»

ATI-jeva čipovja

X-Bit Labs -

Včeraj smo poročali, da je ATI napovedal izdelavo lastnih čipovij za AMD-jeve Athlone 64, danes pa je znanega še nekaj več. Njihova poimenovanja in okvirne specifikacije.

ATI RS480 bo imel napredno PCI Express vodilo in vgrajeno ATI-jevo z DirectX 9 kompatibilno grafično kartico. Prvi primerki bodo proizvedeni v začetku prihodnjega leta, masovno proizvodnjo pa lahko pričakujemo v drugi polovici.

ATI RX480 bo po vseh lastnostih enak RS480, le da ne bo imel vgrajenega grafičnega čipa.

ATI IXP400 bo podpiral SATA150 in klasični ATA 133/100, 8 USB 2.0 vhodov, AC'97 zvočno kartico in podobno, skratka šlo bo za podobno ploščo, kot so na trgu sedaj. Več o tem.

3 komentarji

ATI bo izdelal čipovje za Athlone 64

The Register - ATI-jev predsednik Dave Orton je potrdil, da bo ATI izdelal čipovje, ki bo podpiralo nove Athlon 64 (K8 procesorje). Čipovja ne bomo videli še vsaj pol leta, bodo pa pripravili tudi prenosniško različico. Zakaj bo ATI čakal tako dolgo, uradno ni znano, pojavljajo pa se govorice, da čakajo na pojavo PCI Express vodil, ki jih bomo ugledali v drugi polovici prihodnjega leta. Več o tem.

1 komentar

Prenosniki se selijo v Azijo

X-Bit Labs - Kitajska, Tajvan, Hongkong in Singapur, Filipini in Južna Koreja so že dolgo časa "leglo" vseh elektronskih stvari, saj se v stremenju k čim cenejšim obratom in izdelkom vsa podjetja obračajo prav v te države Daljnega Vzhoda (ali zahoda, odvisno od zornega kota [:D] ). Podoben trend se pojavlja tudi pri prenosniških izdelkih in skoraj vsa podjetja selijo veliko obratov ter iščejo nove poslovne partnerje za dobavljanje strojne opreme prav v tem predelu zemeljinega obličja.

Leta 2002 so Tajvanci proizvedli že 65 % vseh prenosniških osebnih računalnikov, za letos pa pričakujejo že številko okoli 70 %. Sem se tako poleg preostalih selijo tudi Toshiba, HP, Dell in Apple. Ostale zanimive številke in podatke si oglejte tukaj.

3 komentarji

Pošast po imenu Montecito

The Register - Na Registru se je pojavilo nekaj informacij o prihajajočih Intelovih procesorjih. Montecito je za zdaj kodno ime za dvojedrnega Itaniuma, ki bo izšel leta 2005. Procesor bo po Intelovih besedah zgrajen iz milijarde tranzistorjev, izmed katerih bo dobršen del odpadel na ogromnih 24 MB tretjenivojskega predpomnilnika.

AMD seveda pripravlja svoj odgovor Intelovemu favoritu. Dvojedrni Opteroni naj bi se takisto pojavili leta 2005, podrobnejših podatkov o specifikacijah pa še ni. Ne gre dvomiti, da bodo vražje hitri, saj so jedro Opteron zasnovali prav z dvojedrnim procesorjem v mislih. Klik!

5 komentarjev

Intel z rekordnim dobičkom

The Register - Kot poročajo na The Registerju, je procesorski gigant Intel tudi v letošnjem tretjem četrtletju posloval z dobičkom. Pravzaprav z rekordnim. Prihodki od prodaje so znašali 7,8 milijarde dolarjev, kar je za petino več kot v enakem obdobju lani. Večje letne rasti po letu 1996 Intel še ni doživel. Dobiček je tako za več kot 142 odstotkov presegel lanskega, saj znaša 1,7 milijarde. Sorazmerno so poskočile tudi Intelove delnice, saj je njihova vrednost trenutno 0,25 dolarja oz. za 150 odstotkov več kot lani. Podrobnejši podatki so na voljo v izvirni novici.

1 komentar

HyperThreading tudi v prenosnikih

The Register - Kot poroča The Register, je Intel dodal podporo že dobro poznanemu HyperThreadingu tudi procesorjem, ki so namenjeni uporabi v prenosnih računalnikih. Za zdaj so na voljo štirje procesorji s hitrostmi 2,66, 2,8, 3,06 in 3,2 GHz. Intel trdi, da vsak izmed njih porabi manj kot 3 W električne energije, gotovo pa je, da imajo 512 kB drugonivojskega predpomnilnika in da še vedno uporabljajo 533 MHz-FSB. Cene za količine nad tisoč kosov so 653, 433, 294 in 234 dolarjev. Izvirna novica.

11 komentarjev

Enokanalni Springdale

več strani -

Intel je nedavno izdal svoji čipovji za nove Prescotte, imenovani Springdale in Canterwood, ki sta si zelo podobni in nam nudita večino dobrot, ki so si jih Intelovi inženirji lahko zamislili -- dvokanalni dostop do pomnilnika, 800 MHz-FSB; Canterwood tudi zloglasni PAT.

The Register nas sedaj obvešča, da bo Intel storil tudi korak nazaj in predvidoma prihodnji mesec začel odpošiljati še "oskubljeni" Springdale. Glavni razlog bo kakopak cena, ki bo za odtenek nižja (28 ali 29 dolarjev na primerek) od cene i865PE čipovja. Tajvanski izdelovalci matičnih plošč vedo povedati še, da rahitični bratec i848P ne bo v ničemer zaostajal za Springdaleom, razen da ne bo podpiral dvokanalnega dostopa do pomnilnika. The Register, DigiTimes.

0 komentarjev