»

Konec brezplačnega BitKeeperja

Slashdot - Podjetje BitMover je prenehalo z razvojem brezplačne izvedneke sistema za vzdrževanje različic - BitKeeper. Od leta 2002 ga uporabljajo tudi razvijalci jedra Linux, saj je Linus spoznal, da je BitKeeper boljši od konkurence in trdi, da se je tempo razvoja od takrat dalje podvojil. Razlog za opustitev brezplačne izdaje je podpora povratnemu inženirstvu protokola BitKeeper s strani OSDL. Še vedno pa ni znano, kam bo presedlal Linus s kolegi in kakšne posledice lahko to prinese.

6 komentarjev

Nova različica jedra 2.6

OSNews - Danes dopoldan je bila izdana nova različica jedra za Linux z oznako 2.6.8. Seveda izdaja ne bi bila nič posebnega, če ne bi takoj po objavi našli napake v delu jedra, ki je zadolžen za podporo NFS (network file system). Čeprav se še vedno najdejo zagovorniki stabilnega 2.4 jedra, vedno več ljudi in distribucij prehaja na novo, hitrejšo različico Linuxa (2.6). Povezava do 2.6.8.1 različice jedra, ki ima odpravljeno napako v NFSju. Seznam sprememb za 2.6.8 različico ter seznam sprememb za 2.6.8.1 različico Linux jedra.

24 komentarjev

Linus, na pomoooč!

OSNews - Linux Australia, Inc., ki združuje avstralske razvijalce in podpornike prostega operacijskega sistema, je naletelo na neko južnoavstralsko podjetje, ki želi registrirati blagovno znamko Linux. Zato so se obrnili kar na Linusa Torvaldsa, očeta Linuxa, ki je znamko registriral že leta 1997 v ZDA. Prosijo ga, da enako stori tudi v Avstraliji. Po besedah Jeremyja Malcoma, odvetnika, ki predstavlja Linux Australia, bi registracija imena s strani nekega drugega podjetja povzročila zmedo in ne bi pomagala nobeni strani. Klik!

Na novico nas je opozoril CaqKa.

1 komentar

Izdano Linux jedro 2.6.7

Slo-Tech - Na domači strani Linux jedra je na voljo najnovejša različica le-tega in sicer verzija 2.6.7, ki prinaša kar precej posodobitev, med drugimi tudi popravek za pred nedavnim odkrito luknjo, ki zamrzne sistem že ob izvedbi preprostega C programa. Ranljivi so vsi sistemi z nepatchanimi 2.6.x ter tudi 2.4.x jedri. Pravtako so ranljive tudi 64-bitna inačice zgoraj omenjenih jeder. Na srečo sta na voljo že popravka za 2.4.x ter 2.6.x jedro.

Vsem Linuxašem, ki ste na 2.6.x jedru, priporočamo posodobitev. Ne pozabite uporabiti slovenskega zrcalnega strežnika.

Omenimo še veselo novico, da se bo razvoj varnostnih dodatkov za jedro grsecurity nadaljeval. Avtorju je namreč uspelo dobiti sponzorje, ki bodo poskrbeli za njegov vsakdanji kruh in mleko.

4 komentarji

Intervju z Marcelom Tossatijem

Slashdot - Na Kerneltrap.org so objavili intervju z Marcelom Tossatijem, trenutnim vzdrževalcem 2.4 različice Linuxovega jedra. Naloga vzrdževalca je, da bedi nad drevesom, sprejema popravke in odloča o tem, kaj je dovolj dobro za vključitev in kaj ni. To mesto je dobil z različico 2.4.16, ko je bil star 18 let. Dve leti kasneje še vedno opravlja isto nalogo in je pred kratkim izdal različico 2.4.23.

Glede na to, da bo sedaj glavni razvoj potekal na 2.6 drevesu, načrtuje, da bo 2.4 jedro počasi upokojil in se bodo na njemu izvajala samo vzdrževalna dela in popravljali varnostni popravki. Podobno se je zgodilo tudi z jedroma 2.0 in 2.2, ki jih še vedno vzdržujejo. V intervjuju govori o tem, kako je postal vzdrževalec jedra, težavah, ki so s tem povezane, in o trenutnem stanju 2.4 jedra.

9 komentarjev

Izšlo jedro Linux 2.6.0!

PC Linux Online - Izšla je nova velika različica stabilnega jedra Linux. Različica 2.6 naj bi med drugim omogočila uveljavljanje Linuxa na tržnih segmentih, kjer zaenkrat še ni bil prisoten, izboljšane pa so zmogljivosti na mnogih področjih. Natančne spremembe v primerjavi z zadnjo preskusno različico Linux 2.6.0-test11 lahko najdete tukaj, izvorno kodo Linux 2.6.0 pa tu.

Veselo prevajanje kode!

16 komentarjev

Linux 2.6.0-test11

Slashdot - Te dni tako pogosto prihajajo ven nova razvojna 2.6.0 jedra, da jim uporabniki komaj sledimo (sam še vedno poganjam test9). Kljub vseemu je Linus Torvalds danes izdal 11 zaporedno različico. Popravkov ni veliko, vendar vam bo ob morebitnem nedelovanju prejšnjega razvojnega jedra tokratna različica delovala bolje.

Vendar vse zgoraj napisano bolj malo pomeni navadnim uporabnikom linux distribucij. Bolj pomembno je dejstvo, da je Linus s to različico jedra predal razvoj 2.6.x jedra Andrewu Mortonu, ki bo sedaj bedel nad njim kot dobri oče. Tako je sedaj na njem, da se odloči, kdaj bo jedro postalo stabilno. To seveda ne pomeni, da se bo razvoj zaustavil, ampak da ga spustijo v širšo javnost. Večja količina kot bo uporabnikov več napak bodo odkrili in lahko računamo na zelo hiter razvoj v naslednji polovici leta.

Ko že ravno omenjamo novo ime na Linux Kernel sceni pa še intervju z njim.

3 komentarji

Tišanje računala

Slashdot - Potem, ko se v mladeničih umiri manija po najbolj navitemu računalniku, ti kmalu spoznajo, da je hrup, ki ga proizvede takšno računalno blizu ušesom, nevarni glasnosti oz. kakor da bi imeli sesalec namesto računalnika. V takšnih trenutkih začno nato ljudje razmišljati, kako bi to hrumečo pošast utišali. Rešitev je mnogo: od klasičnih z...

14 komentarjev

Proskripcijska lista za hrošče v novem Linuxu

OSNews - Andrew Morton, eden glavnih hekerjev Linuxa, je na dopisni seznam razvijalcev jedra Linux poslal seznam opravil, ki so potrebna preden veja 2.6 nadomesti razvojno vejo Linuxa 2.5. V uvodu je opozoril, da izdaja 2.6.0 še ne pomeni končne različice, ki bi bila takoj primerna za množično uporabo in širjenje, pač pa naj uporabniki pričakujejo možnosti, enakovredne prejšnji stabilni veji, in stabilno delovanje.

Mortonov seznam ne zaobjema že poznanih starih hroščev, težav z gonilniki in želja po novih možnostih, ampak so na najem dolgotrajnejša opravila, ki bodo odpravila velike hrošče. Seznam je razdeljen v tri dele: TakojšnjeOdpravePotrebniHrošči™, dodatne možnosti in pohitritve ter pomembni hrošči gonilnikov. Klik!

0 komentarjev

Kako izgleda jedro Linuxa?

Slashdot - Če ste zagrizen Linuxovec in vas zanima, kako izgleda jedro (kernel) Linuxa, potem brž odklikajte na to stran in si ga oglejte. Na isti strani boste našli tudi navodila za branje načrta. Interaktivni načrt kernela je sicer namenjen razvijalcem open source in podobnih programov, kar pa ne pomeni, da si ga ne smejo ogledati tudi drugi. Namig: Linuxov kernel je precej kompleksna stvar in če boste hoteli priti do kakšne podrobnosti, se boste kar pošteno naklikali [:D].

3 komentarji

Intervju z Linusom

Linux Weekly News - Na OSNews so naredili intervju z Linusom Torvaldsom, ki ima zagotovo največ zaslug za nastanek Linuxa in vedno nadzoruje razvoj Linux kernela ali po domače, jedra. Ravno zaradi tega so ga povprašali, zakaj tako zavlačujejo z jedrom 2.5. Odgovor je bil povsem preprost: Linus še vedno ni zadovoljen s staro 2.4.x različico, zato se bodo še nekaj časa zadržali na razvoju stare različice, vendar pa nam dvomestne številke na mestu x dajo vedeti, da izid različice 2.5 ni več daleč. Poleg samega jedra, so se v intervjuju dotaknili tudi napovedi o prihodnosti, kaj si Linus misli o konkurenci (WinXP, BSD ...), kaj bi se dalo izboljšati, ipd. Vsekakor zanimivo branje.
Ker pa smo ravno začeli debato z Linux kerneli, ne morem mimo sveže različice, ki nosi številko 2.4.12. Ta je sicer stabilna, vendar pa ni ravno idealna, saj ima nekaj problemov s paralell portom. Če jo vseeno želite preizkusiti, po končanem prevajanju namestite popravek. Lahko pa se tudi izognete popravku in preidete na novo...

0 komentarjev

Linux kernel 2.5, 2.6

Byte - Na Bytu so se je pojavil članek, kaj lahko Linux uporabniki pričakujejo v naslednjih verzijah Linux jedra. Kakor v prejšnjih različicah, lahko tudi tukaj pričakujemo obilo novosti - večina softverskih. Kar pa se tiče podpore novim procesorjem: Itanium je že podprt, podpore za druge procesorje pa še niso najavljene (avtor članka sklepa, da bi Linux lahko v prihodnje deloval tudi na HP PA-RISC procesorjih, vendar so to le predvidevanja).
Ker so se začele za Linux močno zanimati tudi velika računalniška podjetja, lahko nova jedra pričakujemo malce prej, kot ponavadi.

2 komentarja