, saj naj bi bilo 41 odstotkov vse nameščene programske opreme nelicenčne. Leto prej je ta delež znašal le 38 odstotkov. Škodo, ki naj bi jo razvijalci imeli zaradi tega, ocenjujejo na 53 milijard dolarjev. Rasla pa je tudi prodaja programske opreme, ki se je okrepila za 14 odstotkov in v letu 2008 dosegla vrednost 88 milijard dolarjev, tako da jim posebej hudo že ni.

Stopnja piratstva naj bi bila najnižja v ZDA, kjer se vrti okrog 20 odstotkov, povsem drugače pa je naprimer na Kitajskem, kjer je kar 80-odstotna. Tudi Rusija ne blesti prav posebej, saj ima črne verzije programov 68 odstotkov računalnikov. Najslabše je v Gruziji, Bangladešu, Armeniji, Zimbabveju, Šri Lanki, Azerbajdžanu in Moldaviji (merjenje stopnje piratstva v državah, kjer niti fizična lastnina ni kaj posebej sveta...

127 komentarjev

Piratsko kopijo Viste bo doletel "Black Screen of Darkness"

Slashdot - Microsoft se je odločil za nov korak v boju proti piratstvu. Tokrat bodo na udaru piratske kopije Winsows Viste z Reduced Functionality mode. Le ta bo po eni uri normalnega delovanja onemogočil sistem ter prikazal črn zaslon. Microsoft se je odločil za faktor zastraševanja in o tem obvestil vse ponudnike OEM verzije Viste, da morajo svojim strankam namestiti licenčno kopijo.

Vir

196 komentarjev

Zaradi piratstva nižje cene

BBC -

Vajeni smo poslušanja razlag proizvajalcev in distributerjev računalniške programske opreme o tem, kako jih piratstvo in škoda, ki jo povzroča, dobesedno sili v postavljanje visokih cen licenčnega programja.

Sony je sporočil, da bo svojo konzolo PlayStation 2 20. decembra pričel prodajati tudi na Kitajskem, navzlic visoki stopnji piratstva, zavoljo katere so se doslej Kitajske izogibali. Zanimiva bo predvsem taktika, ki jo bodo ubrali. Konzola sama bo stala 2.000 juanov (240 dolarjev), medtem ko stane v ZDA naprimer 180. Bodo pa po drugi strani, da bi ljudi odvrnili od kupovanja nelegalnih kopij iger, le-te mnogo cenejše kot v ZDA. Stale bodo le malenkost več kot piratske kopije. Klik!

30 komentarjev

Sony izdal Linux za PlayStation 2

Slo-Tech - Darko Pevec nam je poslal naslednji prispevek:

Sony pripravlja končno različico svojega Linuxa, ki bo tekel na konzoli PlayStation 2. Na predstavitvi so prikazali urejevalnik besedila, urejevalnik tabel, predvajalnik datotek MP3 in še nekaj malenkosti. Osebno si ne predstavljam uporabe Linuxa na konzoli, ampak koga briga moje mnenje...
Ampak je Linux vseeno vedno bolj priljubljen, mar ne?

2 komentarja

Pozor, ponaredki!

X-Bit Labs - Če je piratstvo precejšen trn v peti programske industrije, potem proizvajalcem strojne opreme predstavlja največjo težavo ravno proizvodnja ponaredkov, ki je najbolj prisotna na Kitajskem. Kakšen procesor je sicer malce težje ponarediti, kot nalašč za to pa so tiskana vezja oz. matične plošče. Ker ima na Kitajskem skoraj vsak tajvanski proizvajalec tovarno tiskanih vezij, to niti ni tak velik problem. Nekatere ponaredke je skoraj nemogoče razločiti od originalnih. Gotovo pa so ponaredki kar dobro prodajani, saj je njihova cena 10-20 $ nižja kakor pri originalih. Ponarejevalci pa najraje ponarejajo izdelke znanih podjetij, kot so ASUS, Gigabyte, MSI, Elitegroup (ECS), EPoX, Chaintech in ABIT. V polnem razmahu pa je trenutno proizvodnja lažnih Gigabyte in ASUS plošč. Kaj tudi ne, saj sta ti dve podjetji gotovo najbolj priznana proizvajalca matičnih plošč na svetu. Kaj pa ukrepi proti ponarejanju? Podobno kot pri piratstvu, bodo tudi ponaredki vedno prisotni na trgu. Žal....

9 komentarjev

Dreamcastovec in PS2

Daily Radar - Očitno niso vsi tako navdušeni nad novo Sonyevo igralno konzolo PlayStation 2. Ljubitelji Seginega Dreamcasta še vedno prisegajo na svojo priljubljeno konzolo, v svoji podpori pa so včasih lahko kar fanatični. Kaj se zgodi, če eden izmed bolj zagrizenih Segašev dobi v roke PS2, so zabeležili na Daily Radarju. Njegovo početje bi težko označili kot človeško, prizori pa vsekakor niso za tiste s slabim srcem. Ogled zadeve ali kar download 12MB filmčka vam resnično priporočam. Malce smeha nikoli ne škodi .

4 komentarji