»

Duron Vs. Celeron

AnandTech - Ne boste verjeli, ampak nekdo se je celo spomnil, da morda nismo vsi milijonarji in da nas ne zanimajo samo pentiumi 4 3,2 GHz EE in Athloni 64 FX-51, ter Radeoni 9800XT in GeForci 5950 Ultra. No, glede grafičnih kartic zaenkrat še ni nič bolje, so nam pa vsaj na področju procesorjev postregli z primerjavo procesorjev do $100 oziroma, če pogledamo na naše cenike, je to enako 30 tisočakom. Kdo sedaj tu mastno služi ne vem, a dejstvo je, da pri nas plačujemo okoli 60% več kot v ZDA. Če si torej pogledamo kandidate:

  • Intel Pentium 4 1.8A $120 - ?
  • AMD Athlon XP 2600+ (2083MHz) $88 - 30k
  • AMD Athlon XP (Barton) 2500+ (1833MHz) $86 - 26k
  • Intel Celeron 2.6GHz $85 - 27k
  • AMD Athlon XP 2400+ (2000MHz) $68 - 24k
  • Intel Celeron 2.4GHz $68 - 21k
  • Intel Celeron 2.2GHz $67 - ?
  • Intel Celeron 2.0GHz $65 - 19k
  • AMD Athlon XP 2200+ (1800MHz) $63 - 21k
  • AMD Athlon XP 1700+ (1466MHz) $56 - 15k
  • AMD Duron 1.6GHz $41 - 13k
Kot zanimivost sem iz razpoložljivih podatkov naredil linearno funkcijo in dobil...

22 komentarjev

Prodaja čipov spet raste

The inquirer - Kljub recesiji, ki menda še vedno "razsaja" v informacijski tehnologiji, se prodaja integriranih vezij spet povečuje.

Kot poroča The Inquirer, je švedska hiša Handelsbanken ugotovila, da se je prodaja čipov v zadnjih treh mesecih povečala za milijardo dolarjev, in sicer z 14,4 na 15,4 milijarde dolarjev. Največji porast so zabeležili na področju mobilne telefonije, sledijo spominske kartice za dlančnike, s še vedno neskromnih 21% pa lestvico končujejo procesorji.

Kot je povedal Bruce Diesen, analitik pri Handelsbanken Capital Markets, so obeti v prihodnosti najboljši za Intel, Nokio in Texas Instruments. Še klik.

0 komentarjev

Se bo Silicijeva dolina morala preimenovati?

Slashdot - Ob vse večji porabi toka in posledično oddani toploti današnjih in še posebej prihajajočih procesorjev se tako Intel kot AMD ozirata po nadomestilih za silicij, saj ta preveč "pušča". To pomeni, da je na vratih, ki določajo stanje tranzistorja (vklopljen, izklopljen), nekaj napetosti, tudi ko so "zaprta". Kar je še huje, s tem, ko manjšamo elemente, tanjšamo tudi izolacijsko plast, kar le še povečuje puščanje. Prihajajoči procesorji iz Intelovih logov bodo imeli na primer to plast debelo le štiri do pet atomov.

Dosedanja rešitev vseh teh zagat je bila, da povečamo preklopno napetost, kar pa ima žal neljube posledice v obliki močnejšega gretja. Se pa da ta problem rešiti tudi bolje elegantno. Namesto puščajočega silicija uporabimo kovino. Kakšno zlitino natanko še nihče ne ve natančno (ali pa hudobnež molči in si mane roke ob misli na bogastvo, ki ga čaka), vseeno pa naj bi se čipi s takšnimi vrati pojavili leta 2007, skupaj s 45 nm tehnologijo izdelave.

16 komentarjev

Prvi uporabni optični procesorji?

Lenslet - Podjetje Lenslet bo čez nekaj tednov na sejmu MILCOM v Bostonu (očitno gre za sejem vojaške tehnologije) predstavilo svoj prvi optični DSP Enlight256 z deklarirano hitrostjo 8 TeraFlops-ov, kar znese približno 1000 krat več od trenutno najbolj "mišičastih" DSP procesorjev.

Podrobnosti o notranjem ustroju in s tem tudi fleksibilnosti procesorja nisem zasledil, piše pa sicer nekaj o tem, da je vdelana v optiki MAC enota s fiksno vejico, ki zmore 8 bilijonov operacij na sekundo, ob njej pa vektorska enota z 128 milijardami operacij na sekundo. Vse skupaj krmili klasičen Texas Instruments-ov DSP serije TMS320C64xx, čeprav naj bi bil Enlight sposoben tudi samostojnega dela.

Zanimivo pa je videti elektrooptični vmesnik Ablaze, ki na Demo tiskanini služi kot vmesnik med fotoniko v DSP-ju in elektroniko na tiskanini, kjer tudi sicer "straši" kopica Xilinxovih FPGA-jev.

Ablaze je fizično kos polprevodnika na folijskem kablu, gre pa za svetlobni modulator s prostorsko modulacijo. Če sem...

4 komentarji

Procesorji se ceníjo

X-Bit Labs -

Nič ne škodi, če ponovimo že znano dejstvo, da bo Intel v nedeljo znižal ceno večine svojih procesorjev Pentiumov 4, ki se bodo pocenili za 15 do 35 odstotkov, dražji modeli praviloma za večji odstotek. Novost, in to sladka, je, da mu bo AMD po vsej verjetnosti sledil.

Informacije, ki jih imajo na strani X-Bit Labs, so sicer še vedno neuradne, a če bo sreča mila, se kanijo poceniti AMD-jevi Athloni XP 3200+, 3000+ in verjetno še 2800+. Šibkejši modeli se najverjetneje ne bodo pocenili, saj konkurirajo Celeronom in ne Penitumom 4. S cenovnega stališča, seveda. Podrobnejših kvantitativnih podatkov žal še ni. Več o tem.

17 komentarjev

Intel in Texas Instruments z ARM licenco

The inquirer - ARM je podjetje, ki je v stilu Rambus-a patentiralo svojo ARM arhitekturo, ki se nanaša na procesorje, vendar le-teh ne proizvaja, ampak se ukvarja predvsem s prodajanjem licenc. Intel in Texas Instruments, ki ga večina pozna po kalkulatorjih sta pred kratkim zakupila to licenco (Intel jo je samo podaljšal). Intel ima pravico do uporabe prihajajoče ARM v6 arhitekture, ter do spreminjanja le te, če bodo programi tako zahtevali. Tako se lahko v kratkem nadejamo Xscale StrongARM procesorjev s prej omenjeno tehnologijo, ki jih bo Intel namenil napravam PDA, brezžičnim in mrežnim napravam. ARM pa je poleg v6 arhitekture prodal Intelu licenco, ki mu dovoljuje uporabo ARM7TDMI in ARM946E-S jeder.
Texas Instruments se ne zanimajo za CPU procesorje, ampak za DSP procesorji (digital signal processors), katere bodo tako kot pri Intelovih procesorjih razširili z novo v6 arhitekturo.

0 komentarjev